Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ, () - SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ’da 'Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Çağrı Merkezi'nin açılışında, Van’dan arayan bir kişiyi sigarayı bırakması konusunda ikna etti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Saran Holding Grup Şirketleri tarafından Tekirdağ’a kurulan ‘Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Çağrı Merkezi’nin açılışına katılmak üzere Tekirdağ’a geldi. Törene Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, İl Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut, sağlık çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı.
"SİGARAYA KARŞI OLAN HASSASİYETİM ÇOK FAZLA"
Törende konuşan Mehmet Müezinoğlu, sigaraya karşı hassasiyetinin çok fazla olduğunu ifade ederek, el sıkışırken kimin sigara içip- içmediğini anlayıp, hissedebildiğini anlatırken, şöyle konuştu:
"Elini sıktığım tanımadığım vatandaşımdan bile, sigara içiyorsa o nefes, aldığım nefesteki hissettiğim duygu beni rahatsız ediyorsa kul hakkı demektir. Veya yanındakini rahatsız ediyorsa, kul hakkı demektir. Bu kadar kötü, bu kadar çirkin, bu kadar olumsuzlukları olan bir hadiseye özellikle anneler, kadınlar, babalar, aileler, toplumsal duyarlılığımızı, şayet ben medeniyim demek istiyorsa medeniyet lafla olmaz. Medeniyet medeni bir duruş ile olur, medeni bir yaşam felsefesi ile olur, medeni bir toplumsal bakış açısı ile olur, medeniyet başkasına kötü örnek olmamak, bana istemediğim bir yanlışı başkasına yağmamaktır. Veya kendime istediğim iyiliği ve güzelliği bir başkasına, yapmak, göstermek, örneklemek olur. Bu nedenle sigara ile tütün ile mücadelede özellikle yasa çıkarıcılar meclisteki iktidar muhalefet siyasi kadrolara teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de toplumumuza yapmak istiyorum."
BAKAN ÇAĞRIYA CEVAP VERİP SİGARA BIRAKTIRDI
Bakan Müezzinoğlu, ‘Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Çağrı Merkezi’nin açılışında ilk çağrıya cevap vererek, Van’dan arayan bir kişiyiı sigarayı bırakması konusunda ikna etti. Çağrı merkezini Van’dan arayan bir kişi Mehmet Müezzinoğlu’na 11 yaşında sigaraya başladığını söyledi. "Senden büyükler kaç tane?" diye soran Müezzinoğlu, 11 kardeşi daha olduğu cevabını aldı. Telefondaki kişiye, "Onlar da sigara içiyor mu? Baban içiyor mu? Peki sen sigarayı bırakmayı niyet ettin mi? Peki bu gün bu saat itibari ile sigarayı bırakıyor musun? sigara paketin nerede, hangi marka sigara içiyorsun? Günde ne kadar içiyorsun? Ağabeylerinin ve ailelerinin sigarayı bırakması için yardımcı olacak mısın?" gibi bir dizi soran Müezzinoğlu, bu kişiden sigarayı bırakacağı sözünü aldıktan sonra, "Peki hayırlı uğurlu olsun seni tebrik ediyorum. En ufak bir sıkıntı olduğunda Alo 171 Çağrı Merkezini arayacaksın" diye konuştu.
SARAN: ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN
Açılışta konuşan Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran ise, Sağlık Bakanlığımız ile ortaklaşa gerçekleştirdikları projenin kendilerine heyecan verdiğini söyleyerek, "Anadolu Çağrı Merkezi’mizle, grubumuzun temel motivasyonu olan istihdama yönelik bir çalışma yaptığımız gibi, aynı zamanda toplum sağlığı adına da, bir vesileyle daha çorbada tuzumuz oluyor. Buna imkan sağlayan, başta Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere, devletimize teşekkür ederim. Saran ailesi olarak, Bugün 8 sektörde, uluslararası yatırımlarımız dahil, 30 şirketi, 3 bin kişiyi geçtik. Çağrı merkezlerimizle birlikte, Allah kısmet ederse 4 bine gidiyoruz. Bu bizim için en büyük gurur ve mutluluk kaynağıdır. Sizlere de, İşte bugünümüzde bizlerle olduğunuz için bilhassa teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından merkezin açılışı gerçekleştirildi. Törende ayrıca 9 ambulansın teslimi yapıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, merkzi gezerek, çalışanlardan bilgi aldıktan sonra Tekirdağ’dan ayrıldı.
"ALO 171" NASIL ÇALIŞIYOR?
Anadolu Çağrı Merkezi danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat karşılanıyor. Hattı arayanlara sigaranın zararları hakkında bilgiler aktarılıyor ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçümü uygulanıyor. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılıyor ya da kişiler sigara bırakma polikliniklerine yönlendiriliyor.

RY(LK/İD) (FOTOĞRAFLI)