AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, maden faciasında 301 kişinin yaşamını yitirdiği Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki ziyaretlerini sürdürdü. Soma Kaymakamlığı'na gelen Bakan İslam, ziyaret sonrası basın açıklaması yaptı. Facia sorumlularının bulunmasını isteyen Bakan İslam, "Mağdur aileler, başa geleni bir kader olarak kabullenmekte bir sıkıntı göstermiyor, bu konuda bir isyanları yok. Ancak ciddi talepleri var; 'Başımıza gelenin müsebbibini bulun, bu facianın sebebi her neyse o bunun cezasını ödesin' diyorlar. Evet bu talep karşılanmak zorunda, sonu nereye giderse gitsin bu karşılanmalıdır" diye konuştu.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 1geçen 3 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 kişi hayatını kaybederken, 486 kişi de sağ kurtuldu. Faciada mağdur olan aileler yaşadıkları şoku üzerlerinden atmaya başladı. Ziyaretçi akınına uğrayan ailelerin son konuğu ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam oldu. İlçeye dün gelerek bazı ailelerle buluşan İslam, bugün saat 11.00'de Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşme ardından Bakan İslam, Kaymakamlık hizmet binası önünde basın açıklaması yaptı. Bakanlık olarak Soma'da yürütülen çalışmaların her aşamasında içinde olduklarını kaydeden İslam, şöyle dedi:
"İki aşamalı çalışma yürütüldü burada; bunlardan biri acil kurtarma diğeri ise rehabilitasyon çalışmalarıydı. Biz bakanlık olarak sorunun bu kısmıyla ilgilendik. AFAD çatısı altında, ilgili bakanlıklar, Türk Kızılayı ve STK'lar bir çalışma yaptık. Daha önceden yapılan çalışmalarda kimin hangi konumda görev alacağı belliydi. Herkes kendi faaliyet alanı içinde çalışmaya başladı. Bizim sorumluluğumuz, psiko-sosyal ve rehabilitasyon alanlarında ana çözüm ortağı olmak. Biz bu konuda görevimizi yerine getirdik. İlk etapta şehit aileleri ve madenden sağ çıkan madencilerin psikososyal ihtiyaçları tespit edildi. 301 madencinin evine tek tek gidildi. Bu ilk ziyaretler taziye ve durum ziyaretiydi. İlk etapta acil desteğe ihtiyaç olur düşüncesiyle o destek sağlandı. Şimdi artık sahada yapacağımız çalışmalar biraz daha derinlemesine çalışmalar içeriyor. Bu hafta yeniden şehit ailelerinin evleri ziyaret edilecek. Ailelerinin neye ihtiyacı olduğunu tespit etmeye çalışacağız. Çocukların velayet durumundan tutun da eğitim durumuna kadar bütün bu konular incelenecek. Ailelerin konut ihtiyaçları, eşlerinden kendilerine bağlanacak olan ölüm aylığının yeterli olup olmayacağı, anne babalar ve kadınların durumu incelenecek. Gelecek hafta çok daha detaylı bir tablo çıkacak. Bu tablo ortaya çıktıktan sonra ivedilikle alınan kararları hayata geçireceğiz." 
ÖNCELİK ÖLÜM AYLIĞININ BAĞLANMASINDA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptıkları çalışmada, önceliği ailelere ölüm aylığı bağlanması olduğunu vurgularken, şu ana kadar 301 aileden 217'sine ölüm aylığı bağlanmasıyla ilgili sürecin başladığını bildirdi. İslam, şöyle devam etti:
"Kalan ailelere de önümüzdeki hafta ulaşılacak. Bunlara ulaşılamamasının nedeni de belirttikleri adreslerden ayrılmış olmaları. Haziran ayından itibaren aileler maaşlarını alacak. Şehit ailelerinin hiç kimseye maddi manada muhtaç olmadan hayatlarını sürdüreceklerini belirtmek isterim. İlk etapta, 301 şehit ailesine sağlanan destekler ve imzalanan protokoller çerçevesinde birer konut edindirme çalışması yapıyoruz. Bu çalışma AFAD başkanlığında yürütülüyor."
"AİLEİLER YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
Son gelişmelerin hiç beklenmedik bir travma olduğuna dikkat çeken Bakan Ayşehur İslam, ilk etapta yaptıkları incelemeye göre yaklaşık 30 ailenin sürekli takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Bu sayının artabileceğine değinen Bakan Ayşenur İslam, "Bu aileler normal hayata adapte oluncaya kadar, takip edilecek. Ama diğer ailelerin de zaman zaman kontrolleri yapılıp psikiyatrik bir tedaviye ihtiyaçları olduğunda onlara da müdahale edilecek. Çalışmalarımız, önümüzdeki haftadan itibaren kriz merkezinden yönetilmeyecek. Bundan sonraki müdahalelerimiz artık iller bazında olacak. İl müdürlükleri tarafından çalışmalar yürütülecek" diye konuştu.
"AİLELERİ BİRAZ KENDİ HALLERİNE BIRAKALIM"
Facia ardından, mağdur ailelere ulaşmak isteyen çok fazla insan ve sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Bakan İslam, ailelerin biraz kendi hallerine bırakılması gerektiğini savundu. Ailelerle görüşen uzmanların böyle bir öneride bulunduğunu kaydeden İslam, şunları aktardı:
"Burada söyle bir sorun var; aileleri, farklı farklı gruplar ziyaret ederek, travmalara neden olabilir. Aileleri biraz kendi haline bırakmamız gerektiğini belirtiyor uzmanlar. Biliyoruz ki sivil toplum örgütleri, sahaya inmek istiyor, yardımları kendi elleriyle ulaştırmak istiyorlar, bunların hepsi haklı ve çok güzel ama bunun diğer tarafını da düşünmeliyiz. O ailelerin psikolojilerini de düşünmemiz gerekiyor. Bu bakımdan şunu rica ediyoruz; sahaya inmek isteyen sivil toplum kuruluşları bakanlığımıza bağlı müdürlüklere ulaşsınlar. Taleplerini alalım ve o taleplerle ilgili işlem yapılacağı zaman, kendilerine ulaşalım ve destek isteyelim. Her şeyi bir usul dairesinde vicdana ve insanlığa yakışır şekilde yapalım. Nakdi yardım talepleri çok var. İl müdürlüklerimize yardımda bulunmak isteyenler danışabilir. Sosyal yardım vakıflarımıza genel bağışta bulunulabilir. Bunlar yılın 12 ayı açık olan hesaplardır. Ama Soma'ya mahsus yardımları yapmak isteyenler de AFAD'la iletişime geçebilir. Yardımlarla ilgili herkese teşekkür ederiz. Ama ayni yardım konusunda, bölgelerden gelen haberlere göre, herhangi bir ihtiyacımız olmadığı yönünde. Evlerde bir kayıp yok onun için, ev eşyası ve giyecek gibi yardımlara ihtiyaç yok. Ama yine de ayni yardım yapmak isteyenler, il müdürlüklerine ulaşabilirler. Ancak mesela bir firmadan çok miktarda çocuk bisikleti yardımı aldık ve bunu hemen kabul ettik. Ama bir belediyeden iki TIR portakal, salatalık ve domates yardım talebi aldık ama bunu kabul edemedik. Sivil toplum kuruluşları giysi yardımı yapmak istiyor ama bunları da kabul etme durumumuz yok, çünkü dağıtacak durumda değiliz."
Soma'daki maden faciasının Türkiye'nin yüreğini burktuğuna dikkat çeken Bakan Ayşenur İslam, bakanlık olarak kendilerini sorumlu ve işin içinde gördüklerini bildirirken şöyle konuştu:
Bakan olarak, kurumumuzdaki arkadaşlarımız teşviki mesai içinde ailelerle görüşüyor. Bu anlamda bir sorun yok. Babasız kalmış, 400'den fazla çocuğumuzun ikinci bir annesi olarak hissediyorum kendimi. Hayatının baharında babasız çocuk yetiştirip ev idare etmek zorunda kalmış insanlarımızın bir kardeşi olarak görüyorum kendimi. Ve evlatlarını çok genç yaşta toprağa veren anne ve babaların evladı olarak hissediyorum kendimi."
Yaşananların iç burkan bir tecrübe olduğunu dile getiren Bakan İslam, ailelerin olağanüstü bir asaleti bulunduğunu, başlarına geleni kader olarak kabullendiklerini ifade ederken, "Bu konuda bir isyanları yok. Ancak, ciddi talepleri var, 'Başımıza gelenin müsebbibini bulun, bu facianın sebebi her neyse o bunun cezasını ödesin' diyorlar. Bu talep karşılanmak zorunda, sonu nereye giderse gitsin bu karşılanmalıdır. Bu vesileyle Soma faciasından etkilenen bütün insanlarımıza teşekkür etmek istiyorum, onların anlayışlarına, o çok güzel insani duruşlarına, sergiledikleri bütün resme teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
İLETİŞİME GEÇİLMEYEN YER YOK
Bir köyün adının zikredilmesi üzerine hemen bu konuyla ilgili araştırma yaptıklarını vurgulayan Bakan İslam, o köyde 40 günlük yas ilan edildiği için hiçbir yardımı kabul etmeyeceklerinin bildirilmesi üzerine görevlilerin çekildiğini anlatırken, "Bir hafta sonra tekrar kendileriyle iletişim teklifinde bulunduk, iletişime geçildi. Onlar da bunu kabul etti, herhangi bir sorun yok. İletişime geçilmeyen yer yok. Her türlü mağdur kapsamımız içinde. Madenlerdeki çalışma şartlarının iyileştirilmesi, hem bölge halkı için hem ülke ekonomisi için önemli. Ama burada önemli olan şey güvenliğinin sağlanması ve bunun sağlanmasının ardından madene girilmesidir. Bunun için her türlü önlem alınıyor. Biz bakanlık olarak madenden bir şekilde kurtulan, yanlış hatırlamıyorsam 486 madencimizle bu haftaki çalışma planımız içinde onlarla da görüşeceğiz, onlarla ilgili de bir takım çalışmamız olacak" dedi.
Bakan İslam açıklamasının ardından beraberindekilerle İzmir'in Kınık İlçesi'ne gitti. Bakan İslam burada da, mağdur ailelerle görüşecek.

TH(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)