GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun  ile tüketici hakları konusunda çağdaş normlara erişildiğini söyledi.
Geceyi Rize'nin Çayeli İlçesi'nde geçiren Bakan Yazıcı, bu sabah Hemşin'e gitti. Yol üzerinde inşaatı tamamlanan Kocaköprü önünde hatıra fotoğrafı çektiren Yazıcı, daha sonra da Hemşin Belediyesi’ni ziyaret etti. Bakan  Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın hafta içerisinde TBMM’de kabul edilerek yasalaştığını hatırlatırken şunları söyledi:
"Yasa ile tüketici hakları konusunda gerçekten çağdaş normlara erişildi. Düzenlemeyi yaparken sadece tüketicinin ihtiyaçları ve sorunları perspektifinden bakmadık. Ekonomik gelişme ve kalkınma açısından son derece önemli olan ürün standardı noktasında da katkı sağladık. Tüketici; ihtiyaçlarını giderme noktasında ne kadar bilinçli olursa,  üreticilerde ürün kalitesi noktasında o kadar hassasiyet gösteriyor. Ekonomimizi  destekleyen ürünün kaliteli olması, dış pazar payının da büyümesine zemin teşkil edecek."
KREDİ KART AİDATI
Bankaların faiz dışı gelir kalemleri itibariyle tüketiciye sunduğu hizmetlerin ücretlenmesi konusunda yoğunlaşma olduğunu ifade eden Yazıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu alanı yeniden düzenledik. Bankaların faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücretlendirebileceklerini, bakanlığın görüşünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek. 'Şunlar ücretlendirilebilir' demediği hiçbir faaliyet ücrete tabi olarak yapılmayacak. Burada bir tarife ön görmedik. Çünkü, tarife yapmanız halinde bankalar bunu esas alır ve ücretlendirir. Ücrete tabi faiz dışı gelir kalemlerine konu hizmetlerin hangilerinin ücretlendirileceğini BDDK belirleyecek. O ücretlerin miktarını da bankalar arası rekabet ortamı oluşturacak. Ancak, örtülü bir anlaşma olursa o zaman da rekabet kurumu devreye girecek. Kart hizmeti sunan bankalar, 'yıllık aidat' ismi altında ücret almayacağı bir kart türünü tüketiciye sunmak zorunda olacak. Bunun içinde özendirici unsur konulamaz mı? Onu da rekabet ortamı belirleyecek. Koysa bile yıllık aidat almayacak."
İNŞAAT RUHSATI OLMADAN MAKETTEN SATIŞ YAPILAMAYACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bundan böyle inşaat ruhsatı olmadan maket üzerinden konut satış yapılamayacağını vurgularken şöyle devam etti:
"Kredili satışlarda tüketici hukukunun korunması için sigortalama müessesesi kuruyoruz. Tüketici kredilerinin erken ödenmesi halinde kalan süre ile ilgili tazminat ödenebilirlik düzenlemesini madde metininden çıkardık. Konut satışları ile ilişkin erken ödeme halinde aşamalı bir düzenleme getirdik. Taslakta, erken ödeme halinde bakiye zaman itibariyle bankaların planladıkları ve başka yerlere faiz vermek suretiyle temin ettikleri sermayelerini bu alanlara tahsis etmeleri bakımında muhtemel zararlarını karşılamak üzere yüzde 2’ye kadar tazminat alabilecekleri öngörülmüştü. Bunu kademeli yaptık. Erken ödeme halinde geriye kalan süre 3 yılı aşmıyorsa yüzde 1, 3 yılı aşanlara da yüzde 2’sine kadar tazminat alabilecekleri yönünde düzenleme yaptık. Hiç almayabilir de. Bu esnekliği de kanun metinine yansıttık."
ÖĞRENCİ EVLERİ TARTIŞMASI
Bakan Yazıcı, öğrenci evlerine ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya ilişkin değerlendirme ve bakışının çok farklılaştırıldığını söyledi. Yazıcı, şöyle konuştu:
"Bunlar yanlış. Bir toplumun güçlü olmasının en önemli nedeni bireyler ve ailedir. Hukukun kaynağı da ahlak ve etik kurallar, toplumsal ilişkilerdir. Hukuk bunlar üzerine inşa edilir, bu değerleri korur ve taşır. Bu değerlerin önemini ve hukukun düzenlemesi konusundaki etkisini ifade etmek istiyorum. Hem bireysel, hem aile, hem de ortak toplumsal değerlerimiz itibariyle 'Bunlar hiç önemli değildir' denmesi mümkün değildir. Başbakanımızın söylemi, kendisine ulaştırılmış, kabulü mümkün olmayan, tolere edilemeyecek bir takım olgulara dayalıdır. Bunu bütün gençlerimiz üzerinde genellemek yanlıştır. Bu açıdan bu alana ilişkin sorunları giderme noktasında, ortak akıl çerçevesinde, toplumun daha güçlü, aile yapımızın daha zindeleştiği bir ortamı hep birlikte oluşturabiliriz. Değerleri başkalaştırmadan proje üretmeliyiz. Ortak değerler hepimizin değerleridir. Bu ortak değerler üzerinden siyaset yapmamalıyız. Biz yapmıyoruz."
HABUR SINIR KAPISI'NDAKİ TIR KUYRUĞU
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda 40 kilometreyi bulan TIR kuyruğuna ilişkin soru üzerine, Suriye’deki sorunlar nedeniyle Irak'a açılan bu kapının öneminin arttığını söyledi. Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Bütün kapılarda olduğu gibi giriş-çıkış; kapının fiziki kapasitesi ile bağlantılıdır. Bu konuda karşı taraf gümrük bekleme sahasında fazla bekletemeden çıkış yapan her aracı alsın. Bunun çıkışını sağlayacak teknik donanımlarımız var. Ancak, Irak kendi ülkesinde giriş ve çıkışları yapabilme noktasında donanım eksikliği yaşıyor. Yapılan son müzakerelerde günde 2 bin araç giriş çıkışı yapabileceklerini belirttiler. Bizim arkadaşlarımızın bu sayıya ulaşıp- ulaşmadığımızı sorguluyorum. Bu sayıya ulaşılmışsa demek ki bizim performansımızda sorun yok. Niye bu kuyruk oldu? Kurban bayramı dolaysıyla ürün sevkiyatı azaldı. Suriye’deki yaşanan sorun nedeniyle kapı önemli hale geldi. Yıl sonuna giriyoruz ve ihracatçılarımızın ihracat taahhütleri var. Dün 24 kilometre kuyruk vardı. Bugün de o düzeyde bir kuyruk var. Oraya ekip gönderdim. Sahayı kontrol ettiler, karşı tarafta yetkililerle görüştüler. Karşı tarafın biraz daha fazla araç alabileceği noktasında çalışma yapabilecekleri bilgisini aldılar."
KAPIKULE’DE 246 KİLO EROİNİ BULAN NARKOTİK KÖPPEĞİ BONİ’YE ÖVGÜ
Bakan Yazıcı, önceki gece Kapıkule Sınır Kapısı'nda Moldovya plakalı bir araçta 246 kilo eroin ele geçirildiğini hatırlatırken, Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri ile birlikte 'Boni' adlı narkotik köpeğin de bu operasyonda görev yaptığını anlatırken, "Köpeğin yoğunluk vurgusu yapması üzerine aracın tavan kısmı söküldü ve eroin ele geçirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye'nin uyuşturucu madde yakalaması konusunda 2’nci olduğunu söyledim. Türkiye bu tür ürünlerin pazarlanması itibariyle bir geçiş noktasında. Doğumuzda üretiliyor ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve diğer ülkelere aktarımı yapılıyor. Türkiye’nin yakalamaları önemlidir. Büyük hassasiyet içerisinde olan bakanlığımın elemanları ile emniyet mensuplarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.