YALOVA’da bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Özellikle 30 Mart’ta Türkiye’de demokrasiye ayar vermeye çalışan odaklara karşı milletin sandıkta verdiği ince ayar Türkiye’de doğrudan yatırım iştahını ciddi ölçüde arttırdı” dedi.
1 Haziran’da belediye başkanlığı seçiminin yapılacağı Yalova’ya gelerek bir dizi programa katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nı (YTSO) ziyaret etti.
YTSO Meclis Toplantı Salonunda konuşan Bakan Işık, 30 Mart’ta yapılan belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiğini hatırlatarak, “Adeta maç uzatmaya gitti futbol terimiyle ama bunun penaltıları yok. İnşallah 1 Haziran’da Yalova halkı tercihini yapacak ve inanıyorum ki Yalova’nın önünü açacak. Yalova’yı geleceğe taşıyacak bir yönetimin iş başına gelmesini sağlayacak” dedi.
“İHTİYACIMIZ OLAN HER ŞEYİ TÜRKİYE’DE ÜRETMELİYİZ”
Sanayi de temel anlayışlarının yerli, teknolojik ve temiz üretim olduğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti:
”Üretmek durumundayız. Finansal ekonominin 2008’de nasıl bir duvara çarptığını gördük. Türkiye üretmeden sürdürülebilir bir kalkınma yakalayamaz ama bu üretimle ilgili 3 tane temel öncelik belirlemek durumundayız. Mutlaka ihtiyacımız olan her şeyi ölçek ekonomisi dâhilinde Türkiye’de üretmeliyiz. Bununla ilgili hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Teşvik mekanizmalarımız şu anda belki dünyada teşvik açısından en cesur mekanizmalar. İkinci temel önceliğimiz teknolojik üretim. Ürünlerimizin daha ileri teknoloji düzeyinde olması, üretimin de teknolojik üretim olması artık çok önemli. Artık sürümden kazanarak sürdürülebilir büyüme yakalayamayız. O zaman daha katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Bu kolay bir iş değil. Bu çok ciddi Ar-Ge harcaması gerektiriyor. Bu çok inovatif bir yaklaşım gerektiriyor. Bu çok sabır ve sebat gerektiriyor. Bu noktada yine dünyada çok agresif davranan ülkelerden bir tanesiyiz” dedi.
“TÜRKİYE YAKINDA BİLGİ İHRAÇ EDECEK”
“Özellikle 30 Mart’ta Türkiye’de demokrasiye ayar vermeye çalışan odaklara karşı milletin sandıkta verdiği ince ayar Türkiye’de doğrudan yatırım iştihanı ciddi ölçüde arttırdı” diyen Bakan Işık, şöyle devam etti;
“Hafta geçmiyor ki büyük ölçek bir global şirketin CEO’su randevu istemesin. Türkiye’de yatırım yapmakla ilgili görüşme talebinde bulunuyorlar. Şu anda gerçekten çok önemli, güzel gelişmeler var. Sevindirici olan şu; Gelen şirketlere biz ‘evet üretim yaparsanız seviniriz’ diyoruz ama sadece üretim yapmanızı istemiyoruz. Aynı zamanda da Ar-Ge merkezini, Ar-Ge’nizi Türkiye’de yapmanızı istiyoruz. Artık Türkiye Ar-Ge ve inovasyonu üretimden öncelikleri arasına aldı. Hatta en önemli önceliğimiz olarak belirledik. Bunu çok ama çok önemsiyoruz. Bu noktada Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlere çok ciddi destekler veriyoruz. Gel Ar-Ge personeli 100 liraya mal olacaksa 60 lirasını sen ver, 40 lirasını devlet olarak biz verelim. Yeter ki burada Ar-Ge yap. Ar-Ge burada olursa bilginin transferi Türkiye’ye gelir. Belli bir süre sonra Türkiye sadece ürün ihraç etmeyecek. Şu anda başladık Türkiye yakında bilgi ihraç edecek. Hedefimiz Türkiye’nin bir bilgi ihracat merkezi haline dönüşmesi. Artık illa ihraç etmek için bir malımızın olmasına gerek yok. Burada Ar-Ge’nizi yaparsanız, burada bilgiyi oluştururusunuz, üretirseniz. Bunu ete kemiğe büründürürsünüz. Ondan sonra patent olarak, know-how olarak satarsınız. Bunu Türkiye’de artık öncelikli alan olarak değerlendiriyoruz.”
YTSO’daki programın sonunda Oda Meclis Başkanı Cemil Demiryürek, Bakan Işık’a Yürüyen Köşk temalı bir tablo hediye etti.

SG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)