Özgür ALTUNCU - Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen Basın Konseyi Üyeler Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.
Toplantıda ilk olarak Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç konuştu. "Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bu son dönem sadece biz gazeteciler değil, siz sevgili gençler, milyonlarca kişi bire bir yaşamakta" diyerek sözlerine başlayan Türenç, "Öyle bir dönem yaşıyoruz ki, telefon talimatlarıyla haberlere müdahale edilebiliyor. Televizyonlara konuk çıkarmak için bizzat Başbakan medya patronlarını telefonla yönlendirebiliyor. Hatta kürsüden 'o gazeteleri almayın, okumayın, televizyonları seyretmeyin' diyebiliyor" dedi.

"MÜDAHALELER KABUL EDİLEMEZ"
Demokrasilerin olmazsa olmazının basın özgürlüğü olduğunu hatırlatan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "Gerçek demokrasilerde basın hürdür, sansür edilemez. Bu dünyanın kabul ettiği, demokratik bir kuraldır. İşleyen demokrasilerde, yasaklar, özgürlüklere müdahaleler kabul edilemez. Bağımsız ve özgür medya ile ifade özgürlüğü ancak yaşatılabilir. Basın özgürlüğü, açık toplumlarda yaşamsal bir unsurdur" diye konuştu.

"MİLYONLARIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK SAYILDI"
İfade özgürlüğünün bir süredir sorunlu olduğunun altını çizen Türenç, "İfade özgürlüğü önceki gün bir miting alanından gelen tehdit cümlesiyle bir darbe daha aldı. 'Twitter'in mwitter'ın kökünü kazıyacağız' cümlesi hayatımıza gece yarısı yasakları soktu. TİB eliyle söz konusu tehdit sözler, 12 milyon kişinin ifade özgürlüğünü yok saydı" dedi.

"YAPILANLAR HUKUKA AYKIRI"
Pınar Türenç, "Oysa erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilebilir. Hukukçular bunların dışında karar ihlaliyle Twitter sitesinin tamamına erişiminin engellenmesinin açıkça suç olduğunda birleşiyorlar. Anayasanın 26. maddesiyle, TCK'nın 124 ve 257'inci maddelerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi'nde yer alan ifade özgürlüğü düzenlemesine de bu yapılan aykırıdır. Halkın haber alma hakkını önündeki iradeyi milyonlarca kullanıcı adına kabul etmek imkansızdır" ifadesini kullandı.

"SOSYAL MEDYA ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIKLARI ATIYOR"
'Demokrasilerde kabul ve edilemez ve hukuksuz verilen kararların yeniden gözden geçirilmesi' çağrısında bulunan Türenç, "Otoriter ülkelerde devletçe kapatılan sosyal medya şimdi Türkiye'de özgürlük çığlıkları atmakta. Sosyal medyada nefes almaya çalışan milyonların yeniden ifade özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Özgürlükleri içine sindirmiş Türkiye'nin gençleri olarak sizlerin hakkınız olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

"BASININ ÖTEKİSİ, YANLISI OLMAZ"
"Artık telefonlarla işten atılan gazeteciler olsun istemiyoruz" diyen Türenç, "Oluşturulan havuzlardaki milyon dolarlarla gazete ve televizyonların kamu ihalelerine girenlere satılmasını Basın Konseyi adına sakıncalı buluyoruz. El değiştirilen gazetelerin kim olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Basının ötekisi, yanlısı olmaz. Basın güç odaklarının kıskacında halka doğruları anlatamaz" diye konuştu.

(BB) (FOTOĞRAFLI)