İbrahim MAŞE / MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, tedavisini yürüttükleri Caretta Caretta türü 6 deniz kaplumbağasından 5'inin kafasına darbe aldığını belirtip, bunu yapanların balıkçılar olduğuna dikkat çekerek, 'vicdan ve duyarlılık' uyarısı yaptı.
Prof. Dr. Serap Ergene, son 4 yılda Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne yaralı halde 25 Caretta Caretta getirildiğini, bunların 16'sını iyileştirip, doğal ortamla buluşturduklarını söyledi.
Nesli tükenme tehlikesi yaşayan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının çoğunlukla kafasından darp edilerek yaralandığına dikkati çeken Prof. Dr. Serap Ergene, bu hayvanlara en büyük zararı duyarsız balıkçıların verdiğini söyledi. Prof. Dr. Ergene şöyle konuştu:
"Merkezimize getirilen yaralı haldeki 25 deniz kaplumbağasından çoğu kafasından darp edilmişti. Son 4 yılda 16 deniz kaplumbağasının tedavisini yapıp, doğal ortamına bıraktık. Kafasından darbe alan 3 kaplumbağa maalesef öldü. Halen tedavisini yürüttüğümüz 6 deniz kaplumbağasından 5'i kafasından darbeli. Bu hayvanlar balıkçıların ağına takıldığında çoğunlukta baygın oluyorlar. Balıkçılar, kabuktan tutup yukarı doğru çektiklerinde bu hayvanların onlara zarar vermesi söz konusu değil. Bu zamana kadar insan yiyen, yada öldüren bir kaplumbağa yok. Ama kaplumbağa öldüren insan maalesef var. Balıkçının evi aslında deniz. Onlar deniz hayatını seven ve yaşayan insanlar. Deniz insanın evi olduğuna göre, evindeki canlıları korumakta onun görevi. Biraz vicdan, biraz da duyarlılık bekliyoruz" dedi.
'BALIKÇILAR KORUMALI'
Denizi kendilerine yuva edinmiş balıkçıların, deniz kaplumbağalarını korumak zorunda olduğunu kaydeden Ergene şunları söyledi:
"Her yıl balıkçılara yönelik eğitimler veriyoruz. Deniz ve deniz canlılarının korunması, bilinçli avlanma ve sürdürülebilir balıkçılık faaliyetlerinin nasıl yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Bütün balıkçı kardeşlerimizin bu eğitimlere katılsın istiyoruz. Eğitimlerde deniz kaplumbağalarıyla karşılaşmaları halinde nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyoruz. Ağa takılmış bir deniz kaplumbağasına zarar vermeden kurtarılıp, serbest bırakmak en doğru davranış. Hayalet ağ olarak tanımladığımız deniz içindeki serbest ağlar da bu hayvanlar için büyük tehdit. Onlar ağlara isteyerek gelmiyor. Bazen tamamen tesadüf, bazen de balık yemek için giriyorlar. Doğanın içerisinde balık onun da hakkı. Balıkçı kardeşlerimiz onları serbest bırakırsa, hem doğaya katkıda bulunmuş, hem de işlerini rahatlıkla yürütmüş olacak."
FOTOĞRAFLI