ASRIN projesi olarak nitelenen Marmaray’ın açılış törenine katılmak için Ankara’dan İstanbul’a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, açılış coşkusunu kelimelerle tarif etmenin mümkün olmadığını ve Marmaray’ın Manş Tüneli ile mukayese edilemeyeceğini belirterek “Yaşasın Cumhuriyet” dedi.
Suat Kılıç Marmaray’ın Manş Tüneli ile mukayese edilip edilmeyeceği konusundaki soruya şu cevabı verdi:
“Manş Tüneli, İngiltere’yi kıta Avrupa’sına bağlamıştı. Şimdi Avrupa yakası ile Asya yakası bir araya gelecek. Biz bu projeye başlarken, ‘Marmaray projesi, Londra’yı Pekin’e kesintisiz demiryolları ile bağlama projesidir’ diye ilan ettik. Londra’dan yani Avrupa’nın batısından Asya’nın doğusuna Marmaray sayesinde kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Bu proje asırların projesi. O nedenle medeniyetler arasında, kültürler arasında, inançlar arasında tarifsiz bir bağ oluşturulacaktır. Avrupa İngiltere’yi birleştirmişti Manş Tüneli. Ama burada bakıldığı zaman sadece Avrupa’nın iki ülkesi değil kıtalar birleşmiş olacak. İnançlar birleşmiş olacak, kültürler birleşmiş olacak, doğu ile batı birleşmiş olacak. Bu birlikteliğin hiçbir şeyle tarif edilmesi mümkün değil. Marmaray’ın Manş tüneli ile kıyaslanarak tarif edilmlesi de mümkün değil. Bu bambaşka bir proje.”
BARIŞ GEMİSİ
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Barış Gemisi ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise şöyle cevap verdi:
“Türkiye Akdeniz Gençlik Barış Gemisi’nde 52 ülkeden 700 genç bulunacak. Bu gemideki 52 ülkeden katılacak 700 genç kültürler arasında, kıtalar arasında milliyetler ve dinler arasında yeni bir etkileşime yelken açmış olacaklar . Dokuz gün süreyle Akdeniz’in sıcak sularında dolaşacaklar. Önce Tunus’a, sonra Dubrovnik’e Mostar’a intikal edecekler. Sonra hareket limanı olan İstanbul’a geri dönecekler.
Mevlana’nın pergel teorisinde olduğu gibi 52 ülkeden 700 gencimiz bir ayaklarını medeniyetlerin başkenti olan kadim şehir İstanbul’a koyacaklar, diğer ayaklarıyla da Akdeniz’in bütün sularını pergel gibi tarayacaklar. Nihayetinde de başlangıç noktası olan İstanbul’a dönecekler. Bu arada gemideki çalıştaylarda diplomatik sorunları tartışacaklar. Terör meselesini, İslamfobi’yi buna benzer bütün kültürel sorunları konuşma, tartışma imkanı bulacaklar. Tekrar İstanbul’a geri döndükten sonra inanıyorum ki 52 ülkeden gelen bu gençlerin kendi ülkelerine döndükten sonra dünyaya bakışları değişmiş olacak. Hayata bakışları değişmiş olacak.Yepyeni bir insanlık algı ve küresel sorunlarla ilgili olarak yepyeni bir algıyla dönüyor olacaklar. Bugün o 700 genç için yeniden doğum, yeniden bir milad olacak.”
FK(BB=