MADENCİLERE KONUŞTU
301 işçinin hayatını kaybetmesinin üzerinden 29 gün geçtikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Manisa'nın Soma İlçesi'ne gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenlerle ilgili son bilgeleri basın mensuplarıyla paylaştı. Açıklamasının ardından Yıldız, evinin penceresinden eşi İsmail Cambaz'ı madende kaybettiğini ve ziyaret edilmeyi beklediğini söyleyen Leyla Cambaz'ı ziyaret etti. Yaklaşık 20 dakika evde kalan Taner Yıldız, ayrıldığı sırada ise eşini maden kapısında bekleyen Sema Korkmaz'la karşılaştı. Yıldız'ın isteği üzerine Sema Korkmaz, Emine Erdoğan'ın bulunduğu eve götürüldü. Bakan Taner Yıldız da İmbat Maden Ocağı'na gitti. Burada incelemelerde bulunan ve bilgi alan Yıldız, ardından da işçilere seslendi.
'SİZİN HAYATINIZ ÖNEMLİ'
Soma'da hüznü, acıyı birlikte yaşadıklarını dile getiren Taner Yıldız, şöyle konuştu:
"Bir yerde doğal afet yoksa mutlaka kusur vardır. Kusur ister kamudan kaynaklansın, ister özel sektörden kaynaklansın, ister mühendisi kardeşimden isterse de işçi kardeşimden kaynaklansın. Hangisi olursa olsun. Üzerine gitmemiz lazım. Her birimize iş düşüyor. Çalışma bakanlığının müfettişlerinin. Bizim arkadaşlarımızın incelemeleri sürüyor. Ocak kapatmayla alakalı inceleme sürüyor. Eğer ocak kapatmayı gerektiren bir durum varsa, ister kamu olsun. İster İmbat A.Ş. olsun isterse de Soma A.Ş. olsun. Kimseye müsamaha gösteremeyiz. Soma'nın ekonomisini tabi ki madencilik oluşturuyor. Ama açıkcası hiçbir değer bize sizlerin sağlığından ve iş güvenliğinden daha önemli değil. Atabacası'nda ve kazanın olduğu Eynez madeninde 6 milyon ton kömür var. Hiç umurumuzda değil. Eğer iş güvenliği için şartlar sağlanamazsa buna kanaat getirirsek kapatırız. Tabi ki ithalatı azaltmaya bakacağız. Ama dediğim gibi bizim önceliğimizi söyledim. Sizin hayatınız. Yeraltında şu kadar kömür kalmış, bu kadar milyon TL değeri varmış bunlar üçüncü beşinci planlardaki konular. Yerli kaynaklarımızı çalıştırmaya çalışacağız ama önlemler alındıktan sonra. Bizim incelemelerimiz teftişlerimiz devam edecek. Tabii bunla bitmiyor. İşçi kardeşlerimiz de dikkat edecek. İtina göstermemiz lazım. Çünkü hem kamuda hem de özel sektörde sıkıntı doğurabiliyor. Bir daha bu acıları yaşamak istemiyoruz. Üç yıl içerisinde 130 maden ocağını kapattık, iş güvenliğine uymadıkları için. Belki bunlar kadar büyük değillerdi ama kapattık. Ramazan ilk günü de yine sizlerle sizlerin arasında olacağım." 
Bakan Taner Yıldız'ın konuşmalarının ardından bazı işçiler de kullandıkları malzemelerin, gaz maskelerinin eski olduğu şikayetinde bulundu.
DÜZENLEMELERİ BAKAN ÇELİK AÇIKLAYACAK
İşçiler ayrıca Taner Yıldız'a, yıprandıklarını, ağır koşullarda çalıştıklarını, 3600 gün ve toplam 15 yılda emekli olmak istediklerini dile getirdi. Bunun üzerine Bakan Taner Yıldız ise, bazı düzenlemeler için çalışmaların sürdüğünü, ancak bunu yeni ameliyet olan çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamak istediğini, bunları onun açıklayacağını söyledi. Tamer Yıldız daha sonra Emine Erdoğan'la aynı uçakla Ankara'ya dönmek üzere Akhisar'a gitti.

SOMA (Manisa), ()

AÖ(SS)