Mehmet AKTARAN / İstanbul, () "YILIN Basın Fotoğrafları" ödül törenine katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Medyası özgür olan bir toplumun siyasete yaptığı en önemli katkı iktidarın denetlenmesidir. İktidarın da en büyük nimeti, özgür bir medyanın olmasıdır. Çünkü medya kendi hatalarını onlara birinci elden gösterecektir" dedi.

Törende, Doğan Haber Ajansı Foto Muhabiri Uğur Can, 'Mustafa Pekcan Özel Ödülü'nü aldı.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği "TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2014" yarışmasında dereceye girenler ödüllerini aldı. Akatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fotoğrafın önemine vurgu yaparak, foto muhabirlerinin işlerini yaparken risk üstlendiklerini söyledi. Görselliğin 21. Yüzyılda önem kazandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, Vakıfbank'ın TFMD'nin "Yılın Basın Fotoğrafları" ödüllerinden sponsorluğunu, Gezi Parkı odaklı eylemlerine ilişkin fotoğrafların ödüllendirilmesi nedeniyle çektiğini savunarak, "Kamu bankaları sponsorluklarını iptal ettiler. Neden? Gerçekten anlamakta büyük zorluk çekiyoruz. O fotoğraflarda ne var? İnsan var, dram var, özgürlük isteyenler var, bütün baskılara rağmen direnen bir kitle var. 21.Yüzyılın, geleceği arayan gençlerin Türkiye'si, geleceğe umutla bakmak isteyenlerin Türkiye'si, özgürlük isteyenlerin Türkiye'si. Bizim çocuklarımız. Onlar fotoğraflandı ve biz demokrasi tarihimize çok güzel belgeler bıraktık foto muhabirlerinin sayesinde" diye konuştu.





"MEDYA ÖZGÜRSE, TOPLUM DA ÖZGÜRDÜR"



Tek bir fotoğrafın binlerce kelimenin anlatamadığını anlatmayı başardığını dile getiren Kılıçdaroğlu, politikacıların foto muhabirlerine kızma haklarının olmadığını belirtti. Medyası özgür olmayan bir toplumun kendisinin de özgür olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Medya özgürse, toplum da özgürdür. Medyası özgür olan bir toplumun siyasete yaptığı en önemli katkı, iktidarın denetlenmesidir. İktidarın da en büyük nimeti, özgür bir medyanın olmasıdır. Çünkü medya kendi hatalarını onlara birinci elden gösterecektir" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU FOTOĞRAF ÇEKTİ



Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından kendisinin yer aldığı bir fotoğraf karesi hediye edilirken, CHP Genel Başkanı fotoğraf makinesiyle salondaki bir bebeği fotoğrafladı.

FOTO MUHABİRİNE ÖDÜL



Normalde bir araya gelmesi bile düşünülemeyecek olan grupların Gezi olaylarında bir araya geldiğini anlatan fotoğrafıyla Doğan Haber Ajansı Foto Muhabiri Uğur Can, kendisine layık görülen 'Mustafa Pekcan Özel Ödülü'nü aldı. Van depremi sırasında yıkılan Bayram Otel'in enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı muhabirleri, Sebahattin Yılmaz'ın eşi Canan Yılmaz ile Cem Emir'in kız kardeşi Sinem Emir de, ödül verenler arasında bulundu. Ödül verenler arasında bulunan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de, foto muhabirlerinin zor koşullarda önemli görevler yaptığını söyledi.

MA(CT) (FOTOĞRAF)