Özgür ALTUNCU - Ünsal ÇAKIN / İSTANBUL, () BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan: "Bu Dünya Kupası'nı seyrederken üzülüyoruz. Bakıyoruz kimler var, ama Türkiye yok. Bizim olmayışımız, bizi olumsuz istikamette etkiliyor"dedi. Başbakan, Somalı madencilerin "Madenler açılsın" isteğine, "İş güvenliği sağlandıktan sonra açılacak" yanıtını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri açılış törenine katıldı. Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim tarafından karşılanan Erdoğan, önce yenilenen tesisleri gezdi. Ardından, kalabalık bir heyetle tören alanına gelen Erdoğan, ön sırada yer alan herkesle tek tek tokalaştı. Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav ve Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu da törende hazır bulundu. Mustafa Denizli de Başbakan ile bir süre sohbet etti. Milli futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu da törendeydi.

"ÜZÜLÜYORUZ..."
Başbakan Erdoğan, törendeki konuşmasında, Brezilya'da devam eden Dünya Kupası'na değinerek, serzenişte bulundu. Erdoğan, "Bu Dünya Kupası'nı seyrederken üzülüyoruz. Bakıyoruz kimler var, ama Türkiye yok. Bizim olmayışımız bizi olumsuz istikamette etkiliyor. 5-6 milyon nüfuslu ülkeler orada. 75-76 milyon nüfuslu Türkiye orada yok" dedi.

AVRUPA ŞAMPİYONASI'NI HEDEF GÖSTERDİ
Türkiye olarak Dünya Kupası'na katılmayı çok arzu ettiklerini söyleyen Başbakan, "Şimdi önümüzde Avrupa Kupası var. İnşallah oraya katılır ve yerini taçlandırarak alır" diye konuştu.

FAİR PLAY ÇAĞRISI
Konuşmasının son bölümünde tribün şiddetine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bizi hüzünlendiren aslında bu tür olumsuz sonuçlar yanında, bir başka durum var. Tribünlerin dilini biz ne zaman 'Fair play'e uyduracağız? Hep bunu konuşuyoruz ama, tribünlerin dili maalesef bu dile yakışmıyor. Hanım kardeşlerimizi tribünlere almanın en önemli adımı 'fair play'i yakalamaktı ama hanım kardeşlerimizle bu mümkün olmadı. Bu durumlarla ilgili olarak bizler kulüplerle görüşmeler yaptık, yasal düzenlemeler yaptık, ama ne yazık ki bu milletin değerlerine uygun bir yapı ne futbolda ne başka branşlarda sağlanamadı. Bu milletin değerleri bu değil. Spor barışın temelini teşkil eder. Barışın en önemli altyapısını spor teşkil eder. Bu milletin bu noktada örnek olduğunu dünyaya göstermesi lazım. Biz bu tesisleri yayarken bu düşünceyle yayıyoruz."

SOMALI MADENCİLERLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Erdoğan, yenilenen tesislerin açılışını yaptıktan sonra, Soma'dan gelen 5'i madenci, üçü de esnaf 8 vatandaşla bir süre ayak üstü sohbet etti. Soma yazılı tişörtler giyen ve madenci bareti takan vatandaşlar, Başbakan'a bir madenci heykeli hediye etti. Erdoğan'dan kapatılan madenlerin yeniden açılmasını isteyen madencilere, Başbakan, "İş güvenliği sağlansın, yeniden açılır " yanıtını verdi.
Erdoğan, daha sonra özel görüşmelerde bulunmak üzere tesislerin idare binasına geçti.

(FOTOĞRAF)