Emre BAYLAN- Mehmet ÇINAR- Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - ANTALYA mitinginde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni açıkladığı toplantıya katılan sanatçılara yönelik eleştirilerle ilgili, "O toplantıya katılan sanatçılarımıza yönelik sosyal medyada bir linç kampanyası başlattılar. Küfür, edebe, adaba uymayan, aile terbiyesinden yoksun hakaretler etmeye başladılar. Bunların demokratlığı bu kadar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da, Kepez Arena önünde Seyhan Caddesi'nde düzenlenen mitingte Dombra eşliğinde kürsüye çıktı, eşi Emine Erdoğan'la birlikte Antalyalıları selamladı. Başbakan Erdoğan, konuşmasına 30 Mart yerel seçimlerindeki tercihi nedeniyle Antalyalılara teşekkür ederek başladı. CHP'nin elinden aldığı Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için Başbakan Erdoğan, "30 Mart'ta AK Parti'ye verdiğiniz o büyük destekten dolayı teşekkür ediyorum. Antalya'da fetret dönemi sona erdi, kara bulutlar dağıldı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 5 Temmuz'da Samsun'dan yola çıktıklarını anlatan Başbakan Erdoğan dün de İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde 'Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni açıkladıklarını kaydetti.

SANATÇILARI SAVUNDU

Bu toplantıya 4 bin kişinin katıldığını ve toplantıda toplumun farklı kesimlerin temsilcilerini biraraya geldiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, toplantıya katılan sanatçılara yönelik bir linç kampanyasının başlatıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Salonda hepinizin çok yakında tanıdığı sanatçılarımız vardı. Sporcular aydınlar, yazarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasetçiler vardı. O salonda aynı zamanda millet vardı. O toplantının ardından özellikle sanatçılarımıza yönelik medyada, sosyal medyada bir linç kampanyası uygulamaya başladılar. Küfür, edebe, adaba uymayan, aile terbiyesinden yoksun hakaretler etmeye başladılar. Kardeşlerim, işte bunların demokratlığı bu kadar. Bu insanlar burada tercihlerini bu şekilde yapacaklar diye bir şey yok ki. Davet ettik, sağolsunlar onlar da davetimize icabet ettiler. Bunların özgürlük anlayışı bu kadar. Bunlar kendileri gibi olmayan, kendileri gibi düşünmeyenlere demokrasiyi hak görmezler. Özgürlüğü kendi tekellerinde görür, başkalarına özgürlük hakkı tanımazlar. 'Mahalle baskısı' derler, 'Diktatör' derler, 'kutuplaşma' derler kendileri ne yazık ki bu yalanlarını altında kalırlar, alasını başkalarına uygularlar."

İZİN VERMEYİZ

Bu kesimin 10 yıllar boyunca bunu yaptığını, kendileri için istedikleri demokrasiyi Kürtlerden, Boşnaklardan, Romanlardan, Alevi'den ve Sunni'den esirgediğini, yoksullara ve ezilmişlere özgürlüğü çok gördüğünü savunan Başbakan Erdoğan, "Artık o günler geçti, ne demokrasi ne özgürlük ne de siyaset artık hiç kimsenin tekelinde değildir. Sanatçılar, sporcular, yazarlar onların toplantısına katılırlarsa iyi, bizim toplantımıza katılırlarsa kötü. Bu alışkanlıklar artık eski Türkiye'de kaldı, yeni Türkiye'de biz böyle işlere, linç kampanyalarına izin vermeyiz. İstedikleri hakareti etsinler, istedikleri yalanı iftirayı piyasaya sürsünler yeni Türkiye'nin kuruluşun engelleyemeyecek, artık değişimin önünü kesemeyecekler" diye konuştu.

DERSİM İÇİN BEN ÖZÜR DİLEDİM

Aynı kesimlerin aynı anda hem CHP'yi desteklerken hem de Nazım Hikmet'i istismar ederek pirim sağlamaya çalıştığını savunan Başbakan Erdoğan, "Nazım Hikmet'i sürgüne gönderen, sürgünde ölmesine yol açan kim, CHP. Kardeşlerim Nazım Hikmet'e vatandaşlığını iade eden kim, Ak Parti" dedi. Yine benzer şekilde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hem genel başkanı olduğu parti nedeniyle Dersim katliamında sorumlu olduğunu hem de Dersim'in istismarını yaptığı savunan Erdoğan, "Dersim için özgür dileyen kim devlet adına Tayyip Erdoğan. O katliamının benimle ne ilgisi var? Ama devlette süreklilik esastır diye bu görevi on yıllardan sonra ben yaptım. Kimin samimi kimin istismarcı olduğu ortada" dedi.

'TEDİRGİN OLMAYIN' MESAJI

Konuşmasında linç kampanyasına uğradığını söylediği sanatçılara da seslenen Başbakan Erdoğan, "Sanatçılarımıza sesleniyorum, hiç çekinmeyin, hiç tedirgin olmayın. Bize oy verip vermemek ayrı konu ama bir toplumun sanatçısına kendisi gibi düşünmüyor diye bu denli hakaret edenler nasipsizdir" dedi.

MİLLETİN KARŞISINA NASIL ÇIKACAKLAR?

Muhalefetin 2007 yılında 11'uncu cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında karşılarına anlamsız engeller çıkardığını, CHP'nin emekli hukukçuları, yüksek mahkemeleri çeteleri yanına alarak kendilerine "Cumhurbaşkanı seçtirmeyeceğiz" dediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesine o zaman karar verdiklerini, 'Halka gidiyoruz' dediklerini aktardı. Onun üzerinden 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oy oranına ulaştıklarını ve Anayasa referandumunda yüzde 69 'evet' oyu çıktığını kaydeden Başbakan Erdoğan, muhalefete şu sözlerle yüklendi:

"Şimdi ben merak ediyorum o zaman milletin cumhurbaşkanı seçmesine 'Hayır' diyenler acaba şimdi milletin karşısına nasıl çıkacaklar? Bu Kılıçdaroğlu halkın karşısına nasıl çıkacak, Bahçeli nasıl gelecek? Bu HDP nasıl gelecek? Siz halkı inkar ediyorsunuz. Reddediyorsunuz. Ama biz diyoruz ki bu hareketi halk başlatmıştır, halkımızla devam ediyoruz. Size millete tepeden bakma yetkisini kim verdi, bunlara bu hesabı sormayacak mıyız? Millete aşağılama yetkisini bunlara kim verdi? Millet adına karar verme yetkisini kimden aldınız? İşte onun için diyoruz ki çekilin aradan. Milletle bizim aramıza girmeyin. Kararı millet verecek diyoruz."

YENİ TÜRKİYE

Ak Parti'nin 12 yıllık iktidarı süresince çetelerin, karanlık manşetlerin, zorba ve ceberut kesimleri aradan çektiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Karar verici sizsiniz. Sizin yetkinizi kimse alamaz" dedi.

Türkiye'nin çok büyük bir değişim ve dönüşüm sürecini yaşadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, 'Yeni Türkiye' vizyonunu Antalya'da "Yeni Türkiye sadece bize oy verenlerin, bizi sevenlerin Türkiye'si değil, yeni Türkiye 77 milyonun Türkiye'si olacak. Bu Türkiye'de herkese özgürlük var. Herkese iş var. Herkesin hakkı muhafaza edilecek, herkesin yaşam tarzı çok daha güçlü şekilde korunacak" diye konuştu.

'ÖLÜMLE TENDİT EDİLDİM'

Bu vizyonun karşısında niyeti bozuk olanların, eski Türkiye ürünleri olduğunu savunan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Sanatçılarımız saldıran zihniyet neyse onlar da o. Hani siz sanatçıları seviyordunuz? Niçin böyle edep dışı, ahlak dışı yollara başvuruyorsunuz? Sizin gibi düşünmeye veyahut gidecekleri yeri sizin belirlemenize bunlar tabi mi? Bunlar bu ülkenin en önde gelen sanatçıları, siz bu hakkı kendinizde nereden buluyorsunuz? Hani siz mahalle baskısı yapmıyordunuz? Nedir bu mahalle baskısı? Yıllardır ben buna maruz kaldım, ailemle maruz kaldım, ölümle tehdit edildim, cezaevinde tehdit edildim, hep bunu yaptılar, ama biz kefenimizi giyerek yola çıktığımız için bunlara asla prim vermedik."

ESKİ TÜRKİYE'NİN ÖZLEMİ

Muhalefetin bugün siyasetini Ankara'da mahkeme kapılarında, YSK'nın önünde, Anayasa Mahkemesi'nde eski Türkiye'nin özlemi içinde sürdürdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, ne CHP'nin ne de MHP'nin kendi içinden bir aday çıkartmamasını eleştirdi. Her iki siyasi partinin liderine da 'aday ol' çağrısı yaptığını aktaran Başbakan Erdoğan, "Sandığı gördüğü için aday olmadılar. Doğruyu millet söyler millet. Bunların millete inancı da saygısı da yok" dedi. MHP'nin 30 Mart yerel seçimleri de dahil olmak üzere iradesini başka yerlere teslim ettiğini, Bahçeli'nin iradesinin olmadığını savunan Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP'li seçmene, "Bunu sineye çekecek misiniz? Bu iradesizliğe sessiz kalacak mısınız? İradenizi Pensilvanya'ya teslim eden bu genel müdüre sessiz, tepkisiz kalacak mısınız? Antalya CHP, MHP, HDP'nin yapay, ithal adaylarına değil milletin adayına oy verecek" dedi.

'ÖĞRENECEK, ONLAR DA ÖĞRENECEK'

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Antalya'da devam eden tüm projelerle ilgilenmeye devam edeceğini belirten Başbakan Erdoğan, isim vermeden 'çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu'nu eleştirdi. Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Cumhurun başı, cumhurun her ihtiyacıyla ilgilenir. Adaylardan bir tanesi ne diyor; 'ben icranın başı değilim, yolla, köprüyle ne işim var' diyor. Öğrenecek, onları da öğrenecek. Bu ülkenin başı olacaksın, köprüyle, yolla alakan olmayacak, suyla alakan olmayacak, olur mu böyle bir şey? Bizim işimiz eser üretmek, hizmet üretmek, yatırım yapmak, bu ülkeyi hak ettiği muassır medeniyet seviyesine ulaştırmaktır. Bir taraftan 'ekmek' diyeceksin, bir taraftan 'benim icrayla alakam yok' diyeceksin, bu nasıl iş?"

'YANLIŞ İŞ YAPIYORSUN'

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu'nun Marmaray'a ilişkin “Sayın Demirel'in Cumhurbaşkanlığı zamanında rahmetli Bülent Ecevit'in Başbakanlığı zamanında, Sayın Devlet Bahçeli'nin Başbakan Yardımcılığı zamanında proje başlamıştı. 2001 senesinde benim yakın dostum, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün de Ulaştırma Bakanlığı zamanında çalışmalar başlamıştı" sözlerine Antalya'dan çok sert yüklenen Başbakan Erdoğan, “Kendine iyi kılavuz seç. Yanlış iş yapıyorsun. Biz göreve geldik böyle bir şey yok. Biz o projeyi raftan indirdik ve başladık. Bize ait bize" dedi.

"PENSİLVANYA İLE MÜCADELEMİZ BİTMEYECEK"

Başbakan Erdoğan, mitingin sonunda “Ablalar" diyerek cemaata seslendi, “Pensilvanya ile mücadelemiz bitmeyecek. Ulusal güvenliğimiz tehdit edenlere asla prim yok onun için kapı kapı dolamaya var mıyız?" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

FOTOĞRAFLI

------------------------- KUTU ---------------

 MİTİNGDEN NOTLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte Antalya'ya 'Ana' uçağı ile geldi. Erdoğan, uçağın kokpitinde THY'nin reklam filminde oynayan Korkutelili çocuklarla sohbet etti. Havalimanı VIP Salonu'nda Erdoğan, CHP'den AK Parti'ye geçen Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Önder Önen'e rozetini taktı.

Havalimanından miting meydanına otobüsle giden Erdoğan'ı polis helikopteri de havadan izledi. 5 bin polisin görev aldığı alana sıcaklığın etkisini kırmak için su buharlı vantilatörler kuruldu. 5'er metre aralıklarla 230 su buharlı vantilatör ve kapalı alanda da 2 pervaneyle serinletilen alanda vatandaşlar, yanlarında getirdikleri şemsiye ve şapkalarla da aşırı sıcaktan korunmaya çalıştı.

Alanın dört bir tarafına Erdoğan'ın dev posterlerinin yanısıra, 'Usta, sen yürüyeceksin biz yürüyeceğiz ardından', 'CHP'den geldik seninleyiz usta', 'Sen nereye biz oraya', 'Antalya sana inanıyor' yazılı pankartlar asıldı. Yaklaşık 15 bin kişinin bulunduğu alanda metrelerce uzunlukta bir Türk Bayrağı açıldı.

Erdoğan'ın konuşması sırasında sıcaktan bayılan 11 kişiye sağlık ekipleri müdahale etti. Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, üzerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı olan tişörtleri, Antalyaspor atkıları ile karanfilleri mitinge katılan vatandaşlara attı.

Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer tarafından Başbakan Erdoğan'a Antalya'nın plaka kodu '07' numaralı ve ardında Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan bir forma hediye edildi.

Partili Kadircan Avcı'nın saç tıraşında başında RTE yazısı dikkat çekti. Alandan yükselen 'Dik dur eğilme' sloganları üzerine, "Bundan endişeniz var mı?" diye soran Erdoğan, "Biz sadece Hak'ın karşısında eğiliriz…" diye sloganlara karşılık verdi.