SİLAH İTHAL EDERKEN İHRAÇ EDER HALE GELDİK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Manisa’nın Salihli İlçesinin ardından geçtiği Uşak’ta Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Ülke Ekonomisinin Bugünü, Geleceği ve Küresel Ekonomide Yaşanan Gelişmeler' konulu konferansa katıldı. Bakan Işık, burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin silah ithal eden bir ülke iken, bugün kendi silahını üreten ve ihraç eder konuma gelen bir ülke haline geldiğini, kendi uydusunu da yaptığını bunun birilerini ciddi derecede rahatsız ettiğini söyledi.
Türkiye’de son dönemde yaşananların kimsenin moralini bozmamasını isteyen Bakan Işık, bu filmleri daha önce çok seyrettiklerine dikkat çekti. Bakan Işık şöyle konuştu: "Siz düşünün daha düne kadar global bir sektörün pazarıydınız, bugün o global sektörün ve oyuncularının rakibi haline geldiniz. Bunun bazı rahatsızlıklar oluşturmaması mümkün değil. Biz bu filmleri daha önce çok seyrettik. Bu yaşanan olaylar Türkiye’de daha önce çok yaşandı. Atılan iftiralar sadece Recep Tayyip Erdoğan’a atılmıyor. Merhum Menderes’e de ne kadar iftira attılar. Rahmetli Menderes bunu canıyla ödedi ama Türkiye daha büyük bir bedel ödedi."
YOL İLE YOLSUZLUK BİRARADA OLMAZ
Manisa’dan Uşak’a harika bir karayolundan geldiğini ifade eden Bakan Işık, "Yolla yolsuzluk bir arada olmaz. Yol varsa yolsuzluk yoktur, yolsuzluk varsa yol yoktur. Çünkü ülkenin kaynakları ikisine de aynı anda yetmez. Biz bunları daha önce yaşadık. Türkiye’de 22 bankanın batırılıp 40 milyar dolar yükün bu gariban milletin sırtına yüklendiğini biliyoruz. O dönemde Uşak acaba kaç kilometre duble yol kazandı. Türkiye ne zaman istikrarını kaybederse, işte o zaman tüm kazançlarını kaybediyor. Benim ümidim, sizler 30 Mart’ta gereken kararı en güzel şekilde vereceksiniz. Ülkenin önünü açacak bir sonucu Uşak’tan bütün dünyaya ilan edeceksiniz" dedi.
Ak Parti hükümetinin göreve geldiğinde güven ve istikrar kavramlarını özellikle vurguladığını belirten Bakan Işık şunları kaydetti: "Ekonomide ki belirsizlikleri giderdik, kamu maliyesinde ve bankacılık sisteminde gerçekleştirdiğimiz reformlarla risk unsurlarını azalttık. Yüksek faiz ve enflasyon oranları artık tarih oldu. Bütçe açıkları ve kamunun borç yükü yönetilebilir seviyelere indi. Kamunun ve reel sektöründe önünü görebildiği ortam oluştu. Ekonomik hayat ciddi bir direnç kazandı. İşte bunlardan dolayı krize son giren ve ilk çıkan ülke olduk. Son 11 yılda hep birlikte gerçekleştirdiğimiz başarıları kalıcı hale getirmeli, çok daha iyi seviyelere ulaşmalıyız. 12 yılda ihracatımızı 152 milyar dolara çıkardık. Hedefimiz Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 100 yılında 500 milyar dolar ihracat. Yine gayri safi milli hasıla 800 milyar dolara, kişi başı milli gelir 10 bin 500 dolara yükseldi."
Uşak’ın altın madeni olan bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Işık, "Ancak, altın madeninden daha değerli bir zenginliğe de sahip. Uşak’ta en büyük zenginlik çalışan ve üreten çalışkan insanlar. Türkiye’nin çalışan ve üretenleri, iyi, vizyoner ve ufku geniş yöneticilerle birlikte çalışınca inşallah koyduğumuz hedeflere ulaşacağız. Türkiye şu anda düşük orta seviyesinde, orta gelir tuzağı dediğimiz tuzaktan kurtulmak için teknolojide bir vites daha yükseltmek zorundayız. Teknolojinizi hızlı bir şekilde transfer edip, geliştirmekten başka bir yolumuz yok. 12 yılda Ar-Ge bütçemizi 6 kattan fazla artırdık. Yıllık 60 milyar dolar Ar-Ge harcaması hedefliyoruz. Bunun 40 milyar dolarını özel sektör yapacak, 20 milyar dolarını da kamu olarak biz yapacağız” dedi.
ÜNİVERİSİTE İLE SANAYİYİ KATOLİK NİKAHI YAPMALIYIZ
Dünyanın dördüncü kuşak üniversitelerinin eğitim, teknoloji ve araştırmaların ardından artık disiplinler arası konuştuğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle konuştu: "Böyle bir çağda, bizim üniversitelerimiz sadece eğitim odaklı bir üniversite anlayışı ile yürüyemez. Artık eğitime araştırma boyutunu eklemenin zamanı geldi de geçiyor. Şu anda dünya bunlara teknoloji botunu da ekledi. Şimdi dünya disiplinler arası çalışmayı konuşuyor. Üniversite sanayi işbirliğini üniversite ve sanayimizin gelişmesi için olmazsa olmazlardan görüyoruz. Üniversite ve sanayiciler bir araya gelsin finansmanın önemli bir kısmını biz sağlayalım. Sanayi ile üniversiteyi nikahlamalıyız. Ama bu nikah bir daha hiç ayrılmamak şartıyla Katolik nikahı olmalıdır. Bunu başardığımızda Türkiye kendi ayakları üzerinde daha dik duran bir ülke olacak."
VALİ YAVUZ’A ZİYARET
Konferansın ardından Uşak Valisi Seddar Yavuz’u makamında ziyaret edan Bakan Işık, Vali Yavuz’dan aldığı birifingin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Uşak Anadolu’nun merkezinde kendine haklı bir yer edinmiş güzide bir ilimiz. Uşak’ın her tarafı şantiye haline gelmiş. İki tane küçük sanayi sitesi var, ama yetmiyor. Üçüncü sanayi sitesini Uşak’a kazandıracağız. Uşak’ta ciddi bir geri dönüşüm sanayisi mevcut bununla alakalı geri dönüşüm strateji belgesini hazırladık. Uşak geri dönüşümde destek alan önemli illerimiz içinde yer alacak. Uşak destek alan bir kent olacak" dedi.
Valilik ziyaretinin ardından Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ne geçerek partisinin seçim irtibat bürosunun açılışını yapan Bakan Işık’a poşu takıldı. Mahalle sakinlerine kısa süreli seslenen Bakan Işık, “Uşak’ın her zaman arkasında olacağını” ifade etti.

Yavuz KUŞDEMİR/ UŞAK, ()

YK (KÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)