ÇANAKKALE’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, rektörlük binası önünde kitap okuyarak 'duran adam' eylemi yapan öğretim üyeleri hakkında soruşturma başlatan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimini kınadı.
ÇOMÜ Rektörlük binası önünde, geçen 21 Haziran'da Gezi Parkı olayları sırasında 'Duran Adam' eylemini kitap okuyarak gerçekleştiren 5 öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın gerekçesi öğretim üyelerine 'Rektörlük Binası A Blok önünde izinsiz kitap okuma eylemi' olarak tebliği edilirken, üniversiteden yapılan açıklamada ise 'mesai saatinde izinsiz olarak görevlerini terketmek' olduğu belirtildi. Konuyla ilgili basında yer alan haberler üzerine Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan da yazılı bir açıklama yaptı.
Başkan Gökhan, kendini 'Dünyanın En Güzel Üniversitesi' olarak tanımlayan ÇOMÜ'nün adının son günlerde yerel, ulusal gazete ve televizyonlarda pek de hoş olmayan bir konu ile geçiyor olmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirtti. Gezi sürecinde ÇOMÜ'de de toplumsal ve çevresel olaylara duyarlı bazı öğretim üyeleri ve öğrencilerin üniversitede eğitimin olmadığı bir dönemde bu sürece destek veren bir eylem gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Gökhan şöyle devam etti:
“Yani öğretim üyeleri ve öğrenciler bahse konu edildiği gibi sorumluluk alanlarını terk etmeden Rektörlük Binası önünde temsili olarak kitap okuyarak, tek bir siyasi söylem ifadesi kullanmadan bu sürece destek verdiler. Fakat bu sessiz eylem çarpıtıldı ve adı geçen bilim insanları üniversitedeki görevlerini, öğrencilerini, sınavlarını bir kenara bırakıp, yalnızca eylem yapmaya yoğunlaşmışlar gibi bir hava yaratıldı ve maalesef bu eylem onlara Rektörlük Binası önünde izinsiz kitap okumak gerekçesiyle haklarında açılan bir soruşturma ile geri döndü. ÇOMÜ yönetiminin, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanımından uzak bir anlayışla öğretim üyeleri ve öğrencilerine karşı takındığı bu tavrı, adı geçen öğretim üyesi ve öğrencilerin adlarını ifşa ederek, üniversite kütüphanesini kullanma sıklığını ölçü kabul etmesini anlamakta güçlük çekiyor ve kınıyorum. Hepimiz üniversiteye çok emek verdik. Batının en ucunda ki bu şehrin kalkınması, tanınması adına üniversiteyi bir fırsat bildik. Üniversitemiz kentimize, ilimize, bölgemize çok şey kattı. Bundan böyle de üniversitemizin adının başarılarla, hak ve özgürlüklerin yaygın kullanımıyla anılmasını umut ediyorum.”

BG(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)