Utku BOLULU/İZMİR () - BALÇOVA'da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi karşısında, yıllardır ruhsatsız yapılaşmalar ve mezbelelik görüntü nedeniyle tartışma konusu olan 270 bin metkekarelik alanın planlaması tamamlandı. 4 termal otel, kür merkezi, Dinler bahçesi ve bir meydan yapımına olanak sağlayan, yüksekliğin 7.50 metreyle sınırlandığı plan hayata geçerse ilçe turistik merkeze dönüşecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları kesimi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na uygun şekilde Balçova Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planı tamamlandı. Askıya çıkan plan Mithatpaşa Caddesi, Hüseyin Öğütcen Caddesi, Balçova Termal ve ılıca Deresiyle sınırlanan Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi karşısındaki 270 bin metrekarede neler yapılabileceğini belirledi. Balçova Belediyesi'nin askıya çıkan 1/1000 ölçekli planına göre alanın büyük bölümü turizm tesis alanı olarak belirlendi. Jeotermal alan olan bölgede yükseklik 7.50 metre, iki kat olarak sınırlandırılırken emsal 0,60 oldu. En küçük parsel büyüklüğünün 30 bin metrekare olması koşulu olan planda otel yapımına olanak sağlayan turizm tesis alanı belirlendi. Planla Hüseyin Öğütcen Caddesinin genişliği de 25 metreden 40 metreye çıkacak.
DİNLER BAHÇESİ
Turizm Tesis alanlarının ortasıda Balçova Belediyesi'nin projesi olan Dinler Bahçesi'nin yapılmasının öngörüldüğü sosyal kültürel tesis yeri ayrıldı. Balçova Belediyesi buraya hoşgörünün ve saygının sembolu olması için 7 bin 800 metrekarelik alana tek kapıdan girilen bahçe içinde cami, cemevi, kilise ve sinagog yapacak. Bahçe içinde farklı inançlardan kişiler ibadet edebilecek.
KÜR MERKEZİ ORTAK KULLANILACAK
Öte yandan yine otellerin ortasında ayrılan 13 bin 500 metrekarelik belediye hizmet alanı da kür merkezi olacak. Kür Merkezi otellere yeraltında bağlanacak. Bölgenin Mithatpaşa Caddesi tarafında ise 3 bin 500 metrekare meydan ve sadece bu bölgeye hitap edecek tek katlı dükkanlara ayrıldı. Bu bölgede İzmir metrosunun İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Narlıdere hattı üzerindeki bir istasyonu da yeraldı. Bölgede spor alanları için de yer ayrıldı.
500 HİSSE VAR
Balçova Belediyesi, planla ilgili ruhsat vermeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak, toplam 270 bin metrekare büyülüğünde ve 163 ayrı parselin bulunduğu alanda 500 ayrı hissedar yeralıyor. Planın hayata geçmesi için ise hissedarların ortak hareket etmesi turizm tesis alanlarına yatırım yapması veya arazilerini satmaları gerecek. Bu nedenle ilçedeki turizme yönelik bu planın ne zaman gerçekleşebileceği bilinmiyor.
ÇALKAYA: GENÇLERE DE İSTİHDAM YARATILACAK
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya bölgenin planlanması için çalmadık kapı bırakmadıklarını, alanın sadece Balçova için değil İzmir için çok önemli olduğunu söyledi. Çalkaya şöyle konuştu:
"Bölgeye 4 tane otel veya sağlık tesisi yapılabilecek. Bu hem sağlık turizmi açısından hem de istihdam açısından çok çok önemli. Buradaya her yıl binlerce turist gelmesinin yanısıra yüzlerce gencimiz de iş sahasına kavuşacak. Ayrıca belediye hizmet alanı olarak ayrılan yerlerde bizim yapacağımız çalışmalar var. Bunların başında Dinler Bahçesi geliyor. Bunun yanında spor ve rekreasyon alanları ve otoparklar olacak. Bizim için önemli olan bir diğer konu da yıllardır arsalarına yatırım yapamayan Balçovalıların arsalarını değerlendirme imkanı bulabilecek olmaları." 
Sözkonusu bölgenin hemen bitişiğinde mülkiyeti kapatılan özel idareden hazineye devredilen Balçova Termal Tesisleri ile 5 yıldızlı Kaya Termal Otel bulunuyor. Özellikle Baltık ülkelerinden sağlık turizmi kapsamında gelen turistler bu tesislere büyük ilgi gösteriyor.
FOTOĞRAFLI