MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul'da dün yaşanan olayları değerlendirirken, "Birinin ayağına bir çivi batsa, bir diken batsa, biz yüreğimizde hissederiz. Bu ölümlere hiç kimse 'iyi oldu' diyemez. Bu ölümlerden büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ateş kimin ocağına düşmüşse onlara sabır versin. Demokratik gösteri hakkını kullanmak çok normaldir. Ama yakıp yıkan ve hukuku ihlal eden gösteriye de vatandaşlarımızın tevessül etmemesi lazım" dedi.
Iğdır'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Davut Haner'i makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Ergenekon davası kapsamında yapılan tahliyelerle ilgili olarak, şunları söyledi:
"Bir kanun herkes için çıkarılır. Bu kanunda sevdiğim yararlansın, sevmediğim yararlanmasın, sevmediğim yararlanmadığı zaman 'kusura bakmayın iyi olmadı', sevdiğim yararlandığında 'iyi oldu' diye bakılmaz. Genel, nesnel, tarafsız herkese eşit uygulanır. Çocuklarla ilgili bir yasa çıkarıldı. Bu yasa o zaman Güneydoğu'daki taş atan çocukların cezalandırılmamasına yönelikti. Aynı kanundan Trabzon'daki rahip cinayetine katılan da faydalanıyor. Kanundan o faydalansın, bu faydalanmasın diye yapamazsın. Hak ve hukukun başka mahkemeler tarafından ihlal edildiğini iddia edenler, bireysel başvuru hakkını Anayasa Mahkemesi'nde kullandı. Anayasa Mahkemesi de bir karar verdi. Makul süre içerisinde, hukuka aykırı gördüklerini, yargılama neticesini temyiz mahkemesine götürülmesine fırsat verilmemesini bir hak ihlali olarak gördü. Bunun üzerine de yerel mahkemeler tahliyelere karar verdi. Hukuka uyan devlet en güçlü devlettir. Önemli olan hukuku işletmek. Yine bir hukukçu olarak söylüyorum, hukuk yavaş da olsa yol alır."
'HÜKÜMET DEMOKRATİK GÖSTERİLERİ TEŞVİK ETMELİ'
İstanbul'daki eylemlerde dün bir kişinin ölümü, Tunceli'de de kalp krizi geçiren polis memurunun şehit olmasına ilişkin soru üzerine Bakan İsmet Yılmaz, şöyle konuştu:
"Herkesin canı çok kutsal, 76 milyonu kardeş biliyoruz. Birinin ayağına bir çivi batsa, bir diken batsa biz yüreğimizde hissederiz. Bu ölümlere hiç kimse iyi oldu diyemez. Bu ölümlerden büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ateş kimin ocağına düşmüşse onlara Allah sabır versin. Demokratik gösteri hakkını kullanmak çok normaldir. Bir hükumetin demokratik gösterilere teşvik etmesi lazım. Ama yakıp yıkan ve hukuku ihlal eden gösteriye de vatandaşlarımızın tevessül etmemesi lazım. 14-15 yaşındaki Berkin kardeşimizin de evladımızın da Allah annesine babasına sabır versin. Yapılanların hiçbirisinin doğru olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Bizim vazifemiz insanları yaşatmak. En kolay şey öldürmek, yaşatmak daha zor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsan olmazsa devlet olmaz."
EMNİYET'TEKİ ATAMALAR
Emniyet müdürlüklerindeki görev değişikleriyle ilgili soruya, tayinlerin hizmetin daha iyi verilmesi için yapıldığı karşılığını veren Yılmaz, "Türkiye bir hukuk devleti. Diğer bir tarafta da bu yaptığınız hukukla uygun değildir. Hizmetin daha iyi verilmesine yönelik bir tasarruf değildir diye mahkemeye gidiyorlar. Görelim mahkeme ne karar veriyor. Mahkemeler doğru veya yanlış bir karar verir ama verdiği kararı doğru diye kabul etmek gerekir ki hukukun üstünlüğü denilen şeyin bir açısı da budur" dedi.
AZERİLER ÜZÜNTÜLERİNİ DİLE GETİRDİ
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, daha sonra Cumhuriyet Caddesi'ne çıkarak esnaf ziyareti yaptı. Bir dönem AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu belirten züccaciyeci Recep Parim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün çıktığı bir televizyon kanalında şiilere yönelik söylemini eleştirdi. "Bizleri Ermeni'den aşağı mı görüyorsunuz?" diyen Parim, bunun düzeltilmesini istedi. Baharatçı Mikail Derbendi de aynı konuyu gündeme getirdi ve üzüldüklerini söyledi. Ekrem adındaki bir konfeksiyoncu ise etnik milliyetçilik yapıldığını, bunun çok tehlikeli olduğunu söyledi. "Azeriler Oğuz Türkü'dür. Atatürk'ün Cumhuriyetine inanmış Kemalistleriz. Bizi aşağılamayın" diyen esnafın uyarısı üzerine Bakan Yılmaz, 76 milyonun kardeş olduğunu belirtti ve konuyu Başbakan ile görüşeceğini bildirdi.

SD(KS/CK) (FOTOĞRAFLI)