İSTANBUL, () BASIN Konseyi'nce yapılan açıklamada, "Basın İlan Kurumu'nun 'Resmi İlan Kesme Cezasını' özellikle de başta Taraf Gazetesi olmak üzere muhalif gazeteleri susturmak için bir silah olarak kullanması, basın ve ifade özgürlüğünü hedef alan bir müdahaledir. Basın Konseyi olarak kesinlikle vurgularız ki, Basın İlan Kurumu'nun ilan kesme cezası, açık bir sansürdür" denildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"24 Temmuz'da, basında sansürün kaldırılışının 106. yıldönümünü 'Sözde Basın Bayramı' olarak kutlamaya hazırlanırken, siyasi iktidarın Basın İlan Kurumu üzerinden sansür girişimlerini talihsiz bir olay kabul ediyor, basın ve düşünce özgürlüğü adına kınıyoruz. Basın İlan Kurumu; Gazetelerin ekonomik baskılar karşısında görevlerini bağımsız yapabilmeleri için oluşturulmuş ve eşitlik ilkesine göre faaliyet göstermesi öngörülen bir kamu kuruluşudur. Ayrıca bu ilanlar, güç dönemde görevini yapmaya çalışan basının da can suyudur.
Zaman içinde hükümetlerin sansür aracı haline getirilen Basın İlan Kurumu'nun, yetkilerini keyfi kullanmasına son verilmesini, basın ve fikir özgürlüğü adına talep ediyoruz."