MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, sorumlu balıkçılığa geçiş uygulamaları sürecine restoranların katkısını sağlamak amacıyla ödüllendirici sertifikasyon uygulaması başlattı.
Uygulamanın tanıtımı amacıyla düzenleyen kokteyle SAD Başkanı Cem Orkun Kıraç, BM Kalkınma Programı Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun ve çok sayıda balık restoranı işletmecisi katıldı. Proje kapsamında, yasal balık satışının gereklerini yerine getiren restoranlara, sertifika verileceği belirtildi. Görülür yerlere asılacak sertifikaların bilinçli tüketiciler için tercih nedeni olacağı da vurgulandı.
Projenin yürütülmesinden sorumlu SAD Yönetim Kurulu Üyesi Nesimi Ozan Veryeri, başta kıyı alanları olmak üzere tüm ülkede hissedilen bilinçsiz ve yasadışı balıkçılığın zararları ortadan kaldırmak amacıyla 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi' tasarlandığını, pilot bölge olarak da Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin belirlendiğini söyledi.
KIYI BALIKÇILIĞI YOK OLUYOR
Projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nca desteklendiğini vurgulayan Veryeri, "Ülkemizde yasadışı ve aşırı balıkçılığın olumsuz etkileri, iklim değişimi, Kızıldeniz’den denizlerimize giren istilacı türler gibi nedenlerle kıyı balıkçılığı her geçen gün geriliyor. Nesli azalmakta olan Akdeniz fokları gibi, kıyı balıkçılığı da yok oluyor" dedi.
Başlatılacak olan projenin bir araştırma veya koruma projesi olmadığına değinen Veryeri şunları söyledi:
"Gelecekte, bugün yasadışı yollarla avlanan balıklar da kalmayacak. Sadece yurtdışından ithal edilen ve çiftliklerde yetiştirilen balıklara mahkum olacağız, Deniz balığı ne yazık ki tarih olacak. Gelecek kuşaklar, denizlerde balık göremeyecek. Şu anda Datça’da adını veriyorum, R.A. zıpkınla yasadışı balık avcılığı yapıyor. Türkiye Sualtı Federasyonu’nun madalya verdiği bu balık adam, nefesiyle 50 metre derine dalıp sizin balığınızı çalıyor. Facebook sayfasına, yedi balıkla çektirdiği fotoğrafını koyuyor. Sorduğunuzda, 'Teknede yedi kişi vardı, herkes birer tane avladı' diyor. Datça yarımadası, Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu ekolojik çarpışmanın yaşandığı, bitkilerin fışkırdığı, geyiklerin, ayıların yaşadığı, Türkiye’nin bulamayacağı bir yer. Turizm sadece alıp satmak değildir. Yunanistan’da deniz koruma alanları var ve buradaki balıkları görmeye binlerce turist gidiyor."