BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde, Soma'da ölen maden işçileri için yere konulan 285 madenci baretinin ışığıyla cadde aydınlatıldı. Her biri faciada ölen madencileri simgileyen baretlerin yanına birer de karanfil bırakıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi'nce düzenlenen anma etkinliğinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan madencilerin baretleri akşam havanın kararmasıyla Hükümet Caddesi'ne konuldu. Caddede 150 metre boyunca iki sıra halinde sıralanan 285 baretin ışıkları yakıldı. Sokak lambaları ise kapatıldı. Cadde, madenci baretleriyle aydınlatıldı. Her biri faciada ölen madencileri simgeleyen baretlerin yanına birer de karanfil bırakıldı.

GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, Soma'da ölen arkadaşlarını yad etmek için bu anmayı düzenlediklerini söyledi. Taşeron sisteminin kaldırılmasını istediklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Biz kesinlikle özel sektörün maden sektöründe çalışmasına ve taşeron sistemine karşıyız. Sigortasız ve sendikasız her işyerinde bunlar var. Biz kendi işyerimizde geçtiğimiz yıllarda bu tür kazalar yaşadık. Ve biz o zaman da taşerona ve özelleştirmeye karşı olduğumuzu defalarca söylememize rağmen bir vurdumduymazlık ve aymazlık var.  Bugün bir ülkenin Başbakanı, madenciliğin literatüründe bunlar oluyor diyebiliyor. Hakikaten bunlar işçi sınıfı için içler acısı bir durumdur."

3 saat süren anma etkinliği daha sonra sona erdi.

AA(EE/SSA) (FOTOĞRAFLI)