İSTANBUL, () BASIN Konseyi ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı Pınar Türenç, GÖP dönem başkanlığını Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel’e devretti.

Basın Konseyi’nde yapılan devir teslim törenine, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel, IPI Yönetim Kurulu Üyesi Ferai Tınç, Basın Enstitüsü Derneği Başkan Yardımcısı Emre Kızılkaya ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyeleri Nevzat Yalçıntaş ile Şan Özalp katıldı. Törende konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “basının zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, Basın Özgürlüğü’ne sistemli bir saldırı yapıldığını söyledi. Başkan Türenç, şöyle konuştu:

“Gazeteciler bugün özgür değildir. Başbakan ve siyasi irade, gazetecilerin önünde engel olmadığını söylüyor. Ama benim için, özgürlüğün önünde derin bir cam duvar var. Gazeteciler, o duvara çarpıyorlar. Bu cam duvar, otosansürün ve sansürün diğer adıdır. Görünmeyen ama kuvvetle hissedilen duvarı yıkacağımızı, aşacağımızı bir kez daha söylüyoruz.Yüzlerce gazeteci işsiz. Ancak daha da önemlisi, halk gerçek haberden, haberdar olma özgürlüğünden yoksun. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve özgürlükler yok oluyor.”

GÖP yeni dönem başkanı ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel de  GÖP’ün örnek olabilecek önemli asgari müşterek etrafında kurulduğuna  dikkat çekerek, şunları söyledi:

“GÖP 2010’da kuruldu. Türkiye’de o dönemde hapisteki gazeteciler sorunu vardı. O tehlikelere ve basın özgürlüğüne yönelik tehditlere karşı 94 kurum bir araya geldi. Hapisteki gazetecilerin sayısında azalma görünse de, 1 gazetecinin hapiste olması, önemli sorun olmaya devam edecektir. Gazetecilerin gerek iş güvenliği gerekse de mesleklerini icra ederken karşılaştığı tehditler, gazeteci sorununu gözler önüne seriyor.” 

IPI Yönetim Kurulu Üyesi Ferai Tınç ise, “Basın, demokrasinin temel taşı” diyerek, “Halkın gerçeğe ulaşmasının engellendiğini” vurguladı.
Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyeleri Nevzat Yalçıntaş ile Şan Özalp da, “GÖP dönem başkanlığı süresinin kısa olduğuna ve bu sürenin uzatılması gerektiğine” dikkat çektiler.
Pınar Türenç, konuşmaların ardından Basın Konseyi tarafından hazırlanan GÖP 4. Dönem Faaliyetleri kitabını, Basın Konseyi tüzüğünü ve Gazeteci Gözüyle Silivri Gerçeği kitabının ingilizce özeti baskısını, Kadri Gürsel'e hediye etti.

(MK) (FOTOĞRAF)