ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde onlarca balık türü ile göçmen kuşlara evsahipliği yapan Beymelek Dalyanı, ender kalmış doğal bir yaşamı barındırıyor.
Türkiye'de halen varlığını sürdüren nadir doğal yaşam alanlarından olan Beymelek Dalyanı, yaklaşık 30 tür balık ve yüzlerce göçmen kuşun yaşam alanı. 355 hektarlık bir alanda bulunan Beymelek Dalyanı'nın 100 hektarlık kısmı yağmur suyu baskın alanı, 255 hektarı ise kanatlılar ve balıklara ev sahipliği yapıyor. Kuzeydoğusunda 50 dekarlık acısu kaynağı yer alan dalyan, canlı zenginliği bakımından Türkiye'deki 172 dalyan içinde ilk sırada bulunuyor.
Dalyanda görevli mühendis Durali Eraslan'ın verdiği bilgiye göre Beymelek Dalyan Gölü, ülkede ayakta kalan nadir lagün göllerinden birisi olarak öne çıkıyor. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından incelenip korunan dalyanda kefal, çupra, sargoz, levrek, mırmır ve grida başta olmak üzere 30 tür balık yaşıyor. Balıklar, yavru olarak Akdeniz'den Beymelek Dalyanı'na giriş yapıyor. Levrek dışındaki balıklar burada 1,5 - 2 kiloya ulaşıyor. Avlanmanın yasak olduğu dalyanda balıklar güvenle büyüyor. Levrek 10 kiloya kadar çıkabiliyor.
MAVİ YENGECİN YAŞAM ALANI
Balıklar, dalyanda yosun, su canlıları, midye gibi doğal besinlerle besleniyor. Bu eşsiz dalyan, Türkiye'de sadece Demre'de yaşayan mavi yengeçlere de yaşam fırsatı sunuyor. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nde, mavi yengeçler üzerine araştırmalar da yapılıyor.
Dalyanda belirli bir büyüklüğe ulaşan balıklar, yeniden denize açılmak için yola çıkıyor. Dalyanın çıkışına yönelen balıklar, burada görevliler tarafından kurulan kuzuluklara giriyor. Enstitü çalışanlarınca balık üretiminde kullanılmak üzere anaç olanları seçiliyor, diğerleri tekrar doğal üreme alanları Akdeniz'e bırakılıyor. Mavi yengeçlerde de araştırma amaçlı örneklerin seçilip alınmasının ardından geri kalanın denize ulaşması sağlanıyor.
Sürekli bir balık hareketliliğinin olduğu dalyan çıkışı, bölgedeki kanatlıların da avlanma alanı. Burada bekleyen kuşlar, sudaki her harekette havalanarak avlanmaya çalışıyor.