BALIKESİR'de, Soma'daki maden faciasına tepki göstermek için çok sayıda öğretmen bugün derslere girmedi. Siyah gömlek ve tişörtler giyen, siyah kurdeleler takarak biraraya gelen eğitimciler, hükümet aleyhine sloganlar attı.
KESK'e bağlı Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası'nın iş bırakma çağrısına çok sayıda öğretmen katılım gösterdi. Derslere girmeyen eğitimciler saat 11.00'de Yeşilli Meydanı'nda toplandı. Siyah gömlek ve tişörtler giyen, siyah kurdeleler takan topluluk 'Taşeron düzeni yıkılacak', 'Kömür karası değil, yüz karası', 'Kader değil bu bir cinayet', 'Bunu da mı paralel yaptı', 'Demek ki neymiş, bedava değilmiş', 'Masalı bırakın katlettiniz' yazılı pankartlar açtı.
Yeşilli Meydanı'ndan alkışlarla Alihikmetpaşa Meydanı'na yürüyen yaklaşık bin kişi 'Soma işçisi yalnız değildir' sloganı attı. Alihikmetpaşa Meydanı'nda maden faciasında yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eylemciler saygı duruşunun ardından taşeronlaşmayı ve iş cinayetlerini protesto etmek için oturma eylemi yaptı.
Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Nuray Yaşar, "Soma'da yitirdiğimiz işçilerden bize kalan sadece acı değil böylesi katliamların yaşanmaması için mücadele görevidir. Kader, fıtrat diyerek sorumluluklarını unutturmaya çalışanlara ilan ediyoruz ki unutmayacak, güvenceli iş ve insanca yaşam hakkımız için mücadeleyi büyüteceğiz" dedi. Yaşar hükümetten istek ve beklentilerini de şöyle sıraladı:
"İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırma derhal yasaklanmalıdır. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler yeniden kamulaştırılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız istifa etmelidir."
Açıklamanın ardından topluluk olaysız dağıldı.

HD,CY(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)