Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR'de, Gazze ve dünyada barış için ışık yakma eylemi başladı. Dünya Barış Günü'nde Konak Meydanı Saat Kulesi karşısında gelen ve kendilerine 'Barış ışıkçısı' adını veren avukat Vedat Elçi ve Senih Özay, beraberlerinde getirdikleri pilli fenerin ışığını yakarak "Gazze ve Dünya'da Barış için, sen de bir ışık yak. Işık sende" çağrısı yaptı.
ALS Hastalığı'na dikkati çekmek amacıyla sosyal medya üzerinden düzenlenen ve tüm dünyada bir anda yayılan kova eyleminin benzeri Gazze'de yaşanan insanlık dramı için başlatıldı. İzmir'den başlatılan ve sosyal medya üzerinden yayılması planlanan eyleme göre Gazze'de yaşanın insanlık dramına ve dünyadaki savaşlara dikkat çekmek isteyen vatandaşlar ellerinde fenerlerle 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde saat 12.00'de bulundukları ilin en simgesel yerinde toplan çağrısı yapıldı. Etkinliği organize eden Avukat Vedat Elçi ve Senih Özay, Konak Meydanı'nda Saat Kulesi karşısında fener ışığı yakarak eylemi başlattı. İki avukat altı saat boyunca feneri söndürmeden ellerde tutacak, daha sonra fener diğer Barış ışıkçısına devredilecek.
Etkinliği organize eden avukat Vedat Elçi, herkesi Barış ışıkçısı olmaya çağırdı. Elçi, “Bu bireysel bir eylemdir. Yakacığımız ışığın hem Türkiye'nin hem dünyanın pek çok ketinde simgesel yerlere yaygınlaşmasını umut ediyoruz. Işığımız 1 Eylül Dünya Barış günü sona erene kadar yanacak. Gücümüz yeter ve katılım olursa ondan sonraki günlerde yanacak" dedi.
Ünlü oyuncu Gupse Özal'ın babası, çevre konusundaki davalarıyla tanınan avukat Senih Özay ise "Çocukluğumuzda duyduğumuz, kullandığımız 'Beni seven arkamdan gelsin' çocuk oyunu ile herkesi eyleme katılmaya, fenerlerinizle gelmeye çağırıyorum, Dünya'da Gazze için farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" dedi.
İki Barış elçisi ve kendilerine destek birkaç Barış ışıkçısı eylemin yeriyle ilgili bir süre Polis'le anlaşmazlığa düştü. Vedat Elçi, kentin simgesinin önünde etkinliği yapmak istedi. Polis, Tarihi Saat Kulesi çevresinde eyleme izin veremeyeceğini bildirdi. Sonunda, orta yol bulundu. Büyükşehir Belediyesi yönünde, tarihi meydanın sınırında arkada Saat Kulesi'nin göründüğü bir noktada basın açıklaması yapıldı. Eylem başlatıldı. İlk olarak Barış ışığını Vedat Elçi yaktı.

FOTOĞRAFLI