BARZANİ: YAŞASIN TÜRK, KÜRT KARDEŞLİĞİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer, İbrahim Tatlıses ve yanındaki bakanlar Diyarbakır Kantar Kavşağı'nda 1121 tesinin toplu açılış törenine katıldı.
Sahneye çıkan Başbakan Erdoğan ve Barzani, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara yan yana el salladı. Erdoğan ile Barzani, daha sonra protokolde kendileri için ayrılan yere geçip yan yana oturdu. Başbakan Erdoğan’ın oturduğu sandalyeye bel ağrısı nedeniyle yastık konulduğu görüldü. Törene geçilmeden önce de ezan okunması nedeniyle bir süre beklendi.
Daha sonra Başbakan Erdoğan ve Barzani, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, tesislerde emeği geçen herkese teşekkür etti, kente hayırlı olmasını diledi.
BAKAN EKER’DEN KÜRTÇE KONUŞMA
Vali Kıraç’ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, kente olan yatırımlara değinip, insana ve barışa en büyük yatırımın Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığını söyledi. Bakan Eker, alandakilere Kürtçe de seslenirken, 37 yıl sonra Kürt sanatçı Şivan Perver’in en güzel şarkılarını söyleyeceğini dile getirdi.
BARZANİ: BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, yaptığı konuşmada, "Bu altın değerli fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Sayın Başbakan’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum, bu fırsatı bize tanıdığı için. Benim için bu çok tarihi ve fırsat geliştiği için sizleri ziyaret etmekteyim. Kürdistan halkının selamını Türk halkına taşıyorum. Değerli Diyarbakır halkı için yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlikle yaşamak zamanıdır. O günü oluşturma zamanı Başbakanın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben o gün sevinçler içinde kaldım. Bugün bir Türk bulunmuştur ki kardeşlik ve doğru yolları olan bir önder. Ortadoğu'da yaşayan insanlar birlikte yaşama günü gelmiştir. Birlikte yaşamak ile birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlerimize götürebiliriz. Savaşlar denendi kimse savaştan bir hayır görmedi. Bir Türk gencin kanı, Kürt gencin eliyle dökülme veya tersi günü kalmamıştır. Barış temeli atılmış, çok teşekkür ederim ki çok cesurca bu temeli attı Sayın Erdoğan. Barış yolu seçimle, barışa başlamasıyla. Benim tüm Kürt kardeşlerimin isteği budur ki Türklerin de aynı. Barış projesini desteklesinler. Barışa verilecek savaş zor bir savaştır. İnanın, cesur bir insan olmazsa barışa savaş veremez. Barış yolu ne kadar uzun ise bir saat savaşmaktan daha iyidir. Tüm Kürt, Türk kardeşlerime söylüyorum ki, tüm gücümüzle barış sürecini destekliyoruz, destekleyeceğiz. Önemli adım bu projeye başlamak ile oldu. Hepimiz biliyoruz ki, 10-15 sene önce böyle karşınıza gelip konuşmak imkansızdı. Bu da kardeşliğin sonucudur, birbirini anlamanın sonucudur. İnanıyoruz ki, barış süreci sonuca varacaktır. Ne kadar zaman gerekiyorsa, bu zamanı vermemiz gerekiyor. Son olarak çok mutluyuz hizmetinizde olduğumuz için. Hepinize mutluluk dolu başarılar diliyorum."
BARZANİ TÜRKÇE KONUŞTU
Barzani daha sonra Türkçe, "Son olarak Türkçe bir şeylerde söylemek istiyorum. Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Başarılar ve mutluluklar diliyorum" dedi.
PERWER: DOSTLUĞUN KARDEŞLİĞİN GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ
Toplu açılış töreninde konuşan Kürt sanatçı Şivan Perwer'e alanda bulunanlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. Perwer, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ben bu kenti, bu halkı seviyorum. Türkiyemizin Başbakanı değerli sayın Recep Tayyip Erdoğan bu barış günün mimarı oldu. Evi şen olsun. Ona, arkadaşlarına ve dostlarına teşekkür ediyorum. Erdoğan gerçekten büyük bir maya temiz süte kattı ve bugün dostluğun kardeşliğin gününü kutluyoruz. Bu sayede varolsunlar sağolsunlar ellerine sağlık. Bunun için emek veren, bunun için yüreği çarpan, bunun için aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bütün Türkiye bunu düşüncektir. Artık farklılıklar yasak edilmeyecek. Biz hep yasaklarla karşılaştık. Yasak olduğu için bu ülkemizden ayrıldık. Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimileri bizim gibi kaçtı yıllardan sonra yavaş yavaş dönüyorlar ki bugün sayesinde. Çok değerli Kürdistan bölgesinin başkanı Sayın Mesud Barzani bu konuda çok olumlu düşünceleriyle yaklaştı ve bu değerli insanları Diyarbakırımızda görmek çok sevindirici bir şey. Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez her kim varsa bu ülkede dostluğun elini tutsunlar ve birbirlerini sevsinler."
TATLISEL İLE AYNI SAHNEDE
Sonra sahneye gelen İbrahim Tatlıses'i, "Urfalı İbo yanımda. Sen ne söylüyorsun" diye Kürtçe sordu. Tatlıses ise "Ne diyeyim her şeyi sen söyledin zaten" diyerek konuşmasına Kürtçe başladı. İbrahim Tatlıses Kürtçe devam ettiği konuşmasında "Aynıyız aynı. Şivan kardeşime çok teşekkür ederim. 37 yıl sonra kentimize hoşgeldin" dedi.
SAHNEDEKİ KONUŞMALAR
Pewer ile Tatlıses, sahnede şu konuşmaları yaptı:
Perwer: Urfa'ya da Ankara'ya da, İstanbul'a, Trabzona da gideceğiz.
Tatlıses: Fark yoktur. Ha Türk ha Kürt, fark yoktur.
Perwer: Kim barış için çalışırsa o iyidir.
Tatlıses: Evet aynen öyle. Kim barışa hizmet verirse onun ellerine sağlık. O güzeldir. Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şivan kardeşimle buraya ne şöhrete, ne de şana geldik. Şöhrete de doyduk, şana da doyduk. Bizim bir tek ihtiyacımız var oda barıştır.
Perwer: Bu ülke ne tarihler gördü ne günler geçirdi biliyorsunuz. Akatlar, Babiller, Persler, Medyalar daha niceler, Abbasiler, Osmanlılar ve şimdi yeni bir devir. O devirde dostluk, barış demokrasi devridir. Demokrasi ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşama hakkı vardır. Kim olursa olsun zhangi dilde kültürde olursa olsun Sayın başbakan Almanya'da hatırlıyorum 3 yıl önce demiştiki. Asimilasyon bir insanlık suçudur, bir günahtır. Bundan sonra ülkede asimilasyon da olmayacak. insanlar özüyle, dostça kardeşçe hep birlikte yaşayacak.
Bunun üzerine Tatlıses, bir fıkra anlattı: İneği hastaymış., Hayvan da hasta bu karda ne yapayım. Yani biz istersek karı saman ederiz, yaralı hasta olan ineğide kaldırırız ama bazılarımız buna çengel yapıyor. Şimdi muhlalefet olduğu yerde barışın olması mümkün değil. Ama her şeye rağmen her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır.
Perwer: Sizler çok kez bizden türkü dinlediniz. Bazen insan içinden geçenleri söylemlek ister. Diyarbakır 4 kapılıdır ve bu 4 kapının her biri ülkemizin şahididir. Sizler biliniz ki bu Şivan'ın yüreğinde ne elem ne keder vardır.
BİRLİKTE AĞLAMA, AĞLAMA TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER
Perwer ile Tatlıses daha sonra Türkçe, 'Ağlama ağlama' anlamına gelen Kürtçe, 'Megri Megri' türküsünü birlikte söyledi.
Bu sırada Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile sanatçı İbrahim Tatlıses'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Tatlıses: Son kez bir şey diyeyim. Samimi bir şekilde söylüyorum. Benim bir oğlum daha olursa son inşallah olacak. Adını Barış koyacağım
Perwer: Benim de olursa ismini Aşiti (Barış) koyacağım
TÜRKÇE, KÜRTÇE PANKARTLAR:
Toplu açılışın yapılacağı alana Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlar asıldı. Pankartlarda, 'Bir daha kardeş kanı akmasın diye, anneler ağlamasın diye, zehirse zehir, biz içeriz', 'Dostluk, kardeşlik, barış sevdalısı Büyük usta hoş geldin', 'Biz de bu yola o gömlekten giyerek çıktık', 'Bu topraklar ne krallar ne şahlar ne başkanlar gördü ama sen bambaşkasın', 'Gün birlik günüdür, gün kardeşlik günüdür, kenetlendik ve sana geldik usta', 'Selahaddin'in torunları asrın fatihini selamlıyor, yürek yürek yüreğe omuz omuza yürüyoruz', 'Çözüm sürecinin mimarisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehrimize hoş geldiniz', 'Ne bir kelam, ne bir söz izah eder, bir adam sevdik o da sensin usta', 'Göklerin ve yerin yaratılması, dillerimizin ve renklerimizin farklı olması da O'nun ayetlerindedir', 'İtinayla köprüleriniz yapılır' yazıldığı görüldü.
Töreni izlemeye gelen çok sayıda vatandaş, yöresel müzikler eşliğinde eğlendi, halaylar çekti, zaman zaman da el ele tutuşarak birlik beraberlik mesajları verdi. (GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)