Orhan UZUN- Mesut IŞIK/GEBZE (Kocaeli), () - BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen ve montaj olduğu ileri sürülen ses kaydıyla ilgili dünkü "Montaj olduğunu hissettim" açıklamasının ardından bugün de "Ben kişisel olarak bu kasetin açık ve net olarak montaj olduğuna inanıyorum" dedi.
Darıca'da bugün İmam Hatip Ortaokulu'nun açılış törenine katılan Bakan Işık, gazetecilerin ses kayıtlarına ilişkin sorularıyla karşılaştı. Bakan Fikri Işık bu sorulara, "Şu anda dünden farklı bir durum yok. Bu yapılan incelemenin selameti açısından 5 arkadaşın çalıştıkları kurumla irtibatı kesildi. İşten atılma diye bir şey yok. Bu incelemenin sağlıklı yapılması açısından alınan bir tedbirdir" yanıtını verdi.
1 Şubat'ta verdiği talimatla, kriptolu telefonların öncelikle sistemin incelenmesi, daha sonra yazılımın komple incelenmesi ve bir de komple donanımın incelenmesi gibi üç aşamalı çalışma yapıldığını belirten Fikri Işık, "Yani, serverlerin incelenmesini özellikle önemsiyoruz. Şu anda çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırıyoruz" dedi.
Bakan Fikri Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bu noktadaki teknolojiyle ilgili bilgisinin olduğunu da söyleyip, şöyle devam etti:
"Şu anda siz istediğiniz insana istediğiniz konuşmayı çok rahatlıkla yaptırabilirsiniz. İşte nitekim dün ve önceki gün sayın Bahçeli ve sayın Kılıçdaroğlu ile ilgili montaj olduğu özellikle yazılarak yapılan kasetleri gördük. Hatta şöyle bir espri de oldu. Sayın Bahçeli'ye yapılan montajdan haberi olmayan bir hanımefendi bunu dinleyince 'Bu adamın başına taş mı düştü' demiş. Montaj olduğunu bilmeyince o kadar inanmış ki. Şu anda siz hele hele sayın Başbakan gibi, onun oğlu gibi medyanın önünde çok olan çok konuşma yapmış ,hemen hemen bütün kelimeleri konuşmuş bir insanın ağzından istediğiniz cümleleri kurdurabilirsiniz. Bu teknolojik olarak çok mümkün. Ancak sayın Başbakanı çok yakından tanıyan birisi olarak o kaseti izlediğim zaman üslup açısından da, sayın Başbakanın tarzı açısından da, bu güne kadar sayın Başbakan'ı yakından tanımış olmanın verdiği psikoloji açısından da bu benim kişisel görüşüm, bu kesinlikle montaj. Kaldı ki bugün bazı gazetelerde hangi saniyede nasıl bir eklemenin yapıldığı da ifade edilmiş. Bu benim bugün kanaatim. Ben kişisel olarak bu kasetin açık ve net olarak montaj olduğuna inanıyorum."
Bakan Işık dünkü açıklamasındaki sözlerinin bir bölümünün verildiğini, TÜBİTAK'ta inceleme istenirse yapabileceklerine ilişkin sözlerinin verilmediğini belirterek şöyle dedi:
"Bazıları benim sadece 'bunun montaj olduğunu hissettim' ifademi vermiş, diğerini vermemiş. Benim kişisel görüşüm bunun açık bir montaj olduğu yönünde. Ama kurumsal olarak sayın Başbakanın veya Başbakanlığın bir talep ve istekte bulunması durumunda bunu bizim kurumlarımızın inceleyeceğini açıkça söyledim. Yani birileri lafın yarısını keser başka yere çekerse, buna benim yapabileceğim bir şey yok. Mantığın bir temel kuralı vardır. Eksik bilgi yanlıştır. Eğer bir konuşmanın yarısını keser de anlamını değiştirirseniz, o kesen ve anlamını değiştirenin sorumluluğundadır. Benim sorumluluğumda değil’’

OU,MI(MB/ESM) (FOTOĞRAFLI)