İlker KABADAYI/ÇEŞME (İzmir), () - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olmadığını; dinci, faşist gidişe karşı toplumun yüzde 55'ini buluşturabileceği beklentisiyle belirlenmiş bir ortak paydanın ürünü olduğunu söyledi.
Milletvekili Mustafa Balbay CHP Çeşme İlçe Teşkilatı'nın davetlisi olarak Tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde, gündeme ilişkin konularda bir konferans verdi. Konferansa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğu, Milletvekili Kamer Genç, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran ve çok sayıda izleyici de katıldı.
Balbay, öncelikle demir parmaklarını ardından çok güzel haberler geldiğini belirtip, "Sizlerin gözünde toplumun önünde kabul görmeyen davalarda hapiste olan insanlar özgür olmadan ben de kendimi özgür hissetmeyeceğimi söylemiştim. İki gündür biraz daha özgürüz. Gerçekten dimdik girdiler, kendilerini savundular, dimdik ayakta durup, serbest kaldılar" dedi.
Demir parmaklıkların ardında 5 yıl kalmak acı olduğunu dile getiren Balbay, "Ancak, ondan daha acı olan karşı karşıya kaldığınız dava şekli ve yargılanma biçiminiz. Terörist olarak ilan edileceğimi hiç düşünmemiştim" diye konuştu.
ANAYASA MAHKEMESİ ÖZGÜRLÜK PENCERESİNİ AÇTI AMA DAHA İŞ ÇÖZÜLMEDİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Balbay, şu an adayların çıkmaya başladığını belirtip, "29 Haziran'da bütün adaylar kesinleşmiş, 3 Temmuz'la birlikte bir seçim süreci başlamış olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye'nin genel fotoğrafı nedir? Anayasa Mahkemesi köprüden önceki son çıkış gibi adeta bir özgürlükler penceresi açtı ama daha iş çözülmedi. Eğer bu bin sarmallı faşizm Cumhurbaşkanlığı sürecinde de damgasını vurursa, bu yargılamaların sadece şu anda yargılananlar değil Türkiye'de herkesi tehdit edecek bir unsur şeklinde devam edeceğini sizlerle paylaşmak isterim" dedi.
"EKMELEDDİN İHSANOĞLU, CHP'NİN ADAYI DEĞİLDİR"
Balbay sözlerini söyle tamamladı:
"Bu ülkenin başbakanı tarihinde hiçbir zaman Almanya'ya, Avusturya'ya gittiğinde 'hoşgelmedin' diye karşılanmadı. Bir anlamda ulusal onurumuz hiç bir zaman bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. Ama buna muhatap olan kişinin bundan fazlaca gocunduğu yok, çünkü vatan menfumu olmayan kişilerin böyle bir şeyden gocunması söz konusu olamaz. Şu anda Türkiye'nin dört komşusunda büyükelçiliği yok. Davutoğlu'nun yazdığı kitapta Atatürk, sadece üç yerde geçiyor, ikisinde eleştirel. Ortadoğu'ya ayrılan sayfa 150. Bu da aklının nerede olduğunu gösteriyor. Partimizin içinde sayabileceğim en az 10 cumhurbaşkanı olabilecek kişi var. Şu anda Kemal Kılıçdaroğlu'yla Devlet Bahçeli bir ortak uzlaşı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önerdi. Bu aday en net ifadeyle CHP'nin adayı değildir, bu dinci faşist gidişe karşı toplumun yüzde 55'ini buluşturabileceği beklentisiyle belirlenmiş bir ortak paydanın ürünüdür. AKP'ye oy vermiş kişilerin yüzde 5'ini çekebilecek bir aday bulmak zorundayız. Bugünkü başbakan bu anayasaya sarılarak fiilen başkanlık yapabilme hayalini kuruyor. CHP kadrolarında, 'Bu iktidarı devirip, biz iktidara geleceğiz' inancı zayıf. Aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kitaplarını okuyacağım ve tek tek yanlış bulduğum yerleri yazacağım buna söz veriyorum."

FOTOĞRAFLI