IRAK'taki Bölgesel Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil-Ankara-Bağdat arasında krize neden olan Kürt petrolünün Türkiye'ye aktarılması konusunda sert konuştu. Barzani, "Bağdat yönetimi, petrol konusunda Kürt yönetiminden hamallık yapmasını istiyor. Biz, Bağdat yönetiminin petrol hamalı değiliz. Kürt petrolünün satışı ile ilgili 2007 yılında bir taslak üzerinde anlaştık. O taslak 'yok hükmünde' kabul ediliyorsa, herkes Irak Anayasası'na göre politikasını yürütür" dedi.
Erbil'de merkezi Bağdat Parlamentosu'nda yer alan Kürt milletvekilleri ile görüşen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürt yönetiminin enerji politikalarını anlattı. 'BaasNews' adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Barzani, Bağdat yönetiminin kendilerinden petrolün hamallığını yapmalarını istediğini ancak, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Kürt yönetimi ve merkezi yönetim arasındaki petrol anlaşmazlığı konusunda 2007 yılında taslak hazırladıklarını ifade eden Barzani, şöyle konuştu:
"Bu taslağı Başbakan Nuri El Maliki’ye verdim. Bu taslak üzerine anlaştık. Bu taslak iki tarafı da bağlayıcı niteliktedir. Taslak, 'Yok hükmünde' kabul ediliyorsa, herkes Irak Anayasası'na göre politikasını yürütür."
Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin Irak'taki Kürdistan bölgesi ile petrol ticareti yapacağını kimsenin hayal bile etmediği halde şu anda Kürt bölgesinde 23 ülkeden 50 şirketin enerji alanında faaliyet gösterdiğini söyledi. Barzani, Bağdat'ın, "Siz hamallık yapın, petrolü bize teslim edin biz istediğimiz yere satarız. Irak bütçesine gönderir ve zamanı gelince Kürdistan’a karşı kırmızı kart niteliğinde kullanırız" dediğini ve bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.
Bu arada Londra'da katıldığı bir konferansta konuşan Bağdat'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürt petrolünün Türkiye'ye satılması konusunda Kürt yönetimini bir kez daha uyardı. Şehristani, şöyle konuştu:
"Kürdistan Bölgesi’nde üretilen ham petrolün, Bağdat Hükümeti ile anlaşma sağlanmadan ihraç edilmesi halinde gerekli önlemleri alacağız. Irak'tan petrol ihracatı sadece resmi pazarlama kurumu 'SOMO' tarafından yapılabilir. Bağdat’ın izni olmadan çıkacak petrol yasal değildir. Irak, servetini korumak için önlem almak zorunda kalacaktır."