Taner YENER/İSTANBUL,() ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti'nin Kartal Belediye Başkan adayı Temurhan Yıldız ile birlikte Kartal'daki Bilecikliler Derneği'ni ziyaret etti. Bakan Eroğlu, iktidarlarından önce 22 banka hortumlandığını ve millete yüklenen faturanın 231 milyar lira olduğunu belirterek, Türk milletinin ve ülkenin düşmanlarının çeşitli komplolar ve çeşitli tezgahlar düzenlediğini savundu. Eroğlu, "Bunu görüyorsunuz. Milleti saf mı sanıyorlar? Merkez Bankası'nın kasasını doldurmuşuz, borçları ödemişiz, ha bire yatırım yapıyoruz. Türkiye yükselince ve bütün hortumları kesince, herkesin dikkatini çekmeye başladı. Düşmanlar istiyor ki, Türkiye sürünerek gitsin, ayağa kalkmasın. Bunun için her türlü tezgahı düzenlediler. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimiz dimdik ayakta. İnşallah bu komploya millet 30 Mart'ta cevap verecek. Çünkü kefenle çıktı yola. Bu basit bir mahalli idari seçimi değil. Milletin istiklali, geleceği açısından çok önemli. 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı saf dışı edersek, Türkiye'yi yine eski sürünen günlere dönüştürürüz' şeklinde bir hesap var. Ama onların hesabı varsa, Rabbimizin de bir hesabı var. Cenab-ı Allah'tan niyazımızdır; Türkiye üzerinde oyun oynamak isteyenler, hilelerle komplo kurmak isteyenler, bu milletin ayağına çelme takmak isteyenlerin hilelerini onların başına geçirsin. Millet için dua ediyoruz" diye konuştu.



“BARAJLARA 41 MİLYON METREKÜP SU GELDİ"

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eroğlu, bir gazetecinin İstanbul'daki su durumuna ilişkin sorusu üzerine, "Yağışlar Allah'a şükür aşağı yukarı dört gündür sürüyor. Şu anda 41 milyon metreküp İstanbul barajlarına su geldi. Allah'a şükürler olsun. Esasen ben daha önceden de söyledim, İstanbullular su durumuyla ilgili merak etmesin" dedi.

İstanbul’daki nüfus artışına dikkat çeken Eroğlu, "Melen Barajı'nın da temelini attık. Yani İstanbul'un, Melen sigortası. İstanbul için büyük düşünüyoruz ve ne gerekiyorsa yapıyoruz. Çünkü İstanbul'u susuz bırakmak söz konusu değil. Yağışlar devam edecek inşallah. Son 4 günde gelen bu 41 milyon metreküp su da İstanbul'a gerçekten can suyu oldu. Cenab-ı Allah'a ne kadar hamdüsenalar etsek azdır" dedi.



“ALLAH RAHMET EYLESİN, TABİİ ÇOK ÜZÜLDÜK"

Eroğlu, basın mensuplarının, "Bu sabah, Gezi olayları sırasında başından yaralanan Berkin Elvan isimli genç hayatını kaybetti. Bununla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?" şeklindeki soruya ise, “Allah rahmet eylesin. Tabii ki çok üzüldük. Yani böyle vatandaşımızın bundan hayatını kaybetmesi, bir gencin, hepimizi üzer, bütün herkesi üzer. İnşallah bu tür hadiseler bir daha olmaz diye düşünüyoruz. Bunlar gerçekten bütün milletimizi üzüyor. Ben ölene rahmet niyaz ediyorum, ayrıca herkese, bilhassa ailesine en kalbi duygularla başsağlığı diliyorum. Çünkü hakikaten bir yakının ölmesi zordur. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Allah rahmet eylesin" dedi.



“GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"

Bir gazetecinin, "Tahliyeler gündemde. Neler söyleyeceksiniz" şeklindeki sorusuna da Eroğlu, bu tahliyelerin bu şekilde olmasını sağlayanın hükümetleri olduğunu belirterek, "Bütün herkes, kamu vicdanı uzun süren tutukluluktan çok rahatsızdı. Şahsen Başbakanımız da rahatsızdı, hükümetimizin bütün üyeleri de. Yargılamanın kısa sürmesi lazım. Geciken adalet, adalet değildir. Bu yüzden 10 senelik tutukluluk süresini, hükümetimizin teklifiyle yüce Meclis 5 seneye indirdi. Bu doğru bir şeydir. Bakıyorsunuz mesela, yıllarca bir karar verilemiyor, mahkeme safhası devam ediyor. Yani biz de mahkemelerde her türlü altyapıyı hazırladık. Bahane yok. Bilgisayar sistemleri, teknolojiler bütün mahkemeler, adliye binaları bodrum katlarındaydı. Türkiye'nin her yerine adliye sarayları yaptık. Altyapı tamam. Hakimlere her türlü imkanı verdik. Hakimlerin maaşlarını artırdık. Yani bizim özetle, mahkemeler bağımsız çalışıyor, tarafsız olması lazım. Bunu destekliyoruz ama geciken adalet adaletsizliktir. Bu adaletin kısa sürede tecille etmesi lazım. Hükümetimiz de bunu yaptı. Suçlu veya suçsuz biz bilemeyiz, onu takdir edecek konumda da değiliz. Çünkü bunu mahkemeler tayin edecektir. Ama en azından kalkıp da 10 yıl, bir kişi eğer suçsuzsa eğer onun 10 yılını kim ödeyecek? 10 yıl bir insanın hayatında çok önemlidir. Bizim yaptığımız, hükümetimizin yaptığı budur. Bu da kamu vicdanı gereği yapılmıştır. Ancak çıkanlar suçlu veya suçsuz, onu mahkemeler tayin edecektir. Yani esasen yargılamanın da bir zaruret yoksa mutlaka tutuksuz olması gerekir. Tutuklu yargılama istisna olması lazım. Ancak geçtiğimiz dönemde neredeyse tutuksuz yargılama istisna haline geldi. Biz buna karşı çıktık doğrusu. Ancak bu kamuoyunda tenkit edenler var, memnun olanlar var. Doğrusu budur. Yargılama arzu ediyoruz kısa sürede bitsin ve uzun tutukluluk süresi olmasın. Tabii kesinleşmediği için... Kesinleşenleri dışarı çıkarmak mümkün değil zaten" dedi.



"BENİ ESKİ SİYASETÇİLERLE KARIŞTIRMAYIN"

Konuşmasının ardından dernek kurucularından Selahattin Köprülü isimli bir vatandaşın, "Derneğimize geldiniz, çok teşekkür ederiz. Siz daha önce de geldiniz. Türkiye'de, İstanbul'da bütün dernekler ekonomik durumdan dolayı zor durumda. Benim olduğum dönemde vergi yoktu, böylesine sıkı olaylar yoktu. Siz geldikten sonra o yasayla dernekleri sık boğaz ettiniz. Bunun için bize söz veriyor musunuz? Ankara'ya gidince mutlaka bir önerge verin lütfen" şeklinde konuşması üzerine Eroğlu, "Zaman zaman geliyorum, biz halkımızın hizmetkarıyız. Ben aslında seçim esnasında söz vermem. Bizi eski siyasetçilerle karıştırmayın. Ben önce incelerim teknik açıdan. Ancak beni eski siyasetçilerle karıştırmayın" dedi.

Köprülü'nün "Beni yanlış anladınız efendim. Ben sizi nerede göreceğim?" demesi üzerine Eroğlu, "Biz halkın içindeyiz kardeşim, her zaman halkın içindeyiz. Ben Antalya'daydım, Isparta, Burdur, Şanlıurfa, Afyon'daydım. Konunun sahibi ben değilim. Bakanlar Kurulu seçimden sonra toplanacak. Mesele varsa, derneklere destek vermek boynumuzun borcudur. Her türlü desteği veriyoruz. Destek vermeyecek olsak, niye buraya geliyoruz? Sadece dernekler değil, sivil toplum kuruluşları... Biz şu anda belediyeleri bile destek verir hale getirdik. Hangi kanunsa ver ben inceleyeceğim" yanıtını verdi.

Daha sonra, Bakan Eroğlu'nun korumaları Köprülü'nün yanına gelerek, sorununu yazılı olarak iletmesini istedi.

Öte yandan, Bakan Eroğlu'na dernek yönetimi tarafından Bilecik Söğüt Şenlikleri'nde kullanılan poşu ile bir tabak hediye edildi. Eroğlu, dernek ziyaretinin ardından, Topselvi Caddesi'nde esnafı dolaştı.







(FOTOĞRAFLI)

(GK)