Özgür ALTANUCU-Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () 'HORİZON 2020' programının tanıtım etkinliğinin açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık gerçekliştirdi. Etkinlikte konuşan Bakan Işık, "Ufuk 2020'yi sadece Türk paydaşlarla değil, tüm aday üyelerin paydaşlarıyla proje yapmak, sonuçlandırmak, bizim için maddi olarak geri olacağımız miktardan önemli. Özellikle gençlerimizin bu programdan azami derecede istifade edeceklerine inanıyorum" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nin Bilim ve Teknoloji destek programı 'Horizon 2020'nin tanıtımı ve yeni teşvik programlarının duyurulması amacıyla düzenlenen etkinlik Hilton Otel'de başladı.
TÜBİTAK'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğin açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı. Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuyla Avrupa'nın yaşadığı sıkıntılara çözüm üretme fırsatı doğurduğunu söyleyen Işık, "Geldiğimiz seviye iyi ama yeterli değil. Çok daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Özellikle üniversite mezunu gençlerimize araştırmacılarımıza ciddi destekler veriyoruz. Bilim teknoloji eko sistemini güçlendiriyoruz. Özellikle akademisyenlerimize yönelik proje hazırlama imkanı verdik. Ufuk 2020 programına katılımla iyi projeleri destekledik. Ar-Ge çalışmalarında etkinliğini artıracağız. Ülkemizin rekabet gücünü arttıracağız" diye konuştu.

TÜRK GENÇLERİ İSTİFADE EDECEK
Türkiye'nin bireysel yetenekler açısından zengin bir ülke olduğunu ancak takım çalışması konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Bakan Işık, "Ufuk 2020'yi sadece Türk paydaşlarla değil, tüm aday üyelerin paydaşlarıyla proje yapmak, sonuçlandırmak, bizim için maddi olarak geri olacağımız miktardan önemli. Özellikle gençlerimizin bu programdan azami derecede istifade edeceklerine inanıyorum" dedi.

TÜBİTAK BAŞKANINDAN UYARI
Toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ise Türkiye'nin 1960'da da 2008'de de orta düzeyli bir ülke olduğunu grafiklerle göstererek, 60'da Türkiye'yle birlikte orta düzey kabul edilen Japonya, Güney Kore gibi bazı ülkelerin bugün gelişmiş ülkeler sınıfına geçtiklerini ve bunu Ar-Ge ve inovasyonla başardıklarını anlattı.
Altunbaşak, "Bu sınıfa geçmek istiyorsak, Ar-Ge, inovasyon ve eğitime önem vermek zorundayız" dedi.

79 MİLYON AVRO BÜTÇE
Avrupa Birliği'nin Araştırma Destek Programlarından Horizon 2020, 7. Çerçeve Programının devamı olarak 2014-2020 yılları arasında yürütülecek. 79 Milyon Avro bütçeli programdan Türk araştırmacılar da yararlanacak. AB'nin en önemli Bilim ve Teknoloji politika aracı olan program, 1984 yılından bu yana sürdürülüyor.
ÖA (FOTOĞRAF)