İSTANBUL, () BASIN Konseyi'nce yapılan açıklamada, Türkiye'nin dünyada internette ''kısmen özgür", AB kriterlerine göre, veri transferi konusunda ''güvensiz ülke'' olarak görüldüğü belirtilerek, " Türkiye, yeni bir sansür tehdidi ile karşı karşıyadır" denildi. "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TİB'e, mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerini kapatma yetkisinin verilmesi, demokrasi adına çok sakıncalı bir girişimdir ve kabul etmek mümkün değildir" ifadelerine yer verilen açıklama şöyle: "Uygunsuz içeriklere kimin hangi ölçülere göre karar vereceği konusundaki belirsizlikler, bir korku toplumu yaratılmasına yol açacaktır. internetle ilgili özgürlükleri bitirmeye yönelik yasa tasarısının, ilgili kurumlar ve STK'larla paylaşılmadan hazırlanması, mahkeme kararına bile gerek duyulmadan 4 saat içinde internet sitelerinin Bakanlık kararıyla kapatılması yetkisi kabul edilemez bir hukuksuzluktur.
Haberleşme ve ifade özgürlüğünü tümüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan ''internet haberleşmesini siyasi iktidarın denetimine bırakma çabaları''nın demokrasilerin askıya alındığı dönemlere özgü uygulamalar olduğunu hatırlatıyoruz.
Ancak Kuzey Kore ve Çin gibi baskıcı ülkelerde görülen kısıtlamalar, ileri demokrasi iddiasındaki ülkeler için kesinlikle kabul edilemeyecek bir baskı aracı olarak görmekteyiz. Özellikle genç neslin, çağın haberleşme teknolojilerinin dışında bırakılması sonucunu doğuracak bu çabaları; düşünce ve ifade özgürlüğüne indirilmek istenen bir darbe olarak görmekteyiz.
Düşünce ve haberleşme özgürlüğünü engelleyecek her türlü düzenlemeye sonuna kadar karşı çıkmakta kararlıyız. Uluslararası bilişim dünyasının da dikkatle izlediği bu süreçte, TBMM'de görev yapan tüm milletvekillerini, sadakat yemini ettikleri Anayasa'nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Basın Konseyi olarak diyoruz ki: Türkiye'nin ''kısmen özgür" ya da "güvensiz'' ülke sayılmaması için, İNTERNETİME DOKUNMA-ÖZGÜRLÜKLERİMİ ALMA.."