Kadir ÖZEN/ İZMİR, () - İZMİR'de düzenlenen Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu gününe katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 1915 olaylarına değindi. Olaylarının 100. yılında Türkiye'nin çok ciddi badirelerle muhatap olacağını ifade eden Bakan Güllüce, "Çok ciddi tazminat hatta akla gelmeyecek çirkin talepler olacak" dedi.
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ıncı yılı nedeniyle İzmir- Erzurum Kültür ve Dayanışma Vakfı'nın Balçova Kaya Termal- Convention Otel'de düzenlediği geceye Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti İzmir Büyükşenir Adayı Binali Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, partililer ve vatandaşlar katıldı.
ÖNÜMÜZDEKİ YILI CİDDİ BADİRELER BEKLİYOR
Türkiye'de 6-7 şehir dışında insanların 1915 olaylarını bilmediğini, bilenlerin de yanlış bilgi sahibi olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, "1915'in 100. yılı nedeniyle Türkiye önümüzdeki yıl çok ciddi badirelerle muhatap olacak. Türkiye'den akla hayale gelmeyecek çirkin talepler ve tazminat talepleri olacak. 6-7 ilimiz dışında yaşayan vatandaşlarımız, gençlerimiz, 1915 olaylarıyla ilgili 2015'te neyle karşılaşacağımızı bilmiyor. Üniversite öğrencilerimiz dahi 1915 olaylarını bilmiyor. Üstelik üniversite öğrencilerimiz bizim soykırım yaptığımızı söyleyecek kadar yanlış bilgiye sahip. Türkiye'nin yanlış yaptığını iddia eder duruma gelmiş. Bilim adamlarımız, öğrencilerimiz, sendikalarımız, sivil toplum örgütlerimiz 1915 olaylarını bilmiyor ve bunların bir kısmı da başkalarının söylediklerine katılıyor. İnsanların 1915 olaylarını kapsamlı bir şekilde araştırması gerek" dedi.
ARŞİVLERİ AÇMA TEKLİFİNE BAŞKA İDDİALARLA KARŞILIK VERİLDİ
Türkiye'nin arşivlerini açma teklifine başka iddialarla karşılık verildiğini kaydeden Bakan İdris Güllüce şunları söyledi: "Üniversite hocaları ve varlıklı kişiler yeni enstitüler kurarak, bilimsel çalışmalar yaptırarak, başka ülkelere de ne kadar haklı olduğumuzu anlatan çalışmalar yaparak, bu problemi aşmak zorundayız. Dünyada başımıza getirilen karanlık günler bilinmiyor, tam tersi biliniyor." 
PERU'DAKİ BİR ANISINI PAYLAŞTI
Peru seyahati sırasında bir lokantanın sahibinin sırıtarak kendisine 'Türkler ne kadar çok katillik yaptı' dediğini söyleyen Bakan İdris Güllüce konuşmasını şöyle tamamladı: "Cevabı benden aldı, ama Peru'ya kadar gitmiş. Erzurumlunun, Vanlının, Karslının mağdur, mazlum aileleri, çoğu yok olmuş. İnsanlar mağdur olacağına, 'katil' diye propagandası yapılıyor. Bu konuyla çok ilgilenen bir insanım. Ne olur tüm okuyanlarımız, yazarlarımız, 2015'le ilgili Türkiye ile ilgili neler olacağına internete girip baksın. Baksın Türkiye aleyhine ne kadar film çekiliyor. Varlıklılarımız bu konuda yüksek lisans, doktora bursu versin. Bu konuyu bilen insan sayısı artsın. Tüm şehitlerimize, katliamlara uğramış Anadolu mazlumlarına, gani gani rahmet diliyorum."

KÖ (RT) (FOTOĞRAFLI)