ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bor madenlerinin özelleştirilmeyeceğini belirterek, "Biz 11 yıllık iktidarımızda bor madeninin özelleştirilmesini düşünmedik, düşünmüyoruz. Bazı işletmelerindeki hizmet alımlarının özelleştirilmesini borun özelleştirilmesi olarak nitelememek, böyle tanımlamamak gerekir" dedi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin bin
yıllık bor rezervi olduğunu söyledi.
Bakan Taner Yıldız Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'ne bağlı Kırka Beldesi'nde Eti Maden İşletmeleri Kırka Boraks Penta Üretim Fabrikası'nı ziyaret etti. Yıldız'a ziyaretinde Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ak Parti milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile Emniyet Müdürü Mustafa Şahin de eşlik etti.
Tesisleri gezen Taner Yıldız, borun bazı işletmelerindeki hizmet alımlarının özelleştirilmesini bor özelleştirilmesi olarak nitelendirmemek gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Piyasa çok fazla merak ediyor. 2013 yılının son gününde özellikle boru özelleştirmeyeceğimizi altına kalın çizgilerle çizerek söylüyorum. Borun bazı işletmelerindeki hizmet alımlarının özelleştirilmesini borun özelleştirilmesi olarak nitelememek, böyle tanımlamamak gerekir. O yüzden biz Türkiye'de Eti Holding aracılığıyla yürütülen işlemlerin, kamu eliyle yürütülen işlemlerin, borun özelleştirilmesini yapmayacağız. Bir kısım hizmet alımlarını özleştiriyoruz. Ancak o ayrı, bu ayrı. 2014 yılındaki hedefimiz, bundan sonraki yıllardaki hedefimiz de bunların borun kamu elinde kalıp özelleşmemesi sağlamaktır. Bin yıllık bor rezervimiz var. İnşallah bizler yalnızca torunlarımıza, geleceğimize değil, Türkiye'nin artık inşallah dünyadaki ilk 10 ekonominin arasında bulunduğu borun katkılarına hep beraber burada görmüş olacağız."
İŞÇİLERLE YEMEK YEDİ
Bakan Yıldız, daha sonra tesislerde çalışan işçilerle birlikte akşam yemeğini yedi, 2014 yılının sağlıklı ve kazasız bir yıl olarak geçmesini diledi. Yıldız, "Buraya yeni kurulacak tesisler var. Biraz önce orayı gezme imkanına sahip olduk. 14 Temmuz'da da inşallah Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın ve bütün devlet büyüklerimizin içinde bulunduğu bir ortamda inşallah bu tesisleri açmış oluruz. Çünkü yalnızca Türkiye'nin değil aynı zamanda bölgenin ve gelişen ekonomilerin en önemli fabrikalarından bir tanesi olacak" dedi.
ŞİRKETLERİN KAYBI 20 MİLYAR
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun, ekonomik dengeler üzerinde oyun oynanması olarak nitelendiren Bakan Yıldız, "Şu anda halka açık şirketlerden 20 milyar değer kaybeden bir yapı oluştu. Son 15 gün içerisinde yine üzerinde çok fazla konuşulan Halk Bankası'yla alakalı yaklaşık 2.5 milyar dolar bir değer kaybı oluştu" dedi.
Petrol konusunda Irak'la anlaşma, Kuzey Irak Kürt Bölgesi Yönetimi ile de sözleşme yaparak, günlük 300- 400 bin varillik petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına aktarmak istediklerini anlatan Yıldız, "Buradan elde edilecek cironun da gelirin de öncelikle Türkiye'deki bir kamu bankası diyelim ki Halk Bankası aracılığıyla bu paranın toplanmasını ön görüyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, döviz fiyatlarının yükseldiğini, Türkiye'nin enerji kalemlerinde 7 milyar dolarlık bir açık oluşabileceğini anlatırken de "Biz bunu vatandaşımıza işçimize, sanayicimize yansıtmamak için özellikle kendi içimizde bir fedakârlık yapmaya gayret ediyoruz. O yüzden ekonomik istikrara da çok fazla dikkat etmemiz lazım" diye konuştu.