BURSA'da konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çerkezlere övgülerde bulunarak, talep olması durumunda Çerkezce'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulabileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Çerkez Kültür Derneği'nce düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, Çerkez olmanın, asil, soylu, kahraman olmak anlamına geldiğini belirtti. Kafkas halklarının mücadelesini yakından izlediğini söyleyen Arınç, "Özellikle Ruslara karşı mücadelelerinde ne kadar büyük kahramanlıklar yaşadığını çok iyi bilen ve okuyan bir kardeşinizdim. Benim gönlümdeki en büyük kahraman İmam Şeyh Şamil'di. Onu çok seviyordum, onu her zaman okuyor, çocuklarıma, dostlarıma, arkadaşlarıma da tavsiye ediyordum. Şamil, Dağıstanlı, çok büyük kahramanlık göstermiş. Annesiyle, evladıyla, halkıyla, kardeşleriyle yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Sonra İstanbul'da padişah tarafından ne kadar büyük bir sevgiyle karşılandığını, Hicaz'a gittiğini, orada şehit olduğunu da biliyorum. İmam Şamil, bizim gençliğimizin gözünde de çok büyük kahramandı. Çocuklarıma ismini veremedim, ama en güzel torunlarımdan birinin adı, Şamil" dedi.
Eşinin de Çerkez olduğunu, başörtüsü nedeniyle zorluk yaşadıklarını anlatan Arınç,  şunları söyledi: "Siyasi hayatımdaki bütün eleştirileri göğüslemek zorunda kaldık. İnanın 35 yıllık siyasi hayatımın en büyük destekçisi bana bu mevkiileri nasip eden Cenab-ı Hakk'tır şüphesiz, ama insan planında eşimden en büyük desteği, cesareti, dirayeti bir Çerkez kızından gördüm. Allah'a şükrediyorum."
Çerkezlerin bürokraside çok güçlü olduğunu, birbirlerini desteklediklerini ifade eden Arınç, Türkiye'nin temelinde, gücünde Çerkezlerinde katkısı olduğunu vurguladı. Çerkez kültürü ve dilinin yaşatılması gerektiğini dile getiren Arınç, "Dil, bir insanı temsil eder. Bunu mutlaka gençlerimiz de konuşmalı. Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda Çerkezce'nin de öğretilmesi mümkün olacak. Maalesef genç çocuklarımızın, evlatlarımızın Çerkezceyi bilmediğini, görüyorum, duyuyorum. Bu bir eksikliktir. İkincisi tarihten gelen olayları hiçbir zaman unutmamak lazım. Ben her dinlediğimde gözlerim yaşarır. Büyük Göç'ü herkes çocuklarına anlatmalı. 1800'lü yılların sonunda Rusya'dan sürülen Çerkezlerin hikayesini, yaşanmış olayları, mutlaka herkes bilmeli. Biz tarimizle, kültürümüzle varız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dış politikada Çerkez halklarını mücadelesine destek verdiklerini de sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından Bursa Çerkez Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut, Arınç'a bir tablo hediye etti.