KÜRT Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) Batman Şubesi'ne, 'Dernek tüzüğünde belirtilen hususlar dışında PKK/KCK örgütünün amaç ve ideolojisi doğrultusunda eylemler yaptığı ve dernek yöneticilerinin PKK/KCK örgütünün faaliyetlerine iştirak ettiği' gerekçesiyle 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kapatma davası açıldı.
Batman Cumhuriyet Savcılığı, Kürdi-Der Batman Şubesi hakkında soruşturmayı tamamlayarak dernek şubesinin kapatılması istemiyle iddianame hazırladı. Batman 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kabul edilen iddianamede Kürdi-Der'in, dernek tüzüğünde belirtilen hususlar dışında PKK/KCK örgütünün amaç ve ideolojisi doğrultusunda eylemler yaptığı ve dernek yöneticilerinin örgütün faaliyetlerine katıldığı belirtildi. 
Dernek yöneticilerinin de, derneğin olanaklarını örgütün amacı ve faaliyetleri doğrultusunda kullandıkları belirtilen iddianamede, derneğin PKK/KCK terör örgütü tarafından denetlendiği ve bu nedenle derneğin feshine karar verilmesi istendi.
"KİRA VE ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMİYORUZ"
Açılan kapatma davasını değerlendiren Kürdi-Der Batman Şube Başkanı Şehmus Aslan, ilk duruşmanın 18 Aralık'ta yapılacağını belirterek, şöyle dedi:
"Savcı hazırladığı iddianamede derneğin imkan ve olanaklarını KCK'nın faaliyetlerine kullandığımızı iddia etmiş. Biz derneğin kira ve elektrik fatarularını ödeyemezken hangi imkan ve olanakları KCK faaliyetlerine harcayacağız? Elle tutulur hiçbir gerekçe yok. Açılan dava, sadece derneği karalama ve çalışmalarımızı engellemeye yöneliktir. Tüzüğün bize verdiği yetkiye dayanak çalışma yapıyoruz. Kürt dilini anlatıyoruz. Bu dava çözüm sürecinden rahatsız olanların işine gelmektedir. Bu süreci boşa çıkarmak için her türlü faaliyetin içerisine olacaklardır. Davanın hukuk ile adalet ile bağlaşır yönü, delil ve ispatı yoktur. Önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Halkın dilini halka öğretmeye çalışıyoruz. Başka faaliyetimiz olamaz. Derneğin açılışına bakanlık izin vermiş Tüzükte ne varsa onu yapıyoruz."