İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL, () Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Yerel Yönetim Politikaları Açısından Çocuk ve Şehir Çalıştayı'na katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Ayşenur İslam, çocuk haklarına ilişkin belgelerin bağlayıcı olduğunu belirterek, "Elimizde birçok belge var. Çocuk hakları stratejik belgesi var. Çocuk haklarıyla alakalı uluslararası birçok metin var. Bizim uymak zorunda olduğumuz çocuk hakları bildirgeleri var" dedi. Belgelerin, şehir ve çocuk, mekan ve çocuk açısından bakıldığında önemli, yaptırım gerektiren maddeler olduğuna dikkat çeken İslam, "Bu metinler haklar ve yapılması gerekenler açısından bir çerçeve çiziyor. Ancak somut uygulamalara ilişkin pek bir şey içermiyor" diye konuştu.
Bakan İslam, sürekli çocuk dostu bir şehir oluşturmak gerektiği söylediklerini belirterek, "Çocuk dostu bir şehrin de çocuklar için nefes alma mekanları olan, çocukların temiz su içebildiği, temiz hava alabildiği, özgürce oynayabildiği, hayata katılabildiği, adil şartlar altında yaşayabildiği bir mekanı ve şehri kastediyoruz. Ama dikkat ederseniz bunların hepsi son derece genel cümleler, nasılı içermeyen cümleler" dedi.

"BÜTÜN İŞLERİ BİLFİİL YAPACAĞIMIZI GARANTİ EDİYORUZ"
İslam, yerel yönetimlerin, devletin, sivil toplum kuruluşlarının sorumluluklarının neler olduğu konularının da tartışılıp, değerlendirildiğini,
çalıştayı ve ele alınacak konuları iyi bir başlangıç olarak değerlendirerek, "Biz, devlet olarak kararlaştırdığımız çocukların yüksek
yararına olabilecek bütün işleri bilfiil yapacağımızı garanti ediyoruz, yapmayı arzu ettiğimizi belirtmek istiyoruz en azından" diye konuştu.
İslam, belediyelerin, sosyal sorumluluk projelerinin bir adım daha ilerisine geçerek, bunun artık bir vazife olduğu bilincine ulaşması gerektiğini, çalıştayda ele alınacak konulardan kısa sürede somut sonuçlara ulaşılmasını istediklerini belirtti. İlk cevapları da yarından itibaren almak durumunda olduklarını ifade eden İslam, böylece eyleme geçebileceğini, bir şeyler yapılabileceğini aktardı.

"ÇOCUK BİR FITRATTIR"
Çalıştayda bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül de konuşmasında parti olarak insan odaklı bir politika izlediklerini, programlarında insan, demokrasi ve şehrin ayrı bir yeri olduğunu belirtti. Gül, şehir ve çocuk ilişkisini değerlendirmek istediklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Çocuk, şehrin geleceği. Nasıl biz şehirleri medeniyet mirası olarak devraldıysak, çocuklardan da aslında geleceklerini emanet aldığımız şuuru ve bilinciyle nasıl bir şehir, nasıl bir mekan inşa etmemiz lazım? Bu, bizim için çok tarihi bir sorumluluk."
Abdulhamit Gül, "Şehir olgusunda hangi mahalleden, hangi etnisiteden olursa olsun, hangi sosyal tabakadan olursa olsun, çocuk bir fıtrattır, çocuk gelecektir, çocuğun bu anlamda merkezine alındığı politikalar Türkiye'nin ve dünyanın geleceğine yön verir düşüncesindeyiz" dedi.

(FOTOĞRAFLI)