Gülay ÖZEK/VAN,() - VAN'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valiliği tarafından şehit ve gazi aileleri onuruna verilen yemeğe katıldı. Atalay, bugün bakıldığında kardeşliğin temelini Çanakkale'de gördüklerini belirterek, "O zaman aramızda fitne yok, milletimizi birbirine düşüren unsurlar yok. Düşmanla savaşılıyor ve şehitlerimiz düşmana karşı veriliyor" dedi
Özel uçakla Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Aydın Nezih Doğan ile kente yeni atanan Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ve partililer tarafından karşılandı. Atalay ve beraberindekiler daha sonra Van Valiliği tarafından Rescate Otel'de şehit ve gazi ailelerinin onuruna verilen yemeğe katıldı. Burada konuşan Atalay, şehitlerin hiçbir şeyle mukayese edilmeyecek yerleri olduğunu söyledi. Millet ve devlet olarak şehitlere daima minnet duyduklarını belirten Atalay, "Yapabileceğimiz, onların hatıralarına sahip çıkmak; ailelerine, çocuklarına devletin güvencesi altında yaşamlarını sağlamaktır. Ülkemizde şehitlik mertebesi büyük bir mertebe. Bugün Çanakkale zaferinin yıldönümü, aynı zamanda şehitlerimizi anma haftasıdır. Bugün şehitlikler ziyaret ediliyor. Şehitlerimiz yad ediliyor" dedi. Van’da şehit aileleri arasında bugünü kutlamanın kendisi için güzel olduğunu belirten Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çanakkale, Şehitler Günü’nün bir anlamda sembolü. Çanakkale, hükümetimiz döneminde Gelibolu Yarımadası’nı ele aldık. Yabancılar kendi askerleri için güzel düzenleme yapmışlardı ama biz yapamamıştık. 2003 yılında bana bir görev verildi ve Gelibolu Yarımadası, yeniden düzenlenerek şehitlerimizi daha rahat anacağımız bir mekana dönüştürüldü. Yılda 2-3 milyon öğrencimiz oraya ziyarete götürülüyor. 63 bin şehidimizin isminin yazıldığı bir sembolik şehitlik yaptık. Osmanlı coğrafyasının her yerinde orada şehidimiz vardır. Van’da vardır, Yemen’den, Şam’dan, Trabzon’dan gelen kardeşler savaşmış ve yan yana yatıyorlar. Bugün baktığımızda kardeşliğin temelini orada görürüz. O zaman aramızda fitne yok, milletimizi bir birine düşüren unsurlar yok. Düşmanla savaşılıyor ve şehitlerimiz düşmana karşı veriliyor. Bugünden farkı o. Ama daha sonra bu birlikteliği zedeleyen, terör üreten gelişmeler olmuş. Kendi insanımız kendi arasında bu mücadeleleri vermeye başlamış. Acı olan bu. Tabi biz bir yandan Van’da yaşayan kardeşlerimize bunu anlatmak isterim. Bir yandan şehitlerimizin yakınlarına görevlerimizi yaparken, bir yandan da bu fitne, bu kavga bitsin artık, şehitlerimiz olmasın ve güzel ülkemizde eski kardeşliğimizle huzur içerisinde yaşayalım mücadelesini veriyoruz. 1- 1,5 yıl içerisinde insanlar çocuklarını askere gönderirken her gün korkuyla endişeyle beklemiyor. Bu fitneyi bitirmek için bölge insanına çok iş düşüyor, Kürt kardeşlerime çok iş düşüyor. Bu güzel ülkede kardeşlik içerisinde, fitneden uzak birlikte yaşayalım istiyoruz."
Atalay, konuşmasını ardandan şehit yakınlarına övünç madalyası verirken, deprem sonrası gönüllü olarak geldiği Van’da depremzedelerin kaldığı Vizontele Konteyner Kenti’nin güvenliğini sağlarken 2 Temmuz 2012'de PKK’lıların saldırısında şehit düşen polis memuru Murat Dilmaç'ın 3 yaşındaki kızı Almira Ecrin Dilmaç'la yakından ilgilendi. Atalay, Almira Ecrin'in elini öperek sevdi.

GÖ(FE/AK) (FOTOĞRAFLI)