GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen TIR araçları ile ilgili konuştu, "Bulgaristan haksız bir uygulama içerisinde" dedi.
Rize’ye gelen Bakan Hayati Yazıcı önce valiliğe giderek Vali Nurullah Çakır ile görüştü, ardından da AK Parti Seçim Bürosu'nun açılışını gerçekleştirdi. Rize Valiliği’nde, 'Kentsel Dönüşüm ve Devlet Su İşleri Projeleri' gündemiyle basına kapalı olarak yapılan ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in de katıldığı koordinasyon toplantısı öncesinde, Bakan Yazıcı, gazetecilerin transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen TIR şoförleri ile ilgili sorusunu yanıtladı. Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
"Avrupa’ya açılan kapılarımızda ve özellikle komşu ülke Bulgaristan kapısında TIR geçişleri ile ilgili sorun yaşıyoruz. Bu sorunu başından itibaren çok yakından takip ediyoruz. Komşumuz Bulgaristan haksız bir uygulama içerisinde. Yapılan anlaşmaya göre Bulgaristan'ın, Türkiye taşımacılık sektörüne 6 aylık süreyi kapsayacak şekilde 125 bin adet taşıma belgesi vermesi gerekirken sadece 5 bin adet vermiş. Türkiye, bu taahhüt ihlali gerekçesiyle Bulgar araçlarının çıkışına ilişkin elektronik ortamda işlem süreçlerini tamamlayan sistemi devre dışı bıraktı. Bu doğrudur ve bilinçli yapılan bir uygulamadır. Taşıyıcı sektörünün bu uygulamadan kaynaklanan sorunlarını gidermek üzere alternatif güzergahlar oluşturulmuştur. Bunlardan birisi İpsala gümrüğüne kaydırmak ve taşıyıcılarımızı RORO seferleri yapan limanlarımıza  yönlendirmektir. Taşıyıcılar sektörünün de örgütsel bakışı bu. Onlar da bu haksız uygulama karşısında direnç göstereceklerini ve alternatif güzergahlar bulmak suretiyle Avrupa ve diğer ülkelere taahhüt ettikleri yükü taşıyabileceklerini ifade etmişlerdir. İpsala’nın yanında diğer bir alternatif, Pendik, Zonguldak, Tekirdağ ve İstanbul’daki RORO hizmetleri de taşıyıcılarımız açısından, Bulgaristan’ın oluşturduğu bu sorunu aşmak için bir araç haline getirilmiştir."
'İNŞALLAH BULGARLAR HAKSIZ UYGULAMAYI KALDIRIR'
Kapıkule Gümrük Kapısı’nda, Bulgaristan üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere geçmek üzere bekleyen TIR kuyruğu olmadığını anlatan Bakan Yazıcı, "Bu olay başlamadan önce 70 adet TIR değişik nedenlerden dolayı bizim parkta bekliyor. Karşı tarafta da 40 dolayında Türk plakalı TIR’lar bulunuyor. İplsala'daki TIR kuyruğunun da 12 kilometre olduğu ifade edildi. Bu da sayısal olarak 600 TIR’a tekabül etmektedir. İnşallah Bulgar dostlarımız bu uygulama noktasında haksız olduklarını ve bizim o haksız uygulamaya karşı alternatif üretmek suretiyle çözüm yoluna girdiğimizi görerek daha basiretli davranırlar ve haksız uygulamayı ortadan kaldırırlar. Böylece geçişler daha önce olduğu gibi devam eder" ifadelerini kullandı.
'KAÇAK ÇAY' İBARESİ KALDIRILDI
Ağrı Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde, 'Kaçak çay için' ibaresinin yer almasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, "Bir yanlış uygulama yapmışlar. Bizim arkadaşların müdahalesi oldu, o ibare siteden kaldırıldı. Öyle şey olamaz. O yayınlara müdahalemiz oldu. Ağrı Valiliği olaya müdahale ederek o ibareyi siteden kaldırmıştır" dedi.
Bu arada, Bakan Hayati Yazıcı’nın da katılımı ile yapılması planlanan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Toplantısı yarına ertelendi.

MK(TM/CK) (FOTOĞRAFLI)