Erhan TEKTEN / İSTANBUL, () Türkiye'ye yılda 15, 2023 yılına kadar ise 150 milyar TL kazandırması hedeflenen “Enerji Takımı" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Türkiye'de ulaşımın tümüne geçen yıl vergiler dahil 97 milyar lira para harcandı" dedi.
Enerji tasarruf bilincini artırmak amacıyla gerçekleştirilen "Enerji Takımı" projesinin tanıtımı Lütfü Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımı ile yapıldı. Yıldız, sürücülere araçlarını tasarruflu kullanma çağrısı yaparken, enerji tasarrufunun önemine dikkati çekti. Enerji Takımı'nın, Enerji Verimli Ulaşım Projesi kapsamında toplumun tüm kesimlerine ulaşarak tasarruf bilincini artırmayı hedeflediğini vurgulayan Yıldız, "Büyük paralarla büyük yatırımlar yapmak zorundayız ama bu yatırımların finansmanını elde edeceğimiz tasarruflarla mümkün kılabiliyoruz" dedi. Yıldız, şöyle konuştu: "Her birimizin kullandığı araçlarla, toplu taşımayla, ulaşım alanının tümünde Türkiye'de geçen yıl 97 milyar lira para harcandı. Vergiler dahil… Eski parayla 97 katrilyon lira… Bakın yüzde 20'lere kadar tasarruf imkanı olduğu söylendi, yüzde 10 olsun, bırakın yüzde 5 olsun. 5 milyar lira civarında tasarruf elde etme imkanımız var. Yalnızca ulaştırma alanında… Bunlar çok büyük paralar, biz 5 milyar TL ile çok fazla enerji santralı kuruyoruz…" dedi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için tasarrufun kamu, özel sektör ve halk nezdinde kabul edilmesi ve ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Yıldız, her yıl ulaşım sektörü hariç 15 milyar lira civarında bir tasarruf elde ettik" diye konuştu.

ÇİZGİ FİLM PROJESİ
Bakanlığın enerji tasarrufu ile ilgili yeni projesini de açıklayan Yıldız, "Yeni projelerimizden biri de bugün ilk defa açıklayacağımız çizgi film projemiz. TRT Çocuk'ta yayınlanacak. Okul öncesi çağda bile nasıl tasarruf yapılabilir göreceğiz" dedi. Kadınlar ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği programda enerji verimliliği ve tasarrufu ile ilgili hazırlanan videoların gösterimi yapıldı. Proje kapsamında kullanılacak maskotlar da sahneye çıkarken, enerji verimliliği ile ilgili bestelenen şarkıya çocukların ilgilisi yoğun oldu.

(FOTOĞRAFLI)