MARMARİS'in Selimiye Mahallesi'ndeki yüzer iskele, Muğla'nın büyükşehir olmasının ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nce Kaymakamlık Hizmet Vakfı'na devredildi. Devrin ardından iskelenin arkasındaki kafeteryanın tuvalet ve duşlarının kapatılması tepkilere neden oldu. Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, tuvaletlerin 'Denize sızıntı var' denildiği için tadilat yapılacağından kapatıldığını ileri sürdü. Kaplan, iskeleyle ilgili davanın sürdüğünü de hatırlatıp, kaçak olduğu yönünde karar çıkarsa yıkılabileceğini de söyledi.
2006 yılı ekim ayında, Ramazan ayı sonlarında dinlenmek için Marmaris'in Bördübet bölgesindeki Golden Key Otel'e yerleşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tatilini uzatarak Ramazan Bayramı'nı da Marmaris'te geçirdi. Erdoğan, 30 kişilik bir grupla, temiz denizi, bol balığı ile ünlü Selimiye Köyü'nde Sardunya Restoran'a geldi. Restoranın iskelesine tekneden zorlukla inen Erdoğan, köyün 15 yıllık muhtarı Bayram Şahin'in dile getirdiği sıkıntılarda önceliği iskeleye tanıdı. Başbakan, Selimiye'ye iskele yapılması için ödenek çıkartılması için talimat verdi. Özel Çevre Fonu'ndan köye 750 bin TL ödenek gönderildi. Ödeneğin gelmesini ardından ihaleye çıkılıp, köyde 21 Mart 2007'de yapımına başlanan 64 tekne bağlama kapasiteli 120 metre uzunluk, 2.72 metre genişliğinde yüzer iskele, iki ayda tamamlandı.
Muğla İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 2010 yılı Aralık ayında yaptığı incelemede iskelenin Kıyı Bandı Çevre Düzenleme Projesi ile İmar Planları'nın uygun olduğu ancak 3'üncü derece SİT olan bölgede izin alınmadan yapıldığını tespit etti. Dönemin muhtarı Bayram Şahin ile Şahin'den sonra göreve gelen muhtar Osman Coşkun hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun muhalefet suçundan 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Dava hala devam ederken iskeleyle ilgili sıkıntılar ise bitmek bilmedi. Muğla'nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüştürülen Selimiye'deki iskele, bu defa kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletmelerin paylaşılmasındaki sıkıntıyla gündeme geldi. İskele, Marmaris Kaymakamlığı Hizmet Vakfı'na devredilip, burada çalışan belediye görevlisinin işine son verildi. Yine belediyeye geçen iskelenin arkasındaki kafeterya ile tuvalet ile duşlar da tadilat yapılacağı gerekçesiyle belediye tarafından kapatıldı. Tekne sahipleri, duş ve tuvaletlerin kapatılmasına tepki gösterdi.
"İSKELE KAÇAKSA YIKARIZ"
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan tepkilerin yersiz olduğunu belirtip, "Her teknenin içinde duş ve tuvaleti var. Tekne sahipleri neden kızıyorlar ki? Ayrıca oradaki duş ve tuvaletler kafeteryaya ait. Tuvaletleri kapatmadık, tadilat yapacağız. Zaten bir aydır 'Denize sızdırma var' denildiği için kapalıydı. Fosseptik yapılacak. Bu iskeleyi, Kaymakamlık ÖÇK bölgesinde olduğu için Ankara'dan bağlayıp, aldı. Karacasöğüt'teki iskeleyi aldılar şimdi de Bozburun'daki balıkçı barınağını da almaya çalışıyorlar" dedi.
Kaçak olduğu ileri sürülen iskeleyle ilgili açılan davanın halen sürdüğünü de hatırlatan Kaplan "Biz de durumu inceliyoruz. Diğer köylerdeki kaçak iskeleleri nasıl yıktıysak, burada kaçak olduğu kesinleşirse yıkılır" diye konuştu.
Karacasöğüt'ün iskelesi de Marmaris Kaymakamlığı Hizmet Vakfı'na devredilmişti.

MS(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)