Emre BAYLAN / ANTALYA, () - ANTALYA'da 125 hektar ormanın kül olduğu Adrasan'da incelemelerde bulunan Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bölgede yangının izlerini silmek için ilk etapta Başbakanlık'ın ilgili fonundan 500 bin TL gönderileceğini açıkladı.
AB Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da 28 Haziran Cumartesi günü çıkan yangında 125 hektar orman varlığını kaybeden Kumluca İlçesi'ne bağılı turizm bölgesi Adrasan'da incelemelerde bulundu. Beraberinde Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'la öğle saatlerinde polis helikopteriyle Adrasan'a gelen Bakan Çavuşoğlu, önce havadan yanan orman alanı üzerinde tur attı, sonrasında karadan yangının ilk başladığı noktaya gitti. Burada Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk'ten yangının nasıl başladığı ve yayıldığına ilişkin bilgi alan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra yangından zarar gören turistik tesislerde incelemelerde bulundu.
BAŞKAN TÜREL'E SİTEM
Bakan Çavuşoğlu, yangından zarar gören ailelerle de ilgilendi, sorunlarını dinledi. Yangında pansiyonu zarar gören Hatice Yorgancı, gözleri dolarak yaşadıklarını anlattı, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ve yetkililere sitem etti. Yorgancı, "Yetkililer buraya geldi, fotoğraf çektirip gittiler. Menderes Bey ben sizi ertesi gün gelir diye beklemiştim. Kalbimiz bir diyerekten öyle beklemiştim. Hiçbir ihtiyacım karşılanmadı. Beni yurtdışından turistler arıyor, 'Biz destek olmaya geliyoruz' diyorlar" diye konuştu.
'SENİN CANIN SAĞ, GERİ KALAN TELAFİ EDİLİR'
Bakan Çavuşoğlu, Hatice Yorgancı'nın sitemli sözlerine "Sizin ihtiyaçlarınızı tek tek görüp, yaraları sarmak için buradayız. Senin can sağ, geri kalan telafi edilir" diye karşılık verdi. Belediye Başkanı Türel ise fotoğraf çektirmek için bölgede olmadıklarını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak bütün altyapı çalışmalarını yürüttük, takip ettik. Biz sizin yanınızdayız, her zaman destek olacağız. Burada yaraların sarılması devletin görevidir" dedi.
İncelemeleri tamamlayan Bakan Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi'nin Adrasan'da bulunan Avrupa Akdeniz Gençlik Eğitim ve Dinlenme Tesisi'nde bölge halkıyla bir araya geldi.
NE İHMAL VAR, NE DE İMARA AÇILACAK
AB Bakanı Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, yangına müdahalede ihmal olasılığını kesin dille reddetti. Çavuşoğlu, yangın başladıktan 12'nci dakikada karadan, 18'inci dakikada ise havadan müdahale edildiğini belirtti. Her yangın sonrası çeşitli spekülasyonların gündeme geldiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, yanan alanların imara, ranta açılacağı iddialarını ise yalanladı, Anayasal olarak da bunun mümkün olmayacağını dile getirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, "Özellikle sosyal medyada dedikodu üretiliyor. Bu mümkün değil. Sadece burası için değil, herhangi bir yerde orman yangını olduğu zaman Anayasa'nın 169'uncu maddesi çok katıdır, orası sadece ağaçlandırılır. Birileri istese de yapamaz. Hele hele bu bölgede hiç yapılmaz" diye konuştu. Yanan alanlarda ağaçlandırma stratejisinin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlendiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Bazı yerlerde sekiler oluşturulacak. Bazı yerlerde havadan tohumlama yapılacak. En geç Aralık ayı itibariyle yanan ağaçlar kalkmış olacak, dikilmesi gereken ağaçlar ve tohumlama yapılacak" dedi.
'YARALAR SARILACAK'
Bakan Çavuşoğlu, 125 hektar orman alanının kül olduğu yangından elde sevinecek tek şeyin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyledi. Devletin, böyle durumda vatandaşın uğradığı zararı karşılamak durumunda olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Devletimiz vatandaşın yarasını saracak imkanlara da sahiptir. Vatandaşımızın uğradığı maddi zararın tazmin edilmesinde devlet sorumluluk sahibidir. Etmelidir de" diye konuştu.
'İLAVE KAYNAK DA SAĞLANIR'
Bu noktada Başbakanlık'ın ilgili bir fonu bulunduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, Başbakanlık Müsteşarlığı'ndan alınan son bilgiye göre maddi yardıma ilişkin resmi yazının hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a imzaya sunulacağını kaydetti. Bölgeye ilk etapta 500 bin TL para gönderileceğini ve zararın belli bir kısmını tazmin edeceklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, "İlave ihtiyaç olursa, Valilik talepte bulunursa, ilave kaynak aktarılması için de bir kardeşiniz olarak elimizden geleni yaparız" dedi.
ADRASAN'DA TURİZM DEVAM EDİYOR
Toplantıda Antalya Valisi Öztürk de Adrasan'ın 5 bin yatak kapasitesiyle hizmete devam etmekte olduğunu söyledi. Vali Öztürk, "Orman yangınının içerisinde 4 işletme var. Onun dışındakiler sapasağlam ayakta. Adrasan da insanların hayalinde dünyasında yer almaya devam edecektir" dedi.

FOTOĞRAFLI