Mustafa BAĞDİKEN/GÖLCÜK (Kocaeli), () - DONANMA Komutanlığı'nın Gölcük'teki Deniz Üssü'nden 17 Mart'ta ayrılarak Afrika turuna çıkan ve 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'ndan geçen Türk Donanması'na bağlı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu savaş gemileri cuma sabahı Gölcük'te olacak. Önceki gün Süveyş Kanalı'nı geçip Akdeniz'e açılan gemiler Gölcük Deniz Üssü'nde törenle karşılanacak.
Son olarak Cibuti ve Somali'yi ziyaret eden, Tümamiral Ali Murat Dede komutasındaki Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'na bağlı Türk savaş gemileri TCG Gediz (F-495), TCG Oruçreis (F-245) firkateynleri ile Türkiye'nin Milli Gemisi TCG Heybeliada (F-511) Korveti ve Lojistik Destek Gemisi TCG Yb. Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi’nden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 102 günlük Afrika seyrinin son safhasında.
19’u Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde ilk kez olmak üzere toplam 24 ülkeyi ve 25 limanı ziyaret etti. Gemiler ayrıca 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'nu geçerek Türk Donanması adına bir başka ilki gerçekleştirdi.
DÜNYA'NIN MERKEZİNDEN GEÇTİLER
Güney Afrika’da atış alanında çok başarılı güdümlü mermi ve top atışları icra eden, yine Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde bir ilke imza atarak dünyanın merkezine (0 derece enlemi ve 0 derece boylamının kesiştiği yer) inen Barbaros Türk Deniz Görev Grubu kendisine verilen tüm görevleri başarılı bir şekilde tamamlayarak Süveyş Kanalını da geçti ve Akdeniz’e çıktı.
Gittiği ülkelerde ilaç ve çocuklara hediyeler da dağıtan, 17 Mart’ta başlayan yolculuğunu tam 102 gün sonra 27 Haziran’da tamamlayacak olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nda görev yapan yaklaşık 800 personel, Gölcük Deniz Üssü'nde düzenlenecek karşılama töreni ile ailelerine kavuşacak.

FOTOĞRAFLI