ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta elektrik kesintileriyle ilgili açıklamada bulunurken, "New York’da bile 7-8 saat elektrik kesildi" dedi.
Önümüzdeki günlerde elektrikte sıkıntı yaşanmayacağını söyleyen Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Kendimize bahar muamelesi yapmayalım. Şu anda kıştayız. Bazı yerlerde ısı eksi 21 dereceye kadar düştü. Atmosfere açık alandayız. 30 yıl önce değil, sadece bir hafta önce , yani geçtiğimiz hafta İsviçre, Hollanda da Rusya ve Amerika gibi bir çok gelişmiş ülkede elektrik kesintisi oldu. New York’da bile 7-8 saat elektrik kesildi. Bunlarda da trafolar patlıyor, arızalar oluyor. Bunların olabileceğini bir ay önce söyledim. Beklenmeyen şeyler değildi. Mesela son iki gündür hamdolsun sıkıntı yaşamadık. Ve yaşayacağımızı da ümit etmiyorum."
BAKAN ÇOCUKLARI KONUSUNU BİLMİYORUM
Bakan Yıldız, bugün İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen ihale ve rüşvet operasyonunda bakan çocuklarının da gözaltına alınmasıyla ilgili soruya "Gün boyunca, yani bu sabahtan itibaren sürekli toplantı ve görüşme halindeydik. O nedenle konu nedir bilemiyorum. Şu andan itibaren bakarım" yanıtını verdi. Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz- 2 sahasında çıkarılacak doğalgazı Türkiye ve Avrupa'ya taşımak üzere geliştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) anlaşmaları Azerbaycan’da törenle imzaladıklarını söyleyen Bakan Yıldız, projenin Türkiye'de 5 bin kişiye iş sağlayacağını belirtti. Bakan Yıldız, dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan Şah Deniz Projesi’nin bölgenin enerji haritasını değiştireceğini anlattı. Yıldız, şunları söyledi:
"Projenin tamamlanmasıyla Azerbaycan gazının, Avrupa’ya ulaşmasını sağlamış olacağız. Türkiye ve bölgesel Şahdeniz- 2 projesi 29 milyar dolarlık bir yatırım. Ancak, TANAP ve TAP derken bu yatırım 5 yılda 45 milyar dolarlık bir rakama ulaşacak. Bunların programı yapıldı. Türkiye’de bu projeyi gerçekleştirirken, hem istihdam hem de teknik açıdan ciddi getiriler elde edecek. Önümüzdeki 5 yılda, Türkiye’de 2.8 milyon ton çelik boru kullanılacak. Boruların tümü ülkemizde üretilecek. Montajları da Türk işçisi ve mühendisi tarafından yapılacak. 5 bin işçi çalışacak ve hat 19 ilden geçecek. Her biri, ayrı ayrı çok faydalı."