Serhat TEZCAN/ BURSA, () – BALKANLARLA Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi kapsamında, 10 ülkedeki resmi ve sivil kurumlar, diplomatik temsilciler, medya mensupları ve kanaat önderleriyle detaylı görüşmeler ve toplantılar yapan uzman heyet ara raporunu açıkladı. İslam Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, görüşmeler sonucu ilişkilerin daha güçlenmesi için 100 projenin hayata geçirilmesini önerdi.
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi kapsamında merkez Osmangazi İlçesi Tren İstasyonu'nda basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İslam Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, Bursa Büyükşehir belediyesi desteği ve sivil toplum kuruluşları katılımıyla geçen yılın Nisan ayından beri çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, Balkanlar'a yönelik kapsamlı bir saha tarama ve envanter projesi yaptıklarını kaydetti.
Projenin amacının Balkanlar'ın büyük resmini çekip, tüm kesimlerle görüşerek, Balkan ülkeleri ve toplumlarıyla işbirliği zemini oluşturmak olduğunu söyleyen İşbilir, "Balkanlar'daki Türkiye algısını ve beklentileri mevcut projelerin verimliliğini yerinde tespit etmekti. Son yıllarda sadece Türkiye'den değil, tüm İslam dünyasından Balkanlar'a yönelik ilgi arttı. Ancak bu ilginin ve bölgeye yönelik projelerin stratejik bir planlama ile yönetilmesi, kaynakların yerinde ve doğru kullanılması şart. İşte bu proje ile sivil ve resmi kurumlara saha ile ilgili detaylı ve doğru bilgiler vererek, stratejik bir planlama imkanı hazırlıyoruz" diye konuştu.
"MERHABA RUMELİ DEMELİYİZ"
Balkan ülkeleri ile işbirliğini geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren İşbilir, "Bu vizyonla bir yıl içinde Balkanlar'daki 10 ülkede resmi ve sivil kurumlarla, diplomatik temsilcilerle, medya mensuplarıyla, kanaat önderleriyle detaylı görüşmeler ve toplantılar yaptık. Görüşmeler sonucu ilişkilerin daha güçlenmesi için şu ana kadar 100 proje tespit ettik. Projemizin teorik temellerini güçlendirmek için 50 kişilik genç bir grupla Balkan Okumaları'nı başlattık ve bugüne kadar Bursa'da dört müzakere yapıldı. 10 yıl süreyle Balkan Yıllığı çıkartmak üzere çalışmaları başlattık. Balkan entellektüellerini yakında Bursa'da toplayarak, bölge barışı için önemli bir adım daha atacağız. Balkan diasporasıyla benzer temaslar yaparak, bölgenin Balkanlar dışından nasıl okunduğunu önümüzdeki yıl içinde tespit etmiş olacağız. Artık 'Elveda Rumeli' modundan çıkmalıyız, 'Merhaba Rumeli' demeliyiz" dedi.

FOTOĞRAFLI