SAHİL GÜVENLİK BOTLARINI TESLİM ALDI
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 'Türkiye'nin Pilot ve Prototip Bölgelerde Kara ve Deniz Sınırları Gözetleme Ekipmanları Tedarik Bileşeni LOT 1' projesi kapsamında Antalya Serbest Bölgesi'deki Ares tersanesinde Dearsan A.Ş tarafından üretilen 10 Sahil Güvenlik Kontrol Botu'nun Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim törenine katıldı.
Antalya Serbest Bölgesi'nde tersanede düzenlenen törende Bakan Güler'le birlikte Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, AB Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç yer aldı.
İçişleri Bakanı Güler, teslim töreninde bakanlığının asli görevinin milli sınırlar dahilinde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Sınırlarda yaşanan her türlü güvenlik sorunu ve yasadışı geçişlerin iç güvenliği doğrudan ilgilendirdiğini kaydeden Bakan Güler, “Bu nedenle iç güvenlikle ilgili tedbirlerin sınırlardan başlayarak alınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
TÜRKİYE KOLAYCA GEÇİLEN ÜLKE OLMAYACAK
İçişleri Bakanı Güler, bu çerçevede yapılan çalışmaları anlatarak, şöyle konuştu:
“Hem kara hem de deniz sınırlarında yürüttüğümüz çalışmalarla ülkemize milyarca lira vergi kaybına yol açan ve işini kanunlarına uygun olarak yapan esnafın, tüccarın emeğini gasp eden kaçakçılık faaliyetlerine engel olmayı amaçlıyoruz. Öte yandan hepinizin bildiği gibi Türkiye, uzun yıllardan beri Avrupa'ya geçmek isteyen yasadadışı göçmenler tarafından bir geçiş güzergahı olarak kullanılmaktadır. Ancak bu geçişler sırasında hem kara hem de deniz sınırlarımızda maalesef, yürekleri sızlatan insanlık dramları yaşamakta, aileler parçalanmakta, çok sayıda insan hayatını, eşini ve evladını kaybetmektedir. Yürüttüğümüz bütün bu çalışmalarda amacımız Türkiye'nin kolayca geçilebilen ülke imajını değiştirmek, caydırıcı tedbirlerle yasadışı göç rotası olmaktan çıkarmaktır."
Sınırların daha iyi ve etkin korunmasının Türkiye için temel bir gereksinim olduğu kadar AB uyum çalışmaları açısından da önem arz ettiğini belirten Bakan Güler, entegre sınır yönetimi çalışmalarının hayata geçirilmesinin 24'üncü fasıl açılış kriterlerinden birisi olarak kabul edildiğini dile getirdi. Bakan Güler, “Ayrıca vatandaşlarımıza AB'de vize muafiyeti ve bu kapsamda yakın tarihte imzalanacak geri kabul anlaşması içinde sınır güvenliği konusunda gelişme kaydedilmesi gerekmektedir" dedi.
7 BİN 744 GÖÇMENİN HAYATI KURTARILDI
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın arama kurtarma görevinin son dönemde artan yasadışı göç teşebbüsleri ve bağlı olarak ortaya çıkan kazalar ve can kayıplarıyla daha da büyük önem kazandığını söyledi. Suriye ve yasadışı göçe kaynak ülkelerdeki gelişmelerle birlikte 2012 yılından itibaren yasadışı göçte büyük artışlar yaşanmakta olduğunu kaydeden Tümamiral Özbal, 2013 yılında 7 bin 744 yasadışı göçmenin hayatı kurtarılıp ilgili güvenlik birimlerine teslim edildiğini kaydetti.
AB'DEN SINIRLAR İÇİN 230 MİLYON EURO DESTEK
AB Delegasyonu Başkanvekili Bela Szombatı yasadışı göçün zorlu bir konu olduğunu ve buna verilebilecek basit bir yanıt olmadığını belirterek sınırların korunmasının AB'nin sahip olduğu demokratik değerlerin insani yöntemleri gerekli kıldığını kaydetti. Başkanvekili Szombatı, bu ortak zorluk nedeniyle AB'nin sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla 230 milyon euroluk destek sunduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından günün anısına Bakan Muammer Güler ve protokolün diğer üyelerine anı eşyaları teslim edilirken Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın teslim aldığı 10 botun komutanı da Bakan Güler'le askeri törenle tanıştırıldı. Bakan Muammer Güler, ayrıca denize indirilen bir botla da Antalya körfezinde tur attı.