Cem ULUCAN/AYDIN, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etmek için Aydın'a geldi. Başta cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere Bakan Zeybekci, gündem hakkında çeşitli açıklamalar yaptı, "Yeni gelen başkan, yeni hükümet Ağustos sonuna kadar netleşir. Bakanlık beklentim yok" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Balıkesir ve İzmir'de yapacağı mitinglere katılacak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aydın'da AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bakan Zeybekci, Abide Kavşağı'nda Vali Erol Ayyıldız, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ali Gültekin Kılınç, AK Parti İl Başkanı Sadık Atay ve partililer tarafından karşılandı. Turistik Park Restoran'da basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekci, gündem hakkında çeşitli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülke tarihi ve demokrasisi açısında son derece önemli olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "İlk defa milletin Cumhurunu seçmesinin yanında Türk demokrasisi ve siyasetimiz için de yeni bir başlangıcın vesilesi, giriş kapısı olacak Cumhurbaşkanlığı seçimi. Çünkü halkın seçtiği milletin iradesiyle gelen bir cumhurbaşkanının icranın başı, yürütmenin başı olarak göreve gelmesinden sonra Türkiye'deki yapının fiilen kendi içerisinde değiştiğini göreceğiz. Bunun adına ne denirse densin; Cumhurbaşkanlığı sistemimi, başkanlık sitemi denir. Ne denirse densin. Bu kendiliğine kuvvetler ayrılığının net bir şekilde ortaya çıktığı yetkilerinin birbirine karışmadığı iki parlamentoya ihtiyaç duyan yani dar bölgeli iki meclisin yanında yürütmeyi de devam ettiren çoğunluğu, yani başkanla beraber, cumhurbaşkanlığıyla beraber seçilen başkan bir sistemin de tartışmalarını başlatacaktır. Ülkemiz çok daha demokratik evrensel hukuk normları zeminine oturmuş olan yeni bir sistemi tartışmaya başlayacağız. İnşallah 10 Ağustos'ta 1'inci turda cumhurbaşkanı adayımız seçilir. Ondan sonra çok hızlı bir şekilde bu dönem de geçer. Yeni gelen başkan, yeni hükümet Ağustos sonuna kadar netleşir. Bakanlık beklentim yok" dedi.
"TÜRKİYE BÖLGENİN ORTA DİREĞİDİR"
Ülke ekonomisi hakkında açıklamalar yapan Ekonomi Bakanı Zeybekçi, "Hedefimiz dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi, Avrupa'nın 3 büyük ekonomisinden birisi olmak. 820 milyar dolar olan milli gelirini 2 trilyon dolara, 152 milyar dolar olan ihracatını 500 milyar dolara, 46 milyar dolar olan hizmet gelirini 150 milyar dolara, 11 bin dolar olan milli gelirini 25 bin dolar seviyesine çıkarmakla ilgili önümüzdeki 9 yılı ardına bile bakmadan değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye bu yolculuğuna devam edecektir. Türkiye bölgenin orta direğidir. Bölgede eğer bugün bütün olumsuzluklar varsa da Türkiye olmasaydı çok daha korkunç sonuçlar olurdu. Yani bölgede ülkeler ortadan kalkardı. İslam ülkeleri adına çok daha kötü şeyler olabilirdi. Bölgede belirli bölgelerde insanlar tamamen başka şekillerde olabilir. Bunun için Türkiye'nin önemi bölgede artıyor. Kamu borçları itibariyle 28 tane Avrupa üyesi ülkelerin 25'inden daha iyi olan bankaların sermaye yeterlilik oranları itibariyle Maastricht Kriterleri olan yüzde 6-6,5 seviyesindeki bu sermaye borç yeterlilik oranının yüzde 15'in üzerinde olduğu bankacılık sisteminin ne kadar güçlü olduğunu şöyle gözden geçiren Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak biz şunu demiştik. 'Türkiye'de felaket tellallarının istediği şekilde kriz asla çıkamayacak, çıkamaz da'. Türkiye emin adımlarda devam ediyor. 2014 yılı sonu itibari ile hedefimiz olan yüzde 6.4'lük cari açığı beklentilerinin kat ve kat üstünde yüzde 6'ın altında gerçekleştirerek Türkiye ekonomisinin sağlamlığını ve gelecekle ilgili beklentilerinin olumlu olarak ne kadar iyi noktada olduğunu gösterecektir" diye konuştu.
"YIL SONUNDA RAKAM OLARAK AŞAĞIYA GİDECEĞİZ"
IŞİD terör örgütünün Irak'a ihracatı olumsuz etkilediğini ve bunun maliyetinin de 3 milyar doları bulabileceğini belirten Zeybekci, "Irak'taki Musul olaylarıyla başlayan IŞİD terör örgütünün o bölgedeki ortamı karıştırmasıyla devam eden bu süreç, Türk ihraç ürünleri üzerinde çok büyük etkisi oldu. Yalnız şunu dikkatlerinizi çekmek istiyorum bizim Irak'a ihracatımızın yüzde 46 düşmesi Irakta bu mallar başka kaynaktan geliyor demek değil. Bu talep erteleniyor. Yani Irak şu anda bu malları temin edemiyor. Şu anda sistem yavaş yavaş oturuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından Irak'ta çok şeyin rayına oturduğunu göreceğiz. Irak'ta Türkiye'nin desteklediği bir sonuç elde edilmiş olacak. Böyle olduğunda da ertelenen tüm satılan malların çok hızlı bir şekilde talep edilmeye başlanacağına inanıyorum. Bizim en kötü senaryo beklentimiz şuydu; Irak'ta her şey çok kötü giderse yıl sonu itibariyle yaklaşık 2.5 milyar dolar ihracatımızın geri gelmesi. Türkiye'de taşımacılık sektöründe 600 bin TIR'ın Irak'a giriş çıkışı var. Bunun da yarı yarıya düşmesini beklediğimiz için de bunun da hizmet gelirlerinde 500 milyon dolar gelir kaybını en kötü senaryoyla bekliyoruz. Yani bundan sonraki 5 ay boyunca hiçbir düzelme olmayacak diye var sayarsak böyle bir sonuç bekliyoruz. Yıl sonu itibariyle 3 milyar dolarlık bir dış gelirimizde aşağıya doğru bir gelir bekleyebiliriz. Ama böyle olmayacak. Önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde düzleme olacaktır. Bu geri gidişin de etkisi olacaktır. Yıl sonunda rakam olarak aşağıya gideceğiz. İran ile hedef olarak 2015 yılı sonu itibariyle 35 milyar dolar dış ticaret hacmi ön görüyoruz. Suriye ile her şeye rağmen ihracat artışı yaşıyoruz. Bu üç ülke ile 70 milyar dolar ihracata ulaşmamız ticaret hacmine ulaşmamız hiç de uzak değildir" diye konuştu.
Toplantı sonunda Bakan Zeybekci'ye, İl Başkanı Sadık Atay tarafından taze incir ikram edildi. Bakan Zeybekçi daha sonra kısa bir süreliğine esnaf ziyaretinde bulundu.

FOTOĞRAFLI