Mustafa OĞUZ/SOMA (Manisa), () - ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer ihmali olan birisi varsa, ister kamudan ister özel sektörden gözünün yaşına bakmayız. Kimsenin ihmaline göz yummayız" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianrın yaşandığı madende yaptığı açıklamada ölü sayısının 282 kişi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Plastik bantta çıkan yangın, arama ve kurtarma çalışmalarını aksattı. Yangın söndürme çalışmalarına başlandı. Büyük bir pozitif noktaya doğru gidiyor. Asıl yangın noktasına ulaşıyoruz. Karbonmonoksit seviyesi düşmeye başladı. Bu, yangının küçüldüğü anlamına geliyor ama tamamen söndürülmüş değil. 3- 4 saat içinde söndürürsek kurtarma faaliyetlerine hız vermiş olacağız. Adli soruşturma savcılıkta yürütülüyor. İdari olarak Çalışma ve Enerji Bakanlığımız bünyesinde sürdürülüyor. Eğer ihmali olan birisi varsa, ister kamudan ister özel sektörden gözünün yaşına bakmayız. Burada hepimizin canı var. Bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Kimsenin ihmaline göz yummayız. Bu soruşturma sonrasında ortaya çıkacak konudur. Akşama kadar 282 işçi kardeşimizi, belki üç dört tanesinin haricinde ailelerine teslim etmiş olacağız."
MADENDE KAÇ KİŞİ OLDUĞU KONUSUNDA AÇIKLAMA YOK
Bakan Yıldız, madende kaç işçinin olduğu konusunda net açıklama yapmazken sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özel sektörden aldığımız rakamları çok itinalı kulanmaya çalışıyoruz. Elimizdeki somut net rakamları paylaşıyoruz. Haklı olarak 'acaba aşağıda kaç kişi var?' diye soruluyor. Spekülatif olma ihtimali var. Biz her verdiğimiz bilgiyi teyidlerini alarak veriyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, bir mühendis gözüyle madeni nasıl bulduğunu soran basın mensubuna, "İşçi kardeşlerime o kadar odaklandım ki mühendisten ziyade insan olarak burada bulunuyorum. İşçiler çıkarıldıktan sonra mühendis gözüyle bakarım" yanıtını verdi.
DAHA ÖNCE ÖVDÜĞÜ KONUSU
Bakan Yıldız, facianın yaşandığı madeni daha önce ziyaret ettiği ve övdüğü yönündeki soruya da şu karşılığı verdi:
"Hemen hemen bütün maden işletmelerine kamu- özel sektör ayrımı yapmaksızın gidiyorum. Önemli olan teknolojinin nerede gelirse gelsin yaygınlaşmasıdır. Kamu ve özel sektörün ihmali varsa ister benim mesai arkadaşım olsun, ister özel sektör olsun orada vebal altındayız ve yerine getirmek zorundayız. İşçinin emanetini taşımak zorundayız. Kimsenin şüphesi olmasın. Ben iftar yemeklerinde ve yılbaşı gecelerinde madende işçi kardeşlerimle birlikteydim. Bunun içinde özel sektör de var kamu da var. 650 metre aşağıda iftar ettiğimiz de oldu bin 650 metrede de. Samimi ve açık olmak lazım. Bu kardeşlerimiz üzerinden politika üretmenin doğru olmadığını düşünüyorum. İşçilerimizi çıkaralım teknik yanlarını enine boyuna konuşacağız."  

TY(İÖ/COŞ)