BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, iki yıl önce 23 Ekim ve 9 Kasım günleri meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği depremlerin yıktığı Van'a, iki günlük ziyareti başladı. Erdoğan, bugün ve yarın çeşitli açılışlar yapacak ve mitinglerde halkta hitap edecek.
Depremden sonra ikinci kez Van'ı ziyaret eden Başbakan Erdoğan'a, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar eşlik etti. Başbakanlık'a ait 'Ana' uçağı ile gelen Başbakan Erdoğan'ı Van Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Ak Partili Van milletvekilleri ve kurum amirleri karşıladı. Karşılayanlar arasında Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif de bulundu.
HAVAALANINDA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ
Başbakan Erdoğan için havaalanında yoğun güvenlik önlemi alındı. Erdoğan'ın uçağı inmeden polisler, havaalanı çevresinde bekleyen 40 kadar çocuğa oyuncak dağıttı. Bu sırada liseli oldukları belirtilen 3 kız öğrenci 'Öğrencilere 1 dakika' yazılı pankart açmak istedi, ancak polisler tarafından havaalanından uzaklaştırıldı.
Havaalanında karşılama sonrası otobüse geçen Başbakan Erdoğan ve yanındakiler kentte miting yapılacak alana hareket ederken, helikopterler de sürekli havada uçtu. Erdoğan'ın kente merkezine gelişi sırasında yol kenarında toplananlar da sevgi gösterisinde bulundu.
KONTEYNER KENTTE PANKART TARTIŞMASI
Başbakan Erdoğan'ın Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne giderken kullanacağı güzergah üzerinde bulunan Seyrantepe Mahallesi'ndeki Tahir Paşa Konteyner Kenti ve çevresinde de polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kalıcı konut alabilmek için Kurban Bayramı'nın ikinci gününden itibaren dönüşümlü açılık grevine başlayan yaklaşık 40 aile, seslerini duyurmak için yol kenarına pankart asmak istedi. Ancak bu pankarata polis izin vermeyince burada yaşayan aileler üzerinde 'Sayın Başbakanımız hoş geldiniz, 7.2'lik depremin mağdurları olarak sıcak yuva istiyoruz', 'Bir Başbakanın vatandaşından haberi olmazsa hiç bir şeyden haberi olmaz', 'Ölüme terk edildik', 'Mağdurlar olarak unutturulduk' dövizleri açarak konteyner kent girişinde beklemeye başladı.
Konteyner kentte kalan Abdulselam Diler, "Sayın Başbakanımız buradaki insanların mağduriyetini dinlemeye gelmişse, başımız gözümüz üzerine gelmiş. Eğer bu insanlara bir el uzatılırsa biz gerçekten de çok mutlu oluruz. Kış koşulları yaklaşıyor. Burada ne elektrik var, ne su var. Çok mağduruz. Bir süreden beridir 12'şer saatlik aralıklarla açlık grevi yapıyoruz. Elektriğimizi kestiler. Burada çoğu insanlar hasta. Eğer devlet bir avuç insana bakamıyorsa o zaman bizi başka bir ülkeye göndersinler" dedi.
Kendilerine, Suriyeli sığınmacılar kadar değer verilmediğini ileri süren Diler, "Biz sorunumuzu anlatmak için pankart astık, indirdiler" diye konuştu.