AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Kocaeli’de bir annenin Kurban Bayramı tatilinde 2 aylık bebeğini evde bırakarak memleketine gitmesi sonucu ölümüne sebebiyet verdiği iddialarını değerlendirdi. Bakan Şahin, "Bunu akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir insanın, varlığın yapması mümkün değil. Doğada her şey anne ve çocuk üzerinde oluşmuş durumda. Her canlı kendi evladını koruma içgüdüsüyle hareket ediyor. Ama olayı anlamak ve nedenlerini iyi bir şekilde soruşturmak durumundayız" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Florya’da bulunan Türk Anneler Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. 44 öğrencisi bulunan okulu ziyaret eden Bakan Şahin’i Türk Anneler Derneği Genel Başkan Gül Baysal, Merkez Şube Başkanı Leman Varnacı ile veliler ve öğrenciler karşıladı. Bakan Şahin otizm, down sendromu, zihinsel ve bedensel engellilerin tam gün eğitim alabildiği okulun çalışmalarını anlatan slayt gösterisini izledi. Yaş sınırlamasının olmadığı okulda eğitim gören bazı öğrenciler Gangnam Style şarkısı ile dans ederken, down sendromlu Emre Ünlükaplan(28) yazdığı şiiri okudu.
ENGELLİLER ARTIK KALKINMANIN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYOR
Okulu gezen Bakan Şahin, ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Engellileri hayata kazandırmanın, rehabilitasyonun hayatın en zor alanı olduğunu ifade eden Bakan Fatma Şahin, engelli mevzuatını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Negatif algı oluşturacak ‘çürük’, ‘sakat’ gibi terimleri kaldırdık. Hayatı engellilerimize göre yeniden yapılandırıyoruz" diye konuştu.
Engellilerin eğitim, sağlık, istihdam ve hayatı paylaşmaya yönelik haklı taleplerinin olduğunun altını çizen Bakan Şahin, "400 bin aileye evde bakım desteği veriyoruz. Ama engelliler artık kalkınmanın bir parçası olmak istiyorlar" dedi.
Hem engellilerin hem de iş dünyasının kazançlı çıkacağı planlar üzerine çalıştıklarını belirten Bakan Şahin, "KOSGEB’le engellilerimizin esnaf olmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Down sendromlu, otistik çocuklarımızın kapasitelerini iş dünyasının ve ekonominin bir parçası yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
AKIL VE RUH SAĞLIĞI YERİNDE OLAN BİR İNSANIN BUNU YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL Kocaeli’nde bir annenin Kurban Bayramı tatilinde 2 aylık bebeğini evde bırakarak memleketine gitmesi sonucu ölümüne sebebiyet verdiği iddialarına Bakan Şahin şöyle yorum yaptı: "Bunu akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir insanın, varlığın yapması mümkün değil. Doğada her şey anne ve çocuk üzerinde oluşmuş durumda. Her canlı kendi evladını koruma içgüdüsüyle hareket ediyor. Ama olayı anlamak ve nedenlerini iyi bir şekilde soruşturmak durumundayız."
Konuyla ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü belirten Bakan Fatma Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: "Bakanlık olarak olayın neden ve sonuçlarını bilimsel olarak inceletmek için bir ekip oluşturduk. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir insanın bunu yapması mümkün değil. Bunun neden yapıldığının çok iyi analiz edilmesi ve ona göre yorumlanması gerekiyor. Yarın raporlarla ilgili ön çalışmalar gelecek. Şu an üzerinde çalışıyoruz."