Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - BATI Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin doğa harikaları Eğirdir, Kovada, Burdur, Salda, Karacaören Beyşehir gibi gölleri çevresel tehditlerden kurtarmak ve alternatif turizme kazandırmak için harekete geçti.
BAKA'nın hazırladığı raporda, Antalya, Isparta ve Burdur'daki göllerin turizm amaçlı değerlendirilmesi ve bu yönde yatırımlara açılmasına yönelik hükümet, yerel yönetimler ve özel sektörün değerlendirebileceği yol haritası çizildi.
Toplam 26 akarsu ve 2 göl havzasına sahip Batı Akdeniz bölgesinin, Türkiye göl varlığının dörtte üçüne de sahip olduğuna işaret edilen raporda, bölgedeki göllerin yapıları itibariyle farklı özellikler taşımasının alternatif turizm açısından büyük bir fırsat oluşturduğu belirtildi. Raporda Batı Akdeniz'de başlıca Burdur, Salda, Gölhisar, Yarışlı, Çorak, Karataş, Eğirdir, Kovada, Beyşehir, Gölcük Krateri ve Karacaören Barajı göllerin bulunduğu, bugün tehdit altındaki doğa harikası bu göllerin korunması ve alternatif turizme kazandırılması gerektiği ifade edildi.
FARKINDA DEĞİLİZ
Göllerin tarım ve balıkçılık gibi ekonomik faaliyetleri desteklemesinin yanı sıra, su sporları ve kuş gözlemciliği gibi aktivitelere de olanak sağladığına dikkat çekilen raporda, bölgede göl turizmi konusunda yeterli farkındalık ve bilgiye sahip olunmadığı, ayrıca bölgenin göl turizminden yeterli gelir elde edemediği, tanıtım ve altyapı eksikliği bulunduğu kaydedildi.
GÖLLERİMİZDEKİ TEHDİTLER
Göllere yönelik tehditlerin de ele alındığı rapora göre, bunların başında çevre kirliliği geliyor. Diğer tehditler arasındaysa küresel ısınmaya bağlı yağışların düzensizliği ve yetersizliği, yerleşim yerlerine ait atık suların yeterince arıtılmadan göllere verilmesi, göllerden yüksek miktarda su çekilmesi ve mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar yer alıyor.
NELER YAPILMALI
BAKA raporunda, Batı Akdeniz bölgesinde göl varlığı ve bu göllere ilişkin bilgilerin ayrıntılı şekilde ele alınarak tanıtımının yapılması öneriliyor. Bölge için diğer öneriler şöyle:
"Göller ve çevresinde kano, yelken, kürek gibi su sporları ile kuş gözlemciliği, fotosafari, doğa yürüyüşü gibi alternatif turizme uygun mekan düzenlemeleri, kamp alanları ve turizm tesisleri kurulmasına yönelik adımlar atılmalı. Yerleşim yerlerine ait kanalizasyon sistemlerinin göllere verdiği zarar giderilmeye çalışılmalı. Göl turizmi konusunda bölge halkının duyarlılık kazanması sağlanmalı. Göllerden çekilen su miktarına sınırlama getirilmeli. Göllerin çevresindeki sondaj uygulamaları kontrollü olarak gerçekleştirilmeli. Yeraltı kaynaklarının aşırı tüketimi engellenmeli. Göl çevresinde varolan üretim tesislerinin denetimi sağlanmalı. Triatlon ve modern pentatlon gibi spor dallarının göller bölgesinde yapılması sağlanmalı."

MÇ(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)