AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde 2 aylık Berk adlı bebeğini 9 günlük bayram tatilinde tek başına evde bırakarak ölümüne neden olan öğretmen Seçil M.D. ile ile ilgili çalışma grubu oluşturduklarını belirterek, "Çünkü anlaşılabilir, kabul edilebilir bir şey değil. Bir ana olarak bunu anlamakta çok zorlanıyorum" dedi.
Bu sabah Ankara’dan Trabzon’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, önceki gün hayatını kaybeden 1461 Trabzon Teknik Direktörü Kadir Özcan için Yavuz Selim Stadı’nda yapılan törene katıldıktan sonra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ü ziyaret etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, küreselleşme ile mücadele etmek için Trabzon’u yaşamak gerektiğini anlatırken, şöyle dedi:
"Trabzon’un dostluğa ve kardeşliğe nasıl önem verdiğini kendi ailemden biliyorum. Eşim Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu. Evlendikten hemen sonra burada Trabzonlu arkadaşlarıyla bir araya geldik. Bu bakımdan buraya ait çok güçlü duygular var. Türkiyelilik duygusunu yaymamız lazım ki, toplamsal barış daha da güçlensin. Bugün bütçesini 16 kat artırmış bir bakanlığız. Toplumsal huzur ve barışı sağlayabilmek için sosyal devlet anayasanın verdiği bir yükümlülük. Son 10 yılda taçlanan bir sosyal devlet anlayışı var Başbakanımız sayesinde. Yoksullukla mücadele ediyoruz. OECD ülkeleri içinde gelir dağıtımı adaletini en hızlı düzelten ülke olduk. İnsan odaklı bir büyümeyi önemsiyoruz. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Veren al alan elden üstündür. Bu anlayışı sosyal devlet anlayışıyla taçlandırmamız gerekiyor. Devlet olarak bunun gayreti içindeyiz. Yoksullukla mücadelede, yetime, yaşlıya, engelliye, mağdura, muhtaca, yolda kalmışın yardımına hemen yetişiyoruz."
"ANLAMAKTA ZORLANIYORUM"
Bakan Fatma Şahin, bir soru üzerine, Gölcük’te 2 aylık bebeğini ölüme terk ederek bayram tatiline giden öğretmen Seçil M.D. ile ilgili olarak değerlendirme yapabilmesi için incelemenin tamamlanması gerektiğini söyledi. Bakan Şahin, şöyle konuştu:
"Çünkü akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir ananın, kadının, insanın yapabileceği, bir varlığın yapabileceği bir şey değil. Doğaya baktığınız zaman bile bütün varlıklar evlatlarını korumak üzerine yapılanmışlar. Bu inceleme tamamlanmadan, ruh sağlığı ile ilgili, geçmiş süreciyle ilgili kafamızdaki soru işaretlerinin cevabını almadan size yorum yapmam yanlış olur. Biz de arkadaşlarımızla sosyal çalışmacıların ve psikologların içinde olduğu bir çalışma grubu oluşturduk. Çünkü anlaşılabilir, kabul edilebilir bir şey değil. Bir ana olarak bunu anlamakta çok zorlanıyorum. Normal akıl sahibi insanların da anlayacağını düşünmüyorum. Bunu tam incelememiz gerekiyor. Bizim arkadaşlarımızın hazırlayacağı raporun, ayrıca adli ve idari soruşturmanın tamamlanması gerekiyor. Bir öğretmen tarafından yapılması da kabul edilebilir bir şey değil. çünkü çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bu bakımdan da çok ibretlik bir olay. Sonuna kadar takipçisiyiz."
Annesi tarafından ölüme terk edilen bebeğin cesedine sahip çıkılması için yasal olarak 10 günlük süre kaldığını da hatırlatan Şahin, "Eğer kimse gelip almazsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak biz o bebeğe sahip çıkacağız ve alıp gerekli işlemleri yapacağız. Ama 10 günlük süreyi beklememiz gerekiyor" dedi.
Şahin, Mersin’de bir annenin balkona kilitlediği ve kurtarıldıktan sonra koruma altına alınan çocuklarla ilgili bir soruyu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı:
"Sosyal devlet olarak biz çocuğun yüksek yararını gözetiyoruz. Çocuğun neye ihtiyacı olduğu; odak merkezimiz. 'Önce çocuk' diyoruz. Hamdolsun tüm imkanlarımızla bu çocukların yanındayız. Artık bu çocuklar hayatın içinde, özgüveni yüksek, sorumluluk sahibi olarak yetişiyor ve çok iyi okulları kazanıyorlar. Bu çocukların da geleceği bakımından bize düşen kısmı neyse yapacağız. Annenin bunu yapmış olmasının da ciddi şekilde incelenmesi ve koruyucu önlemler alınması gerekiyor. Yoksa çocukla ilgili her şeyi yapacak gücümüz var. Ama annenin bunu neden yaptığının incelenmesi ve bir takım koruyucu önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Mersin İl Müdürlüğü'müze bu yönde talimat verdik.”
KAHVE FİNCANI HEDİYE EDİLDİ
Bakan Şahin’e daha sonra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz tarafından Trabzon işi gümüş işçiliği olan telkariden yapılan işlemeli kahve fincanı takımı hediye edildi. Şahin, fincanları çok beğendiğini belirterek Vali Öz’e teşekkür etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu makamında ziyaret etti. Başkan Gümrükçüoğlu da, Bakan Şahin’e, bakır işlemeli fincan takımı ve kolye, Erdoğan Bayraktar’a da gümüş tespih hediye etti.