Ümit YILDIZ/KEMALPAŞA (İzmir), ()- EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, İran ile imzalanan Serbest Ticaret Antlaşması’nın bazı kesimleri rahatsız ettiğini belirtip, "Birilerine uşak olmuş, aklını ve ruhunu birilerine satmış olanlar, bugün maalesef Türkiye'nin bütün ekonomik alanlarında altını oymak ve altını dinamitlemekle meşguller" dedi. Bakan Zeybekci, Niğde’deki saldırıyla ilgili ise Türkiye’nin istikrarını hedef aldığını da söyledi.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) sanayici ve iş adamları ile bir araya gelen Bakan Nihat Zeybekci, buradaki toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Zeybekci, bugün Niğde'de meydana gelen terör olayı ile ilgili sorular üzerine, “Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Hedef belli. Türkiye'nin istikrarına hedef alınması, Türkiye'de demokratik bir seçim ortamının gerçekleşmesini istemeyenlerin yapmış oldukları bir girişim olarak görünüyor. Türkiye'de huzurun, kardeşliğin, barışın birilerini rahatsız ettiğini biliyoruz da, seçim ortamında, seçimi düzgün bir şekilde yapmayı engelleyecek şekilde olması bizleri üzüyor. Bunlara pabuç bırakamayacağız. Terör bugüne kadar Türkiye'de hiçbir sonuç sağlayamadı. İnşallah bundan sonra da sağlayamayacak. İki saldırgan yakalandı. Diğeri de kısa sürede yakalanacaktır. Başbakan yardımcımız Beşir Atalay'ın vermiş olduğu bilgiye göre, seçim ortamını karıştırmaya yönelik ve içinde Suriye parmağı olduğu söylenen bir durumdan bahsediliyor" dedi.

“İRAN AMBARGOSUNA ÇİFTE STANDART”

Daha sonra toplantının yapılacağı KOSBİ Toplantı Salonu’na geçen bakan Zeybekci, buradaki konuşmasında ise gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İran ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Antlaşmasına değinen Bakan Zeybekci, İran'a uygulanan ambargoda çifte standart vurgusu yaptı. Zeybekci, “Şu anda İran ile toplamda dış ticaret hacmimiz 13 milyar dolar civarında. 2015 yılı sonu hedefi 35 milyar dolar. Buna çok rahatlıkla ulaşabiliriz. Başbakanımızla oraya gitmeden önce Japonya, gitmesinden sonra Alman ve Fransa Cumhurbaşkanı tüm iş dünyası ile beraber oraya gelmiştir. Ambargo konusunda çifte bir standart mevcut. Bunu bir Alman veya Fransız yapınca ambargoyu delmiş olmuyor. Ama biz dokunursak bir kenarından birileri başka bir şekilde tepki vermeye başlıyor. Birilerine uşak olmuş, aklını ve ruhunu birilerine satmış olanlar, bugün maalesef Türkiye'nin gerek ticaret, gerek ekonomik gerekse bütün alanlarda altını oymak ve altını dinamitlemekle meşguller” dedi.

“İHRACATTA İRAN NEDEN ÜÇÜNCÜ ÜLKE OLMASIN”

Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerin başında Almanya ve Irak'ın geldiğini belirten Bakan Zeybekci, “Almanya'yı çok önemsiyoruz. Ocak ve Şubat ayına baktığımızda da Avrupa'da büyüme hala artıya geçmediği halde, Almanya'ya bizim ihracatımız yüzde 15'in üzerinde bir artış gösteriyor. İkinci ülkemiz İngiltere, Fransa veya başka bir ülke değil. Irak ve Almanya başabaş gidiyor. Neden, üçüncü ülke İran olmasın? Ama göreceksiniz, çok yakın bir zamanda Tahran'da Türk Ticaret Merkezini bu kardeşiniz kuracak. Şu anda orada sadece bir ticaret müşavirimiz var. En az 15 kardeşimizle oraya yerleşeceğiz. İran'ı elek gibi eleyeceğiz. Nerede ne var, ne yok, kim gelip gidiyor, benim oradaki insanlarım ne yapıyor hepsini bileceğiz. Irak'ta da aynısını yapacağız. Erbil'e, Türkmenistan'a, kuzey ve güney Afrika’ya ticaret merkezleri kuracağız. Balkanların içinde bizim haberimiz olmadan orada ticaret anlamında kuş uçmayacak şekilde örgütleneceğiz” diye konuştu.

“MÜTEAHHİTLİKTE ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ ÜLKEYİZ”

Türk müteahhitlerinin uluslararası piyasada yapmış olduğu başarılı çalışmalara da değinen Bakan Zeybekci, müteahhitlik hizmetinde Çin'i tehdit eden bir ülke konumuna geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

“5 milyon nüfuslu Türkmenistan'da 2013 yılında Türk müteahhitlerinin orada almış oldukları işler 10.6 milyar dolar. Bundan bir hafta önce, körfez bölgesinde bizim üç tane, aslanlar gibi serdengeçti müteahhidimiz, 17 Aralık'ta, şahsi ve şirket malvarlıklarına mahkeme kararı ile el konulması kararı çıkan müteahhitlerimiz, körfez bölgesinde 4.6 milyar dolarlık devasa bir iş aldılar. Aynı müteahhitler, bizim en güçlü kolumuz olan müteahhitlik hizmetleri, daha birkaç gün önce, Kafkas bölgesinde 1.6 milyar dolarlık yeni bir iş aldı. Tabiki bu işler birilerini rahatsız ediyor. Birilerinin işlerini engelliyor ve maalesef üzülerek söylediğim, ruhunu, aklını ve vicdanını bir yerlere satmış bir yerlere emanet etmiş olanlar, ondan sonra böyle mahkeme kararları çıkarıyorlar, benim ülkemin yüz akı olan böyle şirketler hakkında. Bu vatan'a ihanettir. Sen Türkiye'yi dünyaya rezil etmek için, dünyanın tüm istihbarat teşkilatlarının dünyanın hemen hemen her yerinde kendine özel işleri mutlaka vardır. Sen çıkacaksın, Türk istihbaratının Adana'da TIR’larını durduracaksın, 'Neymiş, Suriye'ye, El-Kaide'ye silah taşıyormuş' diye haber yaptırtacaksın ve senin oradaki, Suriye'deki yüz binlerce soydaşının tepesine varil bombaları yağacak buna karşı sessiz kalacaksın. Bu da vatan'a ihanettir."

ÜY(İÖ/SSA) (FOTOĞRAFLI)